Bulgur
Bulgur er perfekt til salater og som alternativ til både ris og pasta. Du kan udforske hele sortimentet af bulgur hos Med24.dk her. Vi har både fuldkornsbulgur og økologisk bulgur til en fair pris.
Hvad er bulgur? | Er bulgur sundt? | Gluten i bulgur | Sådan tilbereder du bulgur | Tabouleh
Hvad er bulgur?
Du er måske en af de mange, der har fået øjnene op for bulgur som lækkert tilbehør til nærmest alt slags mad. Bulgur er i hvert fald blevet populært i Danmark, og dette er med god grund: De kan nemt forveksles med ris af udseende, men har sin helt egen, lækre smag.
Ordet bulgur er tyrkisk, og betyder “knust hvede”, hvilket beskriver forarbejdningen af bulgur ganske godt. Bulgur er nemlig dampede, afskallede, knækkede og tørrede kerner. De små kerner kommer oprindeligt fra det mellemøstlige køkken og er oftest lavet af durumhvede.
Er bulgur sundt?
Bulgur er en god kilde til energi, og det har et højt indhold af kostfibre og protein. Kigger du eksempelvis på næringsindholdet i Urtekrams økologiske bulgur, finder du 12 gram kostfibre og 14 gram protein pr 100 gram. Kalorieindholdet svinger fra produkt til produkt, men er i gennemsnit 350 kcal pr 100 gram. Dette er vel og mærke inden, at du har kogt bulguren.
Bulgur er oftest ikke et fuldkornsprodukt, men hos Med24.dk kan du alligevel købe Biogans økologiske fuldkorns bulgur. Fuldkornsprodukter indeholder ofte flere fibre, vitaminer og mineraler, da hele hvedens skal er bevaret.
Gluten i bulgur
Bulgur indeholder gluten fra naturens side. Hvis du er glutenallergiker eller lever et liv uden gluten, bør du derfor undgå at spise bulgur. Heldigvis findes der mange andre gode alternativer, som eksempelvis den flotte hirse og den lækre quinoa. Du kan læse meget mere om gluten og glutenallergi her.
Sådan tilbereder du bulgur
Har du ikke prøvet kræfter med bulgur før, får du her en generel guide til, hvordan du tilbereder og koger bulgur. Start med at skylle din bulgur grundigt, så de er helt klar til at blive kogt. Kogetiden for bulgur er normalt mellem 12 og 15 minutter, men det afhænger af, om du vil lade dem trække efter kogningen. Når bulguren er kogt færdig kan du tage låget af gryden og lade dem dampe færdig. Efter 5-10 minutter er din bulgur lige til at spise.
Retter med bulgur
Mange bruger bulgur i salater, da det passer sammen med alle slags grøntsager, og giver en dejlig mæthedsfornemmelse. Du kan nemt og sundt lave en bulgursalat med eksempelvis kylling, broccoli, persille eller gulerødder - eller bare tømme grøntsagsskuffen!
Du kan naturligvis også erstatte ris og pasta med bulgur, hvis du ønsker et fiberrigt alternativ. Koger du bulguren med en bouillonterning, får det lidt ekstra smag.
Er du vegetar, eller vil du spise mindre kød? Så kan du faktisk også bruge bulgur som erstatning for det, der i mange tilfælde ville have været kød i dine retter. Du kan eksempelvis lave nogle lækre vegetardeller med bulgur og feta, og krydre dem med bl.a. timian og chili. Du kan blive meget klogere på vegetarer og veganer her.
Tabouleh - en libanesisk klassiker
En af de bedste og mest populære bulgursalter er den libanesiske salat ved navn tabouleh. Oftest indeholder den rødløg, agurk og tomat, men opskriften varierer i hjemlandet Libanon fra familie til familie. Salaten er både smuk og velsmagende med dens mange farver og smage. Du kan tilføje mynte, citron og persille for et friskt indspark, eller bare lave en hel simpel udgave.
Tabouleh er vegetarisk og fungerer glimrende som hovedret. Den kan dog også nydes som tilbehør til lamme- eller oksekød. Skal din middag være endnu mere autentisk? Så kan du bruge tabouleh som en af flere småretter sammen med hummus og haydari.