Mangan
Hvad er Mangan?
Mangan er et livsnødvendigt grundstof (sporstof), der deltager i aktiveringen af mange forskellige enzymer. Ydermere styrker mineralet skelettet og hjælper med at vedligeholde kroppens nerver og væv. Sidst men ikke mindst er mangan involveret i produktionen af kønshormoner.
Mangan i mad
Te, nødder, grøntsager (såsom ærter og pralbønner) og fuldkornsprodukter indeholder store mængder mangan.
Der findes også mangan kosttilskud i form af tabletter produceret af Berthelsen.
Den anbefalede daglige tilførsel (ADT) af mangan er 2,5 – 5 mg.
Mangel på mangan
Normalt forekommer mangan mangel næsten ikke, eftersom de fleste mennesker får tilstrækkelige mængder af mineralet fra deres mad.
Alligevel har forskere fundet ud af, at symptomerne på mangan mangel er følgende:
- Skeletanomalier, knogledemineralisering, nedsat vækst (børn)
- Lavt serum kolesterolniveau
- Nedsat glukosetolerance
- Forhøjede niveauer af calcium, fosfor og alkalisk fosfatase i blodet
- Forbigående hududslæt