Tamponer
Tamponer er et godt alternativ til bind og trusseindlæg, så du altid kan føle dig sikker under din menstruation. Læs mere om tamponer her!
Tamponer fra Tampax, o.b. og mange flere
Tamponer er lavet af 100% presset bomuld, som udvider sig og suger, når den bliver våd. Den skal indføres i skeden, så den kan suge blodet, inden det kommer ud i trusserne. En tampon har en lille snor for enden, så du nemt kan trække den ud igen, når den skal skiftes.
Tamponer kommer, ligesom bind og trusseindlæg, i forskellige størrelser alt efter, hvor stor en sugevne, den skal have. Du kan få tamponer både med, og uden indføringshylster alt efter, hvad du mest er til, men hvis brug af tamponer er nyt for dig, kan det være nemmest at starte med en tampon med indføringshylster.
En tampon giver, i modsætning til bind og trusseindlæg, mere frihed i forhold til, hvis du f.eks. skal i svømmehal eller dyrke andre sportsgrene, da den ikke vil kunne mærkes på samme måde.
Her finder du f.eks. tamponer fra Tampax, o.b., Topcare og mange flere - så du kan finde tamponer fra lige netop det brand du foretrækker.
Hvilken størrelse tampon skal jeg bruge?
Ligesom med bind og trusseindlæg findes der flere forskellige størrelser, sugeevner samt tamponer med og uden indføringshylster.
Mini tamponer - Små
Mini tamponer er små, som bruges ved lette blødninger. Små tamponer er også gode, hvis du skal prøve tamponer for første gang, så du kan vænne dig til følelsen. Mini tamponer findes både med og uden indføringshylster alt efter, hvad du bedst kan lide.
Regular tamponer – Normal
Disse tamponer er større end mini tamponer, og er til dig, som har en let til medium blødning. Regular tamponer findes både med og uden indføringshylster.
Super tamponer - Store
Tamponer i denne størrelse er til dig med en kraftig blødning. Mange bløder kraftigere nogle dage, så derfor kan det være en god ide at have flere størrelser tamponer til at ligge. Super tamponer findes også både med og uden indføringshylster.
Hvordan bruger jeg tamponer?
Når du skal indføre en tampon, skal du altid vaske dine hænder grundigt med sæbe, så du ikke overfører bakterier til tamponen eller det intime område.
Prøv at slappe af så meget som muligt, da spændinger godt kan gøre det svære at sætte tamponen op. Hvis det er en af de første gange, du anvender en tampon, kan en tampon med indføringshylster være en fordel, da den gør meget af arbejdet for dig.
Når du har ført hylstret op i underlivet, kan du forsigtigt skubbe tamponen op, så den bliver indført i skeden. Herefter kan du trække hylstret ud. Der vil nu hænge en snor ud af skedeåbningen, som er den du forsigtigt skal rykke i, når tamponen skal ud igen.
Må jeg putte tamponer i toilettet?
Når du skal skifte din tampon, er det nemmeste måske lige at smide den i toilettet. Men dette er både rigtig dårligt for miljøet og vores kloaksystemer, da tamponer kan sætte sig om en stor prop og skabe blokeringer. Tamponer, bind og trusseindlæg skal derfor smides ud sammen med dit restaffald. De fleste offentlige toiletter har en pose hængende til hygiejnebind og tamponer for at undgå, at de bliver smidt i toilettet.
Hvor ofte skal jeg skifte tampon?
Nogle bløder kraftigere end andre, derfor bør du prøve dig lidt frem i forhold til, hvilken sugeevne og størrelse tampon du skal bruge. På denne måde er du også fri for at skulle skifte tampon hver time, hvis du nu bløder mere end tamponen eller bindet kan optage.
Bruger du tampon, skal den skiftes hver 3.-4. time, da du, i sjældne tilfælde, kan blive alvorligt syg, hvis du lader den sidde for længe. Om natten bør du bruge natbind i stedet for tampon, da de er lavet til at holde dig tør hele natten, og så er du fri for at stå op og skifte det.