Allehånde
Prøv det varme, krydret og sødlige krydderi, der giver fantastisk smag og duft til mange forskellige retter. Bliv klogere på hvad allehånde er, og hvordan du kan bruge det i køkkenet her!
Krydderiets historie | Hvordan smager allehånde? | Allehånde i opskrifter
Krydderiets historie – hvad er allehånde?
Allehånde er et bær fra et stort stedsegrønt træ - en plante der beholder de grønne blade hele året. Oprindeligt dyrkes allehånde-bærret i Mellemamerika, hvor det i forbindelse med Colombus’ opdagelsesrejse i 1500-tallet kom til Europa. Siden da har vi brugt allehånde i et hav af forskellige opskrifter, og den dag i dag får vi størstedelen af vores allehånde fra Jamaica.
I starten troede europæerne, at der var tale om peber, da allehånde-bærret ligner store peberkorn. Derfor kaldes allehånde piement eller pimento på spansk, hvilket stammer fra det spanske ord for sort peber, pimienta. Et andet navn for allehånde kan også være Jamaicapeber, da vi som sagt importerer en stor del allehånde fra Jamaica.
Hvordan smager allehånde?
Oversættes allehånde-krydderiet til engelsk hedder det allspice, da allehånde har en skøn duft og smag, der leder tankerne hen på andre krydderier, som ingefær, muskat, kardemomme, nellike og kanel. Allehånde fremhæver smagen hos andre krydderier og med dens både krydret og sødlige smag kan allehåndekrydderiet sagtens erstatte andre krydderier og fungere som et alternativ til lignede smage i både søde og salte retter.
Allehånde findes både som hele bær og stødt pulver. For at fremhæve krydderiets smag bør du købe hele bær og knuse dem i fx en morter eller kaffekværn. Skal det være nemt og hurtigt, kan du også sagtens købe stødt pulver, som i den grad også giver en skøn smag og duft. Du finder både stødt pulver og hele bær hos Med24.dk
Allehånde findes også i krydderiblandinger fx Mill & Mortar Rasta Pasta og Mill & Mortar Wood Witch.
Allehånde i opskrifter – hvad bruger man krydderiet til?
Vi kender især allehånde fra jul, hvor vi bruger det skønne krydderi i en masse forskellige juleopskrifter - den krydret og søde smag giver den helt perfekte julestemning. Du kan både bruge allehånde i dine julesmåkager eller i pålægget til frokostbordet. Brug fx allehånde i:
- Frikadeller
- Rødkål
- Rullepølse
- Forloren hare
- Marinade til sild
Allehånde kan ikke kun bruges i juleopskrifter - du kan også bruge allehånde i likør eller i varme drikke, og er du en rigtig chokoladeelsker, fungerer krydderiet rigtig godt i opskrifter med chokolade. I gryderetter og i marinader til kød smager allehånde også meget dejligt, og sylter du, så ved du, at her er allehånde uundværligt.
Hos Med24.dk kan du købe allehånde af den bedste kvalitet fra bl.a. Urtekram og Mill & Mortar, som løbende vil være på tilbud. Vi har hurtig levering, så du ikke skal vente længe på det krydret og sødlige krydderi.