Næsespray til tilstoppet næse
Mange oplever tilstoppet næse i forbindelse med forkølelse og bihulebetændelse. Her kan næsespray være en hjælp, så du nemt kan lindre og bekæmpe gener ved en stoppet næse. Nedenfor finder du et stort udvalg af næsesprays - både med og uden mentol fra mærker som Otrivin og Zymelin.
Hvordan virker næsesprays? | Forkølelse | Bihulebetændelse | Næsespray FAQ | Populære næsesprays
Næsespray - mod tilstoppet næse
Det er aldrig sjovt at være forkølet og så snottet, at ens hoved bliver ubehagelig tungt. Heldigvis kan du nemt lindre symptomer og trække vejret mere ubesværet med en næsespray. I de følgende afsnit kan du blive klogere på forkølelse, bihulebetændelse og næsespray, så du er klædt på til at købe det rette håndkøbslægemiddel. Vil du undgå at smitte andre ved nys og stænk, kan du bære mundbind eller visir.
Hvad er næsespray og hvordan virker det?
En næsespray er en lille beholder med et flydende lægemiddel. Næsespray virker på næseslimhinderne, der typisk er hævede ved forkølelse eller allergi. Det er denne hævelse, som er skyld i, at næsen føles stoppet og er svært at trække vejret igennem.
Næsespray med eller uden mentol – hvilken næsespray er bedst?
I ovenstående sortiment finder du næsesprays fra flere forskellige mærker. Nogle varianter er med mentol, der giver en forfriskende og kølende fornemmelse. Det er svært at sige, hvilken næsespray der er bedst. Nogle føler måske, at næsesprays med mentol virker bedre på grund af den mere skarpe duft og fornemmelse, mens andre synes, at den er for stærk og derfor foretrækker næsespray uden mentol.
Saltvandsnæsespray
Som alternativ til næsesprays, hvor det aktive lægemiddelstof er Xylometazolin, finder du saltvandsnæsesprays. Disse næsesprays kan både anvendes til allergi og forkølelse, ligesom de er velegnet til dig, der har behov for næsespray over en længere periode. Se f.eks. Klarice Baby-næsespray til børn og spædbørn. Mange saltvandsnæsesprays kan desuden anvendes af både børn og gravide, men du skal altid læse indlægssedlen eller kontakte din læge, hvis du er det mindste i tvivl.
Forkølelse - hvorfor bliver man forkølet?
Langt de fleste benytter næsesprays til forkølelse eller bihulebetændelse, men hvad er en forkølelse egentlig? Når du bliver forkølet, skyldes det en virus, der sætter sig i dine luftveje, bihuler og næse. Symptomerne ved forkølelse er hoste, nys, løbende eller stoppet næse samt mindre energi i hverdagen.
Selvom det er ubehageligt at være forkølet, er sygdommen almindelig og ufarlig i langt de fleste tilfælde. Forkølelse kan ikke helbredes, men du kan mindske generne med håndkøbsmedicin som f.eks. næsespray, så du nemmere kommer igennem dagen. En forkølelse varer typisk i en uge, hvorefter symptomerne begynder at forsvinde.
Sådan smitter forkølelse
Forkølelse er en luftbåren virus, der smitter gennem nys, host og lignende. Du kan også blive smittet af virussen via hænder, hvor den kan overleve flere timer. Rører du ved en forkølet persons hænder og derefter din egen næse eller mund, kan du nemt blive smittet. Det er derfor vigtigt med god håndhygiejne vha. hyppig håndvask eller håndsprit. Der findes mange forskellige forkølelsesvirusser, hvor den mest almindelige er rhinovirus.
TIP! Vil du blive klogere på forkølelse kan du læse om symptomer og behandling.
Bihulebetændelse - er din forkølelse trukket i langdrag?
Har du været forkølet i mere end 10 dage? Så kan det være, at din forkølelse har udviklet sig til bihulebetændelse. Bihulebetændelse er betændelse i en eller flere af de fire par bihuler, du har i hovedet. Når der går betændelse i en bihule, bliver den naturlige afløbskanal til næsehulen forsnævret eller lukket på grund af hævelserne i næseslimhinden. Blandt symptomerne er tilstoppet næse, smerter i ansigtet samt tykt snot. Læs mere om bihulebetændelse i vores artikel om emnet.
Cirka halvdelen af alle bihulebetændelser går over af sig selv i løbet af 7-10 dage, hvorfor behandling ikke er nødvendig. Mange vælger alligevel at benytte næsespray, der kan få skabt afløb fra de lukkede hulrum. Lider du af kronisk eller tilbagevendende bihulebetændelse, kan du prøve en næsespray med binyrebarkhormon, der også bruges til allergi.
Du kan desuden lindre smerter, feber mm. med håndkøbslægemidler som Paracetamol. Du kan se alle håndkøbslægemidler mod forkølelse og de tilhørende symptomer her!
Ofte stillede spørgsmål til brug af næsespray
Mange er i tvivl om hvor meget, hvor længe og hvordan man bruger næsespray. Har du ikke fået svar på dine spørgsmål indtil videre, kan du måske få klarhed her, hvor vi besvarer nogle af de oftest stillede spørgsmål til næsespray.
Hvor kan man købe næsespray?
Næsespray kan købes hos fysiske såvel som online apoteker, i diverse supermarkeder, på tankstationer og på helseshops som Med24.dk Udvalget kan variere fra sted til sted, og du finder formentlig det største udvalg på apoteket eller nettet.
Hvor mange gange om dagen skal man bruge næsespray?
Næsespray skal bruges som en kortvarig lindring af tilstoppet næse. Den anbefalede dosering for næsesprays lyder for voksne og børn over 10 år derfor på 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange i døgnet i max 10 dage. Læs altid på det enkelte produkt inden brug.
Hvordan bruger man næsespray?
Skal du bruge næsespray første gang, kan du være i tvivl om, hvordan du bruger en næsespray korrekt. Du får derfor en nem guide til, hvordan du nemt og sikkert benytter din næsespray:
- Puds næsen, inden du sprayer
- Hold næsesprayen lodret for korrekt dosering
- Snus forsigtigt ind mens du sprayer
Gentag dette ved det andet næsebor.
Hvor gammel skal man være for at købe næsespray?
I Danmark skal man være 15 år for at købe håndkøbsmedicin.
Hvor længe må man bruge næsespray?
Som tidligere beskrevet, må man max bruge næsespray i 10 dage. Men hvad sker der, hvis man bruger næsespray for længe? Efter 7-10 dage kan næsesprayen få den modsatte effekt, hvor sprayen får dine slimhinder i næsten til at hæve og blive irriterede. Dette kaldes medicinsk næsetæthed. Oplever du medicinsk næsetæthed, skal du stoppe behandlingen med næsespray. Senest 6 uger senere vil symptomerne normalt være forsvundet helt.
Hvorfor bliver man afhængig af næsespray?
Vedvarende brug af slimhindesammentrækkende næsemidler kan have konsekvenser for dit helbred. Forsætter du brugen af næsespray, kan du få kronisk næse-bihulebetændelse, kronisk hævede næseslimhinder og psykisk afhængighed.
Der er altså vigtigt, at du tager brugen af næsespray seriøst og ikke overskrider den maksimale grænse for brug af næsespray.
Hvem må bruge næsespray?
De mest almindelige næsesprays må benyttes af børn og voksne over 10 år. Du bør dog altid læse indlægssedlen inden brug. Ved følgende lidelser og helbredsmæssige situationer skal du altid spørge dine læge inden brug, da næsesprayen enten ikke må anvendes eller kun må anvendes med forsigtighed:
- Ved forhøjet tryk i øjnene (grøn stær)
- Efter visse typer operationer gennem næsen eller munden
- Forhøjet stofskifte
- Sukkersyge
- Svulst i binyremarven (fæokromocytom)
- Forstørret prostata
- Forhøjet blodtryk
- Ved begyndende hjertesvigt
Du kan læse mere inde på det specifikke produkt.
Næsespray og graviditet
Hvis du er gravid, må du ikke anvende næsespray uden at have talt med din læge først.
Næsespray fra de populære mærker
Du kan blive klogere på næsespray fra de mest populære brands på markedet her!
Otrivin næsespray - med og uden mentol
I sortimentet af næsesprays finder du flere varianter fra Otrivin. Den klassiske Orivin Næsespray er uden mentol, men du kan også købe udgaven med mentol for et friskt pust. Har du et barn under 10 år, der har behov for næsespray, kan du også købe Orivin Junior til børn mellem 2 og 10 år.
Zymelin næsespray - bredt udvalg til hele familien
Hos Zymelin er der et bredt udvalg af næsesprays til alle behov og aldre. Du kan vælge at lindre din forkølelse eller bihulebetændelse med den klassiske Zymelin næsespray uden mentol, der desuden kan købes i en 2-pack. Derudover finder du samme produkt med mentol, ligesom du også kan prøve brandets næsedråber. Har du små børn, kan du købe næsesprayen fra Zymelin til børn mellem 2 og 10 år.
Klarigen næsespray
Klarigen er til børn og voksne over 10 år og produktet kan anvendes ved stoppet næse - uanset om der er tale om forkølelse og bihulebetændelse. Klarigen Næsespray er et billigere alternativ til de mere kendte mærker.