Kompressionsstrømper

Hvis du er i tvivl om, hvad kompressionsstrømper egentlig er, og hvornår de kan bruges, har vi her samlet en masse information. 

Hvorfor bruge kompressionsstrømper?Hvilke kompressionsstrømper? | I tvivl om klasse?Hvordan hjælper kompressionsstrømper? | Forskellen på kompressions- og støttestrømper 

34 Produkt(er)

Kompressionsstrømper - hvorfor skal jeg bruge dem?

Kompressionsstrømper bliver brugt til at øge blodcirkulationen. Der kan være forskellige årsager til, hvorfor du har brug for kompressionsstrømper. Det kan både være medicinske-, aldersbetingende årsager eller, hvis du blot vil lette trætte og hævede ben. 

Kompressionsstrømper til rejsebrug

Lige som stillesiddende arbejde, kan du risikere at skulle sidde meget ned, når du skal ud at rejse. Igen kan det give hævede ben, men også øge risikoen for blodpropper. Dette gælder ikke kun i flyveren men også, hvis du skal sidde i bil eller tog i mange timer. Hvis det er muligt, bør du bevæge dig, så du kan sætte gang i blodcirkulationen, ellers kan du også benytte kompressionsstrømper, hver gang du skal rejse. 

Kompressionsstrømper til gravide

Det kan være en god idé at dyrke regelmæssig motion og bruge kompressionsstrømper fra den tidlige del af graviditeten, da det kan hjælpe til at reducere risikoen for åreknuder og blodpropper. Der bliver nemlig transporteret 20% mere blod rundt i kroppen, når du er gravid, og dét sammen med at livmoderen presser mere på venerne og at venerne generelt bliver mere elastiske, kan øge risikoen for åreknuder. 

Kompressionsstrømper til sportsudøvere

Du kan have en tendens til at få hævede, trætte og tunge ben, hvis du løber meget eller dyrker andre sports. Dette er pga. af at blodcirkulationen ikke er som den skal være. Mabs kompressionsstrømper til sportsbrug, er til dig, som dyrker meget sport. Ved brug af de rette kompressionsstrømper, kan du mindske risikoen for ømhed og muskulære skader. Derudover vil kroppen restituere hurtigere. 


Hvordan hjælper kompressionsstrømper?

Uanset af hvilken årsag man bruger kompressionsstrømper, har strømperne det samme formål. De lægger et pres på muskler og vener i benene og øger blodcirkulationen med et opadgående tryk. Det sker ved at trykket, fra kompressionsstrømpen er højere nede ved anklen, og aftager opad. Således presses blodet fra fødderne og ledes opad mod hjertet. Du kan læse mere om dårligt blodomløb her


Hvilke kompressionsstrømper skal jeg vælge?

Det kan være svært at finde ud af, hvilke kompressionsstrømper du skal vælge, fordi det afhænger af flere ting. Når du skal vælge kompressionsstrømper, skal du overveje strømpernes grad af kompression, strømpernes længde samt hvilket materiale strømperne er i, så du sikrer, at du får opfyldt dine behov bedst muligt. Vi har nedenfor samlet en kort vejledning i at vælge støttestrømper. Ved svære smerter og problemer med benene anbefaler vi, at der tages kontakt til læge for bedste rådgivning. 

Kompressionsstrømpens tryk

Kompressionsstrømpers grad af kompression måles i mmHg, som er en enhed for tryk. Jo højere mmHg strømperne har, jo større kompressionsgrad har strømperne. Graden af kompression inddeles i 4 forskellige klasser: 

  • Klasse 1, 15-21 mmHg
  • Klasse 2, 23-32 mmHg
  • Klasse 3, 33-46 mmHg
  • Klasse 4, meget kraftig kompressionseffekt - anvendes kun på hospitaler

Kompressionsstrømper af klasse 1 anbefales til lindring og forebyggelse af mindre åreknuder, til brug ved rejse, til lindring af trætte og let-hævede ben efter en stående arbejdsdag og til brug ved sport. Dette er fx Mabs Care kompressionsstrømpe, som med 15-21 mmHg går under klasse 1 og kan bruges af både mænd og kvinder.

Kompressionsstrømper af klasse 2 og 3 bruges af personer med nedsat tilbageløb af blod fra fødderne, efter operation og mod voldsomme hævelser og væskesamlinger. Det anbefales at rådføre sig med læge eller sygeplejerske ved brug af kompressionsstrømper af klasse 2 og 3, så man sikrer sig, at strømperne er optimale i forhold til kompression og størrelse.

