Tofu - det proteinrige alternativ til kød
Tofu er en plantebaseret fødevare, der især er populær i det vegetariske- og veganske køkken på grund af sine mange anvendelsesmuligheder og indholdet af protein.
Hvad er tofu? | Hvordan smager tofu? | Hvordan kan jeg bruge og tilberede tofu?
Hvad er tofu?
Du har sikkert hørt tofu nævnt i forbindelse med vegetarer og veganere, fordi tofu er meget populært at bruge som alternativ til kød. Du kan dog sagtens bruge tofu, selvom du ikke er vegetar eller veganer, for den lækre og proteinrige sojabønnemasse kan bruges til utrolig mange forskellige opskrifter.
Tofu indeholder generelt meget protein pr. 100 g og er til gengæld fattigt i fedt og kulhydrater. I gennemsnit indeholder tofu 78 gram protein pr. 100 g, og det er derfor en god plantebaseret kilde til protein, hvis du fx ønsker at skære ned på dit forbrug af eller helt udelukke animalske fødevarer i din kost.
Desuden er tofu en god kilde til kalk, fosfor, jern og magnesium.
Hvad er tofu lavet af?
Tofu består i bund og grund af sojabønner, for fremstillingen sker ved at sojabønnemælk koaguleres og presses sammen i blokke. Fremstillingen af tofu minder altså lidt om fremstillingen af ost, bare uden brug af osteløbe men med mineraler og salte som magnesiumklorid, der giver en blød tofu eller kalciumsulfat, som gør tofuen mere sprød i stedet.
Hjemmelavet tofu
Hvis du har mod på det, kan du prøve kræfter med at lave din egen hjemmelavede tofu af sojadrik, som du varmer op og blander med enten æblecidereddike eller citron. Herefter drænes blandingen i en si og et klæde - fx et viskestykke, indtil du har en fast klump tofu.
Hvad smager tofu af?
Tofu er i sig selv meget neutral i smagen, medmindre du vælger en tofu med evt. chili, hvor der på forhånd er tilsat krydderier og smagsgivere. Når du bruger tofu i din madlavning, har du derfor rig mulighed for at finde forskellige krydderier frem og eksperimentere med lækre og nye smagskombinationer. Tofu kan sagtens spises uden brug af særlige krydderier, men den neutrale smag giver mulighed for at bruge tofuen i retter fra alle verdens forskellige køkkener.
En rigtig god idé er at marinere din tofu i en lækker marinade med fx ingefær, soya, paprika, hvidløg, chili eller forskellige krydderurter. Tofu kan med fordel ligge i marinaden i køleskabet i et par dage, inden du tilbereder den ved fx stegning.
Sådan kan du bruge tofu
Der er et væld af forskellige muligheder for, hvordan du kan tilberede tofu, uanset om du spiser den frisk eller vælger at stege, koge, blende eller mose den.
Tofu holder sig bedst, når den ligger i væske eller væde, og derfor kommer de forskellige slags tofu her på siden enten i glas eller lukket karton. Inden du bruger tofuen, er det derfor en god idé at dræne den for væske, hvis du gerne vil have et sprødt og lækkert resultat og undgå, at tofuen bliver alt for blød og grødet.
Du dræner dit stykke tofu ved at lægge det på enten køkkenrulle eller et viskestykke på et skærebræt og efterfølgende lægge et nyt skærebræt (eller en anden flad genstand) ovenpå. Nu skal du have skabt et tryk med en masse vægt - fx med en skål med mel, vand eller lignende, og så gælder det bare om at vente. For det bedste resultat bør du lade din tofu dræne i mindst en halv time og gerne endnu længere.
Find opskrifter med tofu
Dit drænede stykke tofu kan du så bruge til alverdens forskellige opskrifter – det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Mange vælger at skære deres tofu i små tern og stege dem med forskellige krydderier. Disse tern kan så bruges i wokretter, lasagne, pastaretter eller som erstatning for hakket oksekød i kødsovs og gryderetter.
Du kan også skære tofuen ud i stænger og panere dem i fx rasp eller sesam og spise sammen med kartoffelbåde og lækker salat som et alternativ til fiskepinder eller kyllingenuggets, hvis du vil gøre tofuen mere børnevenlig.
Som et alternativ til de klassiske scrambled æg, kan du smuldre tofuen i lidt ujævne stykker og stege den på panden med fx løg, peberfrugt, krydderurter eller dine foretrukne ingredienser til scrambled eggs. For at få den traditionelle æggesmag kan du smage til med en smule sort salt - også kaldet kala namak til din portion scrambled tofu.
Traditionelt set har tofu altid været brugt meget i Kina, Korea og Japan, og der findes mange eksempler på lækre supper med tofu. Du kan fx bruge tofu til karrysuppe, japansk ramen eller misosuppe, hvor tofuen er en næringsrig og lækker ingrediens med gode fylde, og som giver god mæthed til en ellers let ret.
Faktisk kan tofu bruges både i det salte og det søde køkken, og det egner sig særligt godt til creme brulé og mousse med fx chokolade eller jordbær. Du kan dog også bruge tofu i bagværk til at fremtrylle lækre og saftige brownies eller en klassisk cheesecake med kiksebund, frugt og bær.
Veganske favoritter
Hvis du gerne vil inddrage flere veganske produkter og vaner i hverdagen, kan du læse vores artikel med 15 tips til veganere eller se vores udvalg af veganske produkter, der både omfatter køderstatning, færdigretter, morgenmadsprodukter, pasta, smørepålæg, snacks, kosttilskud og produkter til personlig pleje som creme, shampoo, læbepomade og meget mere.