Druesukker
Druesukker kendes også som glukose og glucose, og det er et kulhydrat med en helt særlig og enkel opbygning, som alle kroppens celler bruger til at danne energi. Glukose er et meget simpelt sukkermolekyle, og det optages derfor lynhurtigt i blodbanen efter indtagelse.
Hvad er glukose? | Få hurtig energi | Hvordan kan jeg bruge glukose? | Glukose og blodsukker
Hvad er glukose?
Der findes mange forskellige typer sukker, og forskellen på sukkeret kan findes i sukkermolekylernes opbygning. Det vi kender som hvidt sukker kaldes også sukrose, og det er et lidt større sukkermolekyle end glukose. Faktisk er glukose et af de mindste sukkermolekyler der findes, og det er netop glukose, som alle vores celler i kroppen får deres energi fra. Vi har derfor brug for at have en vis mængde glukose tilgængelig i kroppen, og når man taler om blodsukkeret, er det netop koncentrationen af glukose i blodet, man måler.
Druesukker går under mange forskellige navne, men uanset om du hører eller læser ord som glukose, glucose, dextrose eller druesukker, er det et ord for det simple sukkermolekyle, der optages hurtigt i blodbanen, og som søder en smule mindre end almindeligt sukker (kaldes også sakkarose eller sucrose). Glukose har molekylformlen C6H12O6, og du kender det måske fra biologiundervisningen i skolen, hvor det både er vigtigt i forhold til planter og fotosyntese, men også spiller en stor og vigtig rolle i menneskers energiomsætning.
Få hurtig energi med glukose
Fordi glukose er et kulhydrat med den opbygning, som findes i vores blodbane, vil kroppen lynhurtigt efter indtagelse have optaget druesukkeret, og du skal altså ikke vente på at kulhydratet nedbrydes til mindre bestanddele. På grund af den hurtige optagelse kan du allerede få minutter efter indtagelse udnytte sukkeret i dit blod, så dine celler bliver forsynet med en ny kilde til energi.
Derfor er druesukker også kendt som en hurtig kilde til energi, hvis dit blodsukker er lavt, eller hvis du under sport har brug for et akut boost af energi.
Glukose til bagning og søde sager
Du kan bruge ren glukose til mange spændende opskrifter på hjemmelavet slik eller barer, og det fine pulver opløses hurtigt i vand, så du let kan bruge det i din madlavning.
For eksempel kan glukose bruges til at lave hjemmelavede skumfiduser, vingummi, bolscher, flødekarameller, fondant, flødeboller, is, konfekt og mange andre lækkerier, der helt sikkert vil sprede glæde - især hos børn eller personer med en særlig sød tand. Det er super sjovt at eksperimentere med at lave sit eget slik, og med både naturlige smagsaroma og slikfarve fra fx Urtegaarden, kan du sammensætte præcis de smage og det udseende, som du har lyst til.
Druesukker har en lidt svagere sødeevne sammenlignet med almindeligt sukker, og hvis du derfor har en særlig god opskrift på slik eller godter, som du er vild med, kan det være nødvendigt at justere lidt i mængden af glukose, hvis du erstatter det almindelige sukker med glukose.
Hvordan optages glukose i blodet?
Når du spiser en fødevare, skal den gennem en længere fordøjelsesproces, hvor både mund, spiserør, mavesæk og tarme er med til at nedbryde maden til mindre bestanddele. I tyndtarmen kan de små næringsstoffer optages i blodbanen gennem tarmvæggen, og de bliver transporteret ud til de celler, der skal bruge dem – fx til leveren eller muskler. Denne proces tager lang tid, fordi stivelsen i fødevaren skal nedbrydes til helt simple kulhydrater som glukose, galaktose og fruktose, før der kan ske en optagelse i blodet. Ved at indtage kulhydrater som druesukker, der jo er det simple kulhydrat glukose, kan kroppen lynhurtigt optage glukose i blodet uden at bruge tid og energi på først at spalte og nedbryde kulhydraterne.
Hvordan påvirker glukose blodsukkeret?
Vores blodsukker eller blodsukkerniveau, som det også kaldes, afhænger både af vores kulhydratindtag og forskellige hormoner - særligt hormonet insulin. Insulin sørger for, at glukose kan blive transporteret fra blodbanen ind i de celler, hvor det skal bruges til at danne energi. Efter et måltid vil blodsukkeret langsomt stige, efterhånden som madens bestanddele nedbrydes til glukose, galaktose og fruktose. I modsætning til almindelig mad med mere komplekse kulhydrater bliver glukose optaget nærmest øjeblikkeligt efter indtagelse, og du vil derfor opleve en meget hurtigere stigning i blodsukkeret, når du indtager glukose.
Glukose i sin rene form er altså en af de hurtigste måder at tilføre kroppen energi på, hvis du akut har brug for at få hævet dit blodsukker eller gerne vil undgå et fald i blodsukkeret under fx udholdenhedstræning.
Du kan læse meget mere om blodsukker her, hvor du også kan lære, hvordan du nemt kan måle dit blodsukker selv. I artiklerne finder du også råd og vejledning omkring et højt eller lavt blodsukker, og du kan læse vores tips til at holde et stabilt blodsukker.
Energi under lange træningspas eller konkurrence
Som målrettet motionist kan det være nødvendigt at indtage ekstra kulhydrat under din træning, hvis du fx har lange træningspas på over 1 time, eller hvis du skal gennemføre konkurrencer eller træninger, hvor udholdenhed og kredsløbstræning er i fokus. Her har kulhydrat på den simple form glukose en let og hurtig optagelse, så du kan få det maksimale ud af din træning uden at tømme din energikilde.
For mere information omkring energiindtag, kan du læse triatlet Kristan Høgenhaugs erfaringer og rådgivning til energiindtag i konkurrence her, hvor du kan findehjælp og inspiration til at sammensætte den optimale plan for dit energiforbrug og –behov.