Kompressionsstrømper af klasse 4 bruges kun på hospitaler og i forbindelse med lymfeødem.

Hos Med24.dk forhandler vi kompressionsstrømper af klasse 1, som kan bruges til at forebygge sygdomme og minimere gener i det daglige. De er desuden ideelle til brug under længere rejser, hvor der er minimal mulighed for at komme op og bevæge sig som ved bus-, bil-, tog- og flyveture.

For nogle sportsudøvere kan kompressionsstrømper give en oplevelse af forbedret ydeevne og komfort, hvilket kan hænge sammen med, at den øgede blodgennemstrømning som følge af kompressionen giver bedre ilttransport rundt til musklerne og mere effektiv fjernelse af affaldsstoffer.

Du kan også finde flere behandlingsstrømper fra Sigvaris, der har højere kompressionsgrad end klasse 1, og som derfor kan bruges til voldsommere symptomer end de andre kompressionsstrømper og i forbindelse med operation.  

Længden på kompressionsstrømper

Du kan hos Med24 finde kompressionsstrømper i 3 forskellige længder, om du har brug for korte kompressionsstrømper eller lange:
 

  • Knæstrømper
  • Lyskestrømper
  • Strømpebukser

Når du skal vælge kompressionsstrømper, skal du overveje, hvor på benet der er brug for støtte. Hvis problemet mest ses ved anklerne, vil knæstrømper som regel være lange nok.

Hvis der opleves problemer/hævelse ved knæet eller længere oppe anbefales det at bruge lyskestrømper, der dækker det meste af lårene også. Undgå dog at vælge for lange kompressionsstrømper og at rulle dem ned, da dette kan medføre øget tryk få steder på benet.

Strømpebukser med kompression kan bringe hævelse helt ud af benene gennem hofterne, og er desuden ideelle til gravide. Vær dog sikker på, at stoffet omkring maveregionen er strækbart og egnet til gravide som fx Mabs Mama kompression strømpebukser. Du kan læse om forhøjet blodtryk hos gravide her

Kompressionsstrømpernes materiale

Kompressionsstrømper findes i forskellige materialer, og generelt har de alle god ydeevne og grad af kompression.

Kompressionsstrømper af nylon har et fint look, men er som almindelige nylonstrømper en smule mere sarte end kompressionsstrømper af bomuld. Vælg fx de populære Mabs Nylon Kompressionsstrømper, som nemt kan maskinvaskes ved 40 grader efter brug.

Bomuld er slidstærkt, og strømperne kan derfor bruges mange gange.

De selvvarmende Bamboo Pro strømper øger cirkulationen varme eller nedkøling i forhold til kroppens behov, og kan bruges hele dagen. Strømperne indeholder bambus trækul, der udsender infrarøde stråler, som giver strømperne deres unikke effekt. De kan bruges af både kvinder og mænd, og kan endda maskinvaskes ved 30 grader.

Hvis du har hård hud på fødderne og særligt hælene, kan du risikere at slide hul i eller gøre skade på kompressionsstrømperne tidligere. Vi har hos Med24 et udvalg af særlig hudpleje mod hård hud på fødderne, så dine kompressionsstrømper kan holde så lang tid som muligt. 


Hvad er forskellen på støttestrømper og kompressionsstrømper?

I bund er grund er det forskellige ord for det samme. Betegnelsen specialstrømper anvendes undertiden også. Ofte siger man, at kompressionsstrømper bruges til behandling ved forskellige sygdomme og tilstande, mens støttestrømper (samt flystrømper og rejsestrømper) bruges ved mindre gener og til at forebygge sygdomme.

Ved behov for kompressionsstrømper i forbindelse med sygdom, skal man ofte have lavet specialstrømper efter mål, således at længden af strømperne, graden af kompression og materialet bliver så optimalt som muligt.

Det kan være svært at få kompressionsstrømperne til at sidde korrekt, fordi de er strammere end almindelige strømper. Der findes derfor forskellige hjælpemidler til støttestrømper, som blandt andet dækker over gummihandsker og glidesokker, der gør det nemmere at tage strømperne på, og som desuden beskytter kompressionsstrømperne ved påtagning. Du kan også finde Doff N’ Donner muffe og kegle hver for sig eller som sæt, som gør det smertefrit at tage kompressionsstrømper på.  

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.