Manuka Honning
Manuka honning er en særlig honning fra New Zealand, der er lavet på pollen fra Manukabