Honning
Honning smager fantastisk godt og er en naturlig kilde til sukker. Se hele udvalg af honning, der spænder fra Manuka honning fra New Zealand til økologiske vildblomst honning fra Danmark.
Hvad er honning? | Er honning sundt? | Sådan vælger du honning | Manuka honning
Hvad er honning?
Honning er slutproduktet af en længere proces, som for bierne egentlig handler om at skaffe nok føde til deres overvintring. Honningbierne overvintrer nemlig i kolonier, hvor de klumper sig sammen om dronningen for at holde varmen.
Efter at bierne har indsamlet nektar fra en blomst, gemmer honningbien det i den såkaldte honningmave. Egentlig er det mere en beholder i kroppen til nektar, hvor der tilsættes enzymer inden det bliver overdraget til bierne i bistadet. Her tilsættes endnu flere enzymer, inden det bliver puttet ind i vokstavlen. Honningbierne flytter ofte den kommende honning rundt for at mindske indholdet af vand. Som vandet fordamper, arbejderne enzymerne og danner flere forskellige sukkerarter. Selvom honning nærmest ikke kan blive dårligt, kan vand få det til at gære, ligesom for meget ilt kan skabe krystallisering.
Når biavlerne høster honningen, bliver der sat erstatningsføde ind, så bierne kan overleve vinteren over. Deres bestøvning har stor betydning for en lang række planter, der er afhængige af bierne for at overleve.
Er honning sundt?
Vil du gerne skære ned på dit indtag af kalorier, eller går du bare altid efter det sundeste alternativ? Det kan være forvirrende at finde ud, hvad der egentlig er “sundt”, og honning er en af de ting, som du måske er i tvivl om. Mange tror nemlig, at honning er sundere end sukker, fordi det er et naturprodukt.
Sådan påvirker honning dit blodsukker
Rent kemisk er de to produkter næsten ens, selvom der er en lille forskel i næringsindholdet. Honning indeholder 75% kulhydrater, mens sukker består af 100% kulhydrater. Forskellen ligger i, at der også er vand i honning. Måler vi sundhed ved at kigge på næringsindholdet, er honning altså en smule sundere end sukker. Kigger vi i stedet på honnings påvirkning af dit blodsukker, er der ingen forskel. Her er sukker bare sukker, og uanset om du spiser honning eller hvidt sukker vil det stige.
Dog er honning sødere i sin smag end sukker, og det er her den egentlige fordel ved honning befinder sig. Fordi den søde smag er mere fremtrædende i honning, kan du nøjes med at bruge mindre af det, end hvis du havde brugt sukker. Der er altså kalorier at spare i det lange løb.
Vil du gerne eksperimentere med andre former for kalorielette sødemidler, kan du se dem alle på vores side med sukker og sødemidler.
Er honning vegansk?
Forsøger du på eller lever du allerede et liv uden animalske produkter? Så er du sikkert stødt på diskussionen om, hvorvidt veganere må spise honning. Alles grænser er forskellige og der kan være meget delte meninger om emnet. Men forsøger du at leve en fuldstændig vegansk livstil, så vil du typisk vælge ikke at spise honning, da honning er produceret af dyr. Derfor er valget dog stadig dit eget om, hvorvidt du vil spise honning eller ej. Ønsker du at spise så tæt på 100% vegansk som du kan komme, kan du i stedet prøve en veganske sirup.
Hvilken honning skal jeg vælge?
Der findes en lang række forskellige slags honninger i Danmark. Der er både opvarmede og uopvarmede, faste og flydende, lyse og mørke. Nogle kan du kende forskel på bare ved at kigge eller smage på det, andre ville du blive nødt undersøge pollenkornene på, for at fastslå typen. Heldigvis angiver producenten selv, hvilken slags honning der er tale om.
I Danmark produceres bl.a. raps-, linde-, kløver- og lynghonning. Flere af dem er årstidsbestemte, da de af afhængige af, hvornår planterne blomstrer.
Manuka honning
Blandt de mest populære former for honning finder du den newzealandske Manuka honning, der kommer fra de vilde manuka buske. Denne slags honning bliver af mange opfattet som den bedste, da den både tåler høj opvarmning og er resistent overfor lys, varme, kropsvæsker og enzymatisk aktivitet på grund af dens indhold af metheylglyoxal, kaldet MGO.
Akaciehonning
En af de mest kendte former for honning er den fine akaciehonning. Den lækre honning er nem at kende med sin lyse farve og milde smag. Honningen er flydende, hvilket gør den velegnet som topping til diverse desserter og retter.
Opskrifter med honning
Du har formentlig oftest brugt honning i forbindelse med bagning - særligt til jul. De klassiske honninghjerter bliver man nærmest helt nostalgisk af at spise. Faktisk kan honning bruges meget mere end kun til jul eller i de kolde måneder med ondt i halsen.
Særligt manuka honning er glimrende til hudpleje i form af bl.a. ansigtsmasker. Du kan også se, hvordan du kan bruge det som eksfoliering i vores guide til hjemmelavet bodyscrub.
Derudover kan honning erstatte sukker i en lang række tilfælde. Brug honning i dit bagværk og giv det lidt kant med den karakteristiske smag, eller lav en lækker koldskål med honning og skyr. Honning er også lækkert som “limen” i dine hjemmelavede müslibarer. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser, og du kan eksperimenter alt det, du vil.