Hirse
Hirses smukke, karakteristiske farve gør kornsorten let genkendelig. Hirse er i de seneste år blevet populært igen, og kan bruges i nærmest alt madlavning. Udforsk udvalget af hirse, der både tæller hel hirse, hirsemel, og hirseflager.
Hvad er hirse? | Er hirse sundt? | Naturligt glutenfrit | Hvad bruger man hirse til?
Hvad er hirse?
Hirse, også kendt som almindelig hirse, er sammen med boghvede og quinoa en af de gamle kornarter, og den dyrkes rundt om i verden som både korn til foder og mad til mennesker. Hirse stammer højst sandsynligt fra Indien, og er den dag i dag en af de vigtigste afgrøder i store dele af Asien, Afrika og det sydlige USA. Hirse er en hårdfør plante, der kræver meget lidt vand og er modstandsdygtig overfor skadedyr. Desuden er planten hurtigvoksende og den tåler både tørke og hede. Hirse er flere gange blevet udpeget som en af de madvarer, der kan være med til at brødføde den stigende verdensbefolkning af netop disse grunde.
Er hirse sundt?
Det kan være en jungle at finde rundt i hvilke kornarter, der er de sundeste for dig. Det korte svar er derfor også, at der ikke findes et endegyldigt svar. Alle kornarter har deres egne kvaliteter og unikke sammensætning af minaler og vitaminer. Desuden ser næringsindholdet meget forskelligt ud, og derfor er en sammenligning ikke altid lige let.
Når det kommer til hirse, kan fedtindholdet være end af de ting, som snyder dig. Selvom hirse har et højere fedtindhold end andre kornsorter, er langt det meste umættet fedt og dermed nødvendigt for din krop. Hirse er desuden propfyldt med mineraler - herunder jern, magnesium, kalium og fosfor.
Naturligt glutenfrit
En anden fordel ved hirse er, at det naturligt er glutenfrit. Det kan derfor nydes af dig uanset om du er glutenallergikere eller ikke ønsker at spise gluten. Prøv for eksempel de lækre, glutenfrie hirseflager fra populære Urtekram, der kan bruges i både bagning og mysli. Når du køber hirse-produkter skal du være opmærksom på, at der kan være opstået kontaminering med gluten ved forarbejdning. Læs derfor altid på det enkelte produkt, om der er spor af gluten. Du kan læse meget mere om hvad gluten egentlig er her, eller kaste dig ud i glutenfri bagning med vores guide.
Saponin – er det farligt?
Når du skal tilberede hirse, er det vigtigt at gøre det på den rigtige måde. Hirse indeholder nemlig saponin, som er bitterstoffer. Saponin kan give en svag sæbeagtig smag, og sidder på uden på hirsefrøene som en slags beskyttelse. Husk derfor at skylle din hirse grundigt i koldt vand og derefter koge dem. Kogetiden for hirse er mellem 20 og 60 minutter alt efter, hvilken konsistens du ønsker. Hæld hirsen op i et dørslag og skyl igen med koldt vand, så den slimede og tykke væske forvinder. Så er din hirse helt ren og klar til madlavningen!
Hvad bruger man hirse til?
Du kan bruge hirse i dets mange forskellige former til et væld af ting, og kun fantasien sætter grænser, når det kommer til madlavning.
Hirsemel
Den fint-malede hirsemel smager dejligt og kan indgå i mange forskellige former for madlavning. Du kan for eksempel bruge Aurions økologiske hirsemel til grød eller vælling til spædbørn såvel som voksne, eller udskifte hvedemelet med hirsemel i dit bagværk for at undgå gluten.
Hel hirse
Hel hirse er skallede hirsefrø, og er den perfekte erstatning til ris efter en grundig rensning. Hel hirse kan også koges så længere, så det bliver til grød eller bare bruges som kornstykker i dit brød. Du kan prøve Natur-Drogeriets hel hirse, der er økologisk og i høj kvalitet.
Hirseflager
Hirseflager er hel, skallet og dampbehandlet hirse, der er valset til flager. Det er derved grovere end hirsemel men finere end hel hirse. Hirseflager er rustikke i deres udseende, og gør det godt i brød og som ingrediens i din hjemmelavede mysli. Du kan også bruge flagerne til at lave hirsegrød. Prøv for eksempel de økologiske hirseflager fra Aurion i din madlavning.
Tip! Du kan finde opskrifter på specialbrød med alle vores lækre kornsorter her!