B9 vitamin - Folat/folinsyre
Folinsyre tilhører gruppen af B vitaminer. Folinsyre går under flere navne, nemlig folsyre, folat og folacin. Folinsyre er den syntetiske form for b vitamin og ofte finder du vitaminet i et b vitamin complex eller multivitaminpiller. En daglig tilførsel af Folinsyre er vigtig, da depoterne af folinsyre ikke holder særlig lang tid. Folinsyre er samtidig et vandopløseligt vitamin og udskilles derfor via for eksempel urinen. Du kan læse mere om vandopløselige vitaminer her.
Folinsyrens funktion
Folinsyre er nødvendig for mange ting i forbindelse med kroppen. Folinsyre bidrager specielt til dannelsen af de røde blodlegemer i vores krop og er derfor essentiel i forhold til et sundt helbred. Folsyre er et co-enzym i stofskifteprocessen.
- Bidrager til produktionen af de røde blodlegemer i kroppen
- Bidrager til kroppens celledeling
- Nødvendig for omsætningen af aminosyrer
- Forebygger dannelse af rygmarvsbrok hos fostre
Mangelsymptomer
Blodmangel i form af få, men store røde blodlegemer kan være en bivirkning af mangel på folinsyre. Der kan gå op til 16 uger med et meget lille indtag af folinsyre, inden bivirkningerne viser sig. Dannelsen af røde blodlegemer kræver celledeling og folinsyre bidrager hertil. Hvis du lider af folinsyremangel, kan du derfor komme til at lide af blodmangel.
Hvis du er gravid og lider af folinsyremangel, kan du risikere forsterskade på barnet i maven. Undersøgelser har vist, at folinsyremangel kan resultere i åben rygmarvsbrok hos fostre. Der fødes ca. 50-75 børn om året med rygmarvsbrok og det vurderes, at ca. halvdelen kunne reddes ved at tage folinsyre under graviditeten.
Utilstrækkelig indtagelse af folinsyre i barndommen nedsætter den mentale og fysiske udvikling.
Du øger risikoen for folinsyremnagel gennem disse faktorer:
- Alkohol
- Rygning
- Graviditet
- Alderdom
- Alsidig kost
- Slankekure
- P piller
- Kolesterolmedisin
- Epilepsimedicin
Der er en række symptomer du kan holde øje med, hvis du er i tvivl om du er i underskud af folinsyre:
- Nedsat smagssans
- Fordøjelsesbesvær
- Luft i maven
- Diarré
- Rød og glat tunge
Hvilke fødevarer indeholder folinsyre?
Folinsyre eller folsyre findes i mange forskellige madvarer. Som brød, indmad, spinat, grønt, linser/ris og bønner. Du kan nå et langt stykke af vejen med dit daglige indtag af folinsyre, hvis du sørger for at spise det korrekte mad med indhold af vitaminet.
Danskernes kost indeholder i gennemsnittet 344 mcg. folinsyre, hvilket ikke er nok til f.eks. gravide. Det er derfor vigtigt at sørge for, at vi er dækket ind optimalt. Et kosttilskud med folinsyre kan derfor være anbefalelsesværdigt hvis du ved, at du ikke indtager nok folinsyre i løbet af dagen.
Se listen nedenunder med fødevarer med højt indhold af folinsyre:
- Spinat
- Bønner
- Mandler
- Blåbær
- Avokado
- Citrusfrugter
- Linser
- Ris
- Ærter
- Frø
Anbefalet daglig dosis
Den øvre grænse på indtaget af folinsyre ligger på 1000 mcg. om dagen. Det er sjældent at vi ser overdosering af folinsyre. Som skrevet ovenover er folinsyre et vandopløseligt vitamin, som udskiller sig med for eksempel urinen. Så det din krop ikke har bru for, udskiller den.
- Børn: 75 mcg. folsyre pr. dag
- Voksne: 200-300 mcg. folsyre pr. dag
- Kvinder 18-30 år: 400 mcg. folsyre pr. dag.
- Gravide/ønsker at blive gravid: 400-500 mcg. folsyre pr. dag.
- Ammende: 400-500 mcg. folsyre pr. dag.
Graviditet og folinsyre
Hvis du er gravid eller ønsker at blive det, bør du indtage et tilskud på 400-500 mcg. folinsyre pr. dag. Det er vigtigt at gravide er opmærksomme på, at få tilstrækkeligt med folinsyre fra planlagt graviditet indtil minimum uge 12 i graviditeten. Mangel på folinsyre kan også øge risikoen for hjertefejl hos fosteret. Tag evt. en multivitaminpille til gravide der indeholder folinsyre.
Ved folinsyremnagel kan fosteret også risikere at få åben rygmarvsbrok også kaldet neuralrørsdefekt. Misdannelserne kan variere fra kosmetiske fejl, til svært handicap og i værste fald dødsfald hos fosteret.
Hvis du tidligere har født et barn med åben rygmarvsbrok anbefales der, at du indtager et dagligt tilskud på 4000 mcg.
Blodmangel og folinsyre
Ved blodmangel i forbindelse med folinsyre er tegnene ofte træthed, åndenød, hjertebanken og svimmelhed. Er du sund og rask er det sjældent at din blodprocent er for lav, men indtager du ikke nok folinsyre, kan du risikere at din blodprocent falder. Du kan nemt og hurtigt få tjekket din blodprocent hos din læge. De prikker dig i fingeren og undersøger dit blod. Få minutter efter vil du få svar på din blodprocent. En normal blodprocent ligger på ca. 6, så alt under 6 kategoriseres du som at være i mangel af blod.
Ved meget svær blodmangel risikerer du hjertekramper, hovedpine og smerter i benene. Dette er dog sjældent.
Receptpligtig medicin og folinsyre
Folinsyre kan have en negativ virkning på nogle receptpligtigt kolesterolnedsættende medicin.
Er du i tvivl bør du altid kontakte din læge.