Balsamico
Balsamico eller balsamisk eddike er ikke blot det perfekte tilbehør til flere italienske retter, men også en eddike skabt til flere dressinger, retter og bagværk fra det internationale køkken. Flere kender til den traditionelle brug af balsamico i salater, men vidste du, at eddiken er det rene guld i samspil med flere fiskeretter, rodfrugter og til syltning? Læs mere...
Hvad er balsamico?
Balsamico er en eddiketype, der længe har været kendt som Italiens guld. Det karakteristiske ved balsamico er, at eddikens konsistens er langt tykkere, sødere samt mere aromatisk end andre eddiker. Det skyldes overordnet, at vineddiken er fremstillet af inddampet druemost. Balsamisk betyder desuden; “noget, der er velduftende”.
Det kræver særligt håndværk at fremstille en god balsamico. De håndplukkede vindruer til eddiken høstes oftest om efteråret, hvor de derefter gennemgår en fin og let presning. Hernæst filtreres mosten og koges ind ved svag varme over længere tid.
Til slut lagres druemosten sammen med vineddike på fade. De fleste lagrer eddiken på fade og trætønder af kastanje eller eg – disse samt lagringstiden er vigtige for udkommet af den enkelte balsamico.
Smag og kvalitet
Den vellagerede balsamico vil ofte være dyrere end den yngre udgave. Der findes dog også forskel på smag og kvalitet alt efter producent, lagringstid og den valgte fremstillingsproces. Husk, at du hos Med24.dk altid er garanteret de bedste, sundeste og økologisk valg indenfor balsamiske eddiker.
Balsamico fås både som hvid, lys, rød eller mørk alt afhængig af den anvendte druesort. Vælger man en hvid balsamico, vil den ofte være lettere og mere syrlig end den mørke.
Hvad anvendes balsamico til?
Den dejlige, milde og afbalancerede smag hos en balsamico kan gøre den yderst anvendelig indenfor flere aspekter i den gastronomiske verden. Mange kendetegner eddiken som en frisk og harmonisk oplevelse af det syrlige kombineret med det søde og vælger den derfor til:
- Salatdressinger
- Lette salater
- Sauce
- Sirup til desserter
- Ost
- Fisk og kød
- På brød og pasta
- Suppe
- Sylt (sylteprodukter)
Mange kan slet ikke få fingrene fra balsamico dressing eller bagte rodfrugter med balsamico. En god balsamico kan dog sagtens stå alene, men anvendelsen afhænger både af kvalitet, smag og behag.
Opbevaring
Balsamico eddike opbevares helst i et køkkenskab eller lignende, hvor den både er beskyttet for sollys, for megen varme eller kulde.
Køb balsamico eddike hos Med24.dk
Hos Med24.dk kan du finde det gyldne balsamico fra velkendte mærker som Clearspring, Biogan og Urtekram. Vi tilbyder både økologisk, lys balsamico såvel som mørk.