Perlebyg mm
Perlebyg mm. kan bruges i en mange forskellige retter, og er et godt alternativ til pasta og ris.
Du kan udforske hele udvalget af både perlebyg, -spelt og –rug her!
Hvorfor hedder det “perle”? | Perlebyg | Perlespelt | Perlerug | Gluten i perlebyg mm.
Hvorfor hedder det “perle”?
Perlebyg, perlespelt og perlerug. Det kan være forvirrende med lignende betegnelser for forskellige kornarter. Når en kornart starter med “perle”, betyder det at kornet er blevet behandlet på en særlig måde. Kornarterne er dermed forskellige, mens forarbejdningen af dem er ens.
Når de forskellige kornsorter er blevet høstet, sorteres, renses og dampes de. Derefter får de fjernet den yderste skal, og den tilbageværende perle eller kerne poleres og tørres nænsomt, så både smag, konsistens og næring bevares. Fordi de ydre skaller er fjernet, er disse kerner ikke fuldkorn. Det betyder dog ikke, at perlebyg, -rug og –spelt er usunde. Faktisk har mange af produkterne stadig et højt indhold af kostfibre og af protein. Et eksempel på dette er Urtekrams økologiske perlespelt, der har 8,5 g kostfibre og 14 g protein pr. 100 gram.
Fordi skallerne er fjernet og kernerne er blevet dampede, er tilberedningstiden kortere end ved fuldkornsprodukter. Perlerne skal kun koges i 10-20 minutter, og du kan derfor spare tid i køkkenet.
Perlebyg
Perlebyg er en af de mest populære former for “perlekorn”, og du kan bruge kernerne i et bredt udvalg af retter. Byg er den næst vigtigste kornart herhjemme, og det har et højt indhold af kiselsyre – også kendt som silicium. Kiselsyre kan have en beroligende effekt på din mave ved akutte eller kroniske mave-tarmproblemer. Syren kan desuden have betydning for hår, hud og negle. Læs meget mere om kisel som kosttilskud her.
Særligt for perlebyg er den milde smag og den let sødmefulde kant, hvilket gør perlebyg til et fremragende alternativ til ris. Fordi kernen er poleret, er overfladen på perlebyg silkeblød og lækker. Du kan eksempelvis prøve Biogans økologiske perlebyg, der er perfekt til risotto. Du kan også lave en lækker, arabisk-inspireret salat med perlebyg i form af f.eks. den nemme tabbouleh-salat med tomat, persille, løg og mynte. Kun fantasien sætter grænser!
Perlespelt
Perlespelt er kendt for sit gyldne skær og den fine, næsten nøddeagtige smag. Spelt har historisk set dybe rødder i europæiske bondekost, og i dag videreføres dette i det nye, nordiske køkken. I de senere år er spelt blevet et symbol på sundhed og helsekost, men spelt er stadig for alle, da det smager dejligt og kan bruges til meget forskellige slags madlavning.
Perlespelt er et godt alternativ til ris, og du kan bruge speltkernerne i mange lækre retter. Du kan spise Skærtoft Mølles perlespelt til bagte tomater, eller lave en lækker risotto perlespeltkernerne. Ved tilberedelsen er det vigtigt, at du skyller din perlespelt i lunkent vand, så de ikke skummer ved kogning.
Perlerug
Engang blev rug betragtet som ukrudt i hvedemarkerne, men da landmændene opdagede, at det gav større udbytte end hvede, begyndte de også at have rugmarker. Siden da er rug blevet en daglig spise for mange dansker, særligt i form af det populære rugbrød. Selvom perlerug adskiller sig fra almindelig rug på flere områder, er det stadig sundt at spise.
Perlerug har nemlig det højeste fiberindhold af de tre specialbehandlede kornarter, fordi rug generelt er meget fiberrigt. Skærtoft Mølles økologiske perlerug indeholder 11,7 gram fiber pr. 100 gram, og kan dermed være sundt og smagfuldt tilbehør. Perlerug er fantastisk i både salat og suppe, og den genkendelige, let bitre smag giver det perfekte modspil til søde grøntsager. Der er findes masser af opskrifter med perlerug, og du vil ikke fortryde at kaste dig ud i dem!
Gluten i perlebyg mm.
Er du glutenallergiker eller ønsker du et liv uden gluten? Så bør du undgå at spise perlebyg, -rug og –spelt. Alle tre kornarter indeholder nemlig naturligt gluten, og kan derfor give gener for allergikere. Her er boghvede eller hirse derimod gode alternativer, da disse kornarter glutenfri fra naturens side. Du kan læse meget mere om gluten her!