Lysterapi
Lysterapi kan hjælpe dig, hvis du føler dig træt og energiforladt. Mørket i vinterhalvåret påvirker os mere end vi tror - Læs mere om lysterapi her!
Lysterapi til at hjælpe dig ud af mørket
Det er ikke meget sollys, der trænger igennem skyerne i vinterhalvåret, og de lyse timer bliver færre og færre. Dette kan godt påvirke mange, da lyset kan give os energi til at komme igennem dagen. For mange er der mørkt når vi møder på arbejde og mørkt igen når vi har fri, så derfor kan sollystimerne være minimale for os, som arbejder indendørs. Dette kan være med til at du føler dig energiforladt og træt - Derfor kan en lysterapilampe blive din nye bedste ven!
I vinterhalvåret anbefales det derfor også at børn over 4 samt voksne får 5-10 µg D-vitamin fra oktober til april, da solen er mere fraværende i disse måneder.
Hvorfor påvirker mørket os?
Melatonin er et hormon, som bliver dannet i hjernen. Det kan være du har hørt det gå under navnet “søvnhormonet”? - Det bliver ofte kaldt dette, da det hjælper med at regulere vores søvn og døgnrytme. Når det er mørkt danner kroppen mere melatonin, hvilket hjælper os til at blive trætte om aftenen, og når lyset rammer vores øjne, om morgenen, dannes der mindre.
I sommerhalvåret er det ikke noget problem for os, at få det lys, som vi har behov for, da der næsten er lyst fra vi står op, til vi går i seng igen. Men i vinterhalvåret kan det være mere problematisk, da mange står op inden solen, og kommer først hjem, når solen er gået ned igen. Så vi får ikke stoppet produktionen af melatonin, på samme måde, som om sommeren.
Derfor kan mange opleve at føle sig mere trætte, når vintermørket er over os. Følgelig er det vigtigt at få så meget ud af lyset i dagtimerne, som muligt.
Hvordan virker en lysterapilampe?
En lysterapilampe virker ved at den lyser med et lys, der er skabt til at simulere sollyset. Ved at bruge en lysterapilampe simulerer du altså det sollys du normalt får, om morgenen/dagen i sommerperioden. Dette lys får kroppen til at stoppe produktionen af melatonin, så du kan få en god start på dagen og oplever mere energi.
3 tips - Hvordan bruger jeg lysterapi korrekt?
Overvejer du at købe en lysterapilampe, har du sikkert tænkt over, hvordan bruger man en lysterapilampe og hvornår?
Herunder har vi lavet 3 tips, som kan være gode at følge, hvis du vil være mere sikker i, at du bruger din lysterapilampe rigtigt.
Faktisk kræver en lysterapilampe ikke særlig meget af dig og den er ret nem at bruge. Lysterapi har sin bedste effekt om morgenen, og skal helst bruges, så snart du er vågnet.
1. Lysterapi har, som sagt den bedste effekt om morgenen, så du får mindsket produktionen af melatoninen. Se om du kan inkorporere lysterapi i din morgenrutine – måske skal du have den til at stå på dit natbord, så du kan ligge med lysterapilampen i sengen, når du er vågnet, eller måske skal du have den stående foran dig, mens du spiser morgenmad.
2. Det anbefales at bruge en lysterapilampe ½ - 2 timer om dagen i tidsrummet 06:00 til 20:00. Helst om morgenen, hvis det er muligt, for at få den bedste start på dagen. Men ellers kan du også sagtens bruge den senere på dagen. Dog bør en lysterapilampe ikke bruges efter kl. 20.
3. Det anbefales at bruge en lysterapilampe ½ - 2 timer om dagen i tidsrummet 06:00 til 20:00. Helst om morgenen, hvis det er muligt, for at få den bedste start på dagen. Men ellers kan du også sagtens bruge den senere på dagen. Dog bør en lysterapilampe ikke bruges efter kl. 20.
Husk at kigge ind i lampen med jævne mellemrum, lysterapi virker ikke, hvis lyset ikke får lov at ramme øjet.
Hvilken lysterapilampe skal jeg vælge?
Der findes flere forskellige typer af lysterapilamper, og det kan nogle gange være en jungle, når man skal prøve nye produkter. Men vi skal nok hjælpe dig, så dit valg af lysterapilampe bliver så nemt, som muligt.
Når du er på udkig efter en lysterapilampe, er det en god ide at gå efter de lamper, der lyser med 10.000 LUX, da disse simulerer sollyset og giver mere energi i hverdagen. Kig efter en lampe der er medicinsk godkendt og vælg en stor skærm, hvis du skal sidde langt væk fra lampen, på denne måde får du mest ud af din lysterapilampe.
Lysterapilampe til hjemmet eller kontoret
Har du et f.eks. et kontorjob, kan du med fordel vælge en af bordmodellerne. Så kan du have lampen stående på skrivebordet og tænde den om morgenen, når du møder ind. Der findes flere forskellige lysterapilamper, som du kan have til at stå på kontoret eller hjemme efter behov. F.eks. Beurer lysterapilampe TL 70, som udover den høje styrke på 10.000 lux, har et stilrent design, som passer ind i alle hjem og kontorer. Alle vores Beurer lysterapilamper er udstyret med en fod, som gør dem nemme at have til at stå fremme.
Lysterapilampe til at have med på farten
Er du meget på farten, og har brug for en lille smart lysterapilampe, som er nem at have med. Så er Beurer lysterapilampi TL20 helt sikkert noget for dig. Det er en perfekt størrelse at have med rundt, men samtidig bliver der ikke gået på kompromis med kvalitet og styrke. Denne Beurer lysterapilampe er også en ideel størrelse, til at have til at stå på natbordet, så du kan bruge den så snart du vågner.
Lysterapi på længere afstand
Hvis du har brug for en lysterapilampe, hvor du kan sidde længere væk fra lampen, skal du vælge Beurer lysterapilampe TL45 eller TL41 touch. Disse to lamper tillader en distance på 20 cm. hvor du stadig modtager 10.000 lux, som er den optimale styrke, for at få så meget ud af din lysterapilampe, som muligt.