K-vitamin
K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som medvirker til en normal størkning af blodet samt bidrager til at vedligeholde normale knogler. Læs mere om K-vitamin her.
Hvad er K vitamin?
K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der optages i tyndtarmen og lagres i små depoter i leveren. Derfor anbefales det at indtage vitamin K sammen med et måltid, der indeholder en eller flere fedtkilder, da det er med til at sikrer bedst mulig optagelse af det. K-vitamin spiller en rolle i forhold til normal størkning af blodet samt bidrager til at vedligeholde normale knogler.
Vitamin K findes blandt andet som K1-vitamin (Fyllikinon), K2-vitamin (Menakinon) og K3-vitamin (Menadion), der er en syntetisk form og som er den form der primært bruges i kosttilskud.
K-vitamin i kosten
Normalt vil en sund og varieret kost indeholde tilstrækkelige mængder af vitamin K. Blandt de mest K-vitamin-rige fødevarer er:
- Spinat
- Grønkål
- Bønner
- Kikærter
Du kan læse meget mere om K-vitamin og dets virkning i artiklen: K vitamin – Alt du skal vide