Ergonomi
Med ergonomiske hjælpemidler kan du passe godt på din krop på lange arbejdsdage. Du kan blive meget klogere på ergonomi, ergonomiske korrekte arbejdsstillinger og se udvalget af ergonomiske produkter nedenfor.
Hvad er ergonomi? | Kontor- og skærmarbejde | 6 gode råd | Konsekvenser af dårlig ergonomi
Hvad er ergonomi?
Ergonomi er et meget bredt felt, der ofte beskæftiger sig med, hvordan man på baggrund af arbejdsforhold, arbejde og redskaber kan indrette sig så hensigtsmæssigt som muligt. Måden, man indretter sig på, har nemlig stor betydning for din sundhed, da dårlige arbejdsstillinger kan forårsage langvarige skader på din krop.
De ergonomiske principper kan bruges til at indrette en skrivebordsplads eller et arbejdsområde. Her kan man sikre, at de forskellige elementer ved arbejdspladsen kan justeres, så de er ergonomiske korrekte. Det kan for eksempel være et hæve-sænke bord, blødt underlag at stå på, den rette forflytnings- og arbejdsteknik samt maskiner, der kan hjælpe ved særlige tungeløft.
De grundlæggende ergonomiske principper gælder for alle uanset jobtype, men forskellige erhverv har forskellige, konkrete arbejdsstillinger. Der er nemlig stor forskel på, om du arbejder inden for undervisning, rengøring, køkken, teknisk servicearbejde eller kontorarbejde.
I faggrupper med praktisk arbejde kan tunge løft, arbejdsulykker og unaturlige arbejdsstillinger være med til at give varige mén. Mange bliver nedslidte af denne type arbejde og oplever muskel- og skeletbesvær samt arbejdsbetingede lidelser.
Disse er bare eksempler på nogle af de gener som forskellige jobtyper kan føre med sig.
Ergonomi på arbejdspladsen: Kontor- og skærmarbejde
Mange arbejdspladser har en ensidig og gentagende arbejdsform, hvilket er dårligt for din krop. En variation mellem stående og siddende arbejde er godt, men på mange arbejdspladser opstår en kultur, hvor alle enten står op eller sidder ned. Dette er med til at skabe en dårligere arbejdsplads set fra et ergonomisk synspunkt. Variation og fleksibilitet er nemlig vigtigt ved meget ensformigt arbejde.
Du kan selv være med til at inkorporere mere variation ved at ændre din arbejdsstilling, sprede opgaver, der ikke kræver skærm, udover dagen samt holde mikropauser for at strække ben. Du kan også inddrage ledelse og arbejdsmiljøorganisationen for at forebygge nedslidning og smerter ved skærmarbejde.
Her kan de hjælpe med at fordele skærmarbejdet ud på dagen, så man gennem organisering af arbejdsdagen minimere antallet af sammenhængende timer foran skærmen. De kan også medvirke til at skabe en kultur, hvor små pauser fra computeren er accepteret og en naturlig del af dagen.
Hvad er en ergonomisk korrekt siddestilling?
For at sidde ergonomisk korrekt på en kontorstol foran et skrivebord skal du:
- Have fødderne fladt på jorden
- Have arme og ben i en 90-graders vinkel
- Sørge for at bordet er et par centimeter højere end din albue
- Undgå at sidde med benene over kors
- Sikre at der er plads til en hånd mellem din knæhase og stolens kant
- Ikke bruge armlænet, medmindre dine arme placeres i en 90-grader vinkel
- Sørge for afveksling – rejs dig op, gå en tur, stræk kroppen ud
Konkrete ændringer med ergonomi for øje
Er det svært for dig at opnå den rette ergonomiske arbejdsstilling? Produkterne på denne side kan hjælpe dig, der har stillesiddende og ensformigt arbejde på kontor og andre skærmarbejdspladser. Heldigvis kan din arbejdsplads også hjælpe dig en hel del. En af de vigtigste ændringer og justeringer du kan foretage, er nemlig en ergonomisk korrekt skrivebordshøjde.
Sidder du ved et for højt skrivebord, vil dine fødder enten ikke kunne nå gulvet eller også vil du sidde med løftede skuldre og spænde. Er skrivebordet derimod for lavt risikerer du at sidde og hænge henover det, så du får en dårlig holdning.
En skrivebordsstol i et ergonomisk design kan også hjælpe dig med at opnå den rette holdning. Du skal helst kunne justere både højde, ryglæn og sæde, så stolen støtter op om din krop og hjælper dig med at rette ryggen.
Et trådløst tastatur, der giver afstand til skærmen og kan flyttes tættere, er også en nem måde at opretholde en god, ergonomisk siddestilling på. Arbejder du derimod ved en bærbar, kommer du nemmere til at hænge i skuldrende og falde sammen i ryggen på en uhensigtsmæssig måde.
6 gode råd til dig med job foran skærmen
Du kan gøre en hel del selv både i arbejds- og fritiden for at forebygge skader. Generelt vil træning 2-3 gange om ugen være med til at minimere risikoen for skader af stillesiddende arbejde. Det er nemt at gøre din dag lidt mere aktiv:
- Være fysisk aktiv i din fritid
- Begræns din skærmtid, når du har fri
- Hold walk-and-talk møder
- Tag trappen i stedet for elevatoren
- Variér din arbejdsstilling
- Tag cyklen til møder ude af huset
Konsekvenser af dårlige arbejdsstillinger
Selvom du nu og her kan opleve dårlige arbejdsstillinger som en irriterende spænding i nakken eller som en mild hovedpine, der går væk igen, kan du efter længere tids belastning få varige mén.
Myoser i nakken
Nakkesmerter kan komme af mange ting, men der er påvist en sammenhæng mellem arbejde med foroverbøjet nakke og myoser i nakken. Myoser er smerter og ubehag, der ofte sidder på den øverste del af ryggen og nakken. Du kan altså både få myoser i skulderen, nakken, ryggen og lænden.
Myoser kan komme som følge af statisk muskelarbejde, hvor en person sidder i den samme stilling mange timer af gangen. I en statisk arbejdsstilling bruger du hele tiden de samme muskler, som bliver spændte. Du kan derfor ikke slappe af i musklerne, hvilket medvirker til muskeltræthed.
Op mod 40% af den voksne befolkning oplever nakkesmerter i løbet af livet. Mange oplever ikke, at det begrænser deres liv, men 1/3 af dem med smerter søger behandling eller oplever kortere eller længere tids sygemelding.
Museskader
Du har formentlig hørt om museskader, der kan opleves i forbindelse med kontorarbejde. Denne type skade kan både opleves i fingrene, hænderne, håndleddet, skulderen og albuen - sidstnævnte kaldes også tennisalbue. Museskader kan forebygges med en ergonomisk korrekt arbejdsstilling.
Ergonomiske produkter
Som sagt kan produkterne på denne side hjælpe dig med at skabe en bedre og mere ergonomisk korrekt arbejdsplads - særligt med henblik på kontorarbejde. Vi har et bredt udvalg af siddepuder og kiler fra TOGU, der også har skabt en række Powerballs som erstatning for stole. Både siddepuder og powerballs er ergonomiske hjælpemidler, der gør det nemmere at få en god holdning.
Vil du blive bedre til at stå på ved dit skrivebord er en behagelig ståmåtte eller en balanceplade fra blandt andre Steppie og JobOut et godt sted at starte. Med en balanceplade får du dynamisk bevægelse i kroppen, så du kan stå længere og holder blodcirkulationen i gang. En ståmåtte giver dig et blødt underlag, så du aflaster kroppen ved at fordele belastningen.
Du kan se meget mere udstyr til bevægelse i Træningsudstyr.