Estragon
Estragon er en frisk og smagfuld krydderurt, der passer godt i mange forskellige retter. Har du lyst til at vide med om estragon og få ideer til brug af krydderurten i din madlavning, så kan du læse mere her!
Hvad er estragon? | Frisk eller tørret? | Opskrifter med estragon | Opskrift: estragon mayonnaise
Hvad er estragon?
De fleste af os kender nok estragon fra den skønne bearnaisesauce, men ved du egentlig hvad estragon er, og hvilke mange muligheder du har med estragon ved din side? Estragon er en krydderurt, der kommer fra en velduftende staudeplante, hvis oprindelse skal findes i russiske områder. Der findes flere forskellige udgaver af estragon, som du kan læse mere om nedenfor.
Russisk estragon
Den russiske estragon er en vildt voksende udgave, som vi sjældent bruger i madlavning, da estragonplanten har en bitter smag. Denne plante kan blive over 2 meter høj og kan sagtens dyrkes i din have, hvor vind og vejr ellers kan være en udfordring for dyrkning af fx fransk estragon.
Fransk estragon
Den franske estragon er en afart af den russiske estragon, og denne variant er en staude, der hører til kurvblomstfamilien. Den franske estragon kan blive omkring 80 cm. høj, og planten har glatte og tynde blade. Det er denne form for estragon, som vi oftest bruger i madlavning, som fx estragon mayo, estragon dressing eller estragoneddike, hvilket skyldes smagen af den franske estragon. Den har skøn lakridslignede smag, der giver sødme og friskhed til rigtig mange forskellige retter.
Tysk estragon
Den tyske estragon, som også kaldt Thüringen estragon, er også en afart af den russiske krydderurt. Den minder meget om den franske estragon, og er derfor også ideel at bruge i opskrifter – den har ligeledes en frisk, fin og sød smag af lakrids, der passer perfekt til fx fed estragon sauce eller bearnaisesauce.
Frisk eller tørret - hvilken skal du vælge?
Du kan både finde frisk estragon og tørret estragon, og begge varianter af krydderurten kan bruges i opskrifterne. Den friske estragon er mildest i smagen, og giver derfor dine retter det bedste resultat, men hvis ikke du har noget frisk estragon i haven eller i en potte i vindueskammen, kan du sagtens erstatte den friske udgave med den tørret estragon.
Hvis du har noget overskydende frisk estragon, kan du fryse krydderurten - så har du altid frisk estragon lige ved hånden!
Opskrifter med estragon - hvad kan du bruge estragon til?
Vi er trygge ved at bruge estragon i vores elskede bearnaisesauce, men du skal ikke være bange for ellers at bruge estragon i køkkenet. Den franske- og tyske estragon fungerer fantastisk i både det salte og det søde køkken.
Det salte køkken
I det salte køkken kan du bruge estragon i gryde- og fadretter, hvor du tilberede fx kylling i estragonsauce eller forsøger dig med en kalkungryde med estragon. Hvis menuen står på mørbrad, kan du med fordel også bruge den velsmagende estragon i en sauce. Krydderurten kan også bruges i andre retter og i tilbehør som fx:
- Kold kartoffelsalat med estragon
- Estragoncreme
- Salatdressing med estragon
- Estragonpesto
- Kyllingetærte med estragon
- Kartofler i ovnen med estragon
- Estragonsauce
- Kryddersmør med estragon
- Hummus med estragon
Mulighederne er mange, så du må bare i gang med at eksperimentere med krydderurten i dit køkken!
Det søde køkken
Estragon er ikke kun velsmagende i din aftensmad eller frokost. Du kan også anvende den lakridsagtige smag i desserter. Prøv fx sorbet med estragon, hvor den friske og sødlige smag er helt genial. Du kan også lave en flødeis med estragon, eller prøve at kombinere rabarber og estragon, der kan resultere i velsmagende kager og tærter.
Opskrift på estragon mayonnaise:
Prøv at lav din egen estragon mayo, det er supernemt og passer perfekt til grove pommes frites eller i en saftig burger
- Pisk 1 æggeblomme, ½ tsk hvidvinseddike og ½ tsk sennep sammen
- Lidt ad gangen tilsættes 1 dl. smagsneutral olie
- Pisk indtil du har den ønskede cremet konsistens
- Finhak frisk estragon eller erstat med 1 tsk tørret estragon, og bland det i mayonnaisen
- Smag til med salt og evt. mere estragon
Hvis ikke du skal servere estragonmayonnaisen med det samme, kan det sagtens holde sig friskt i køleskabet i en uges tid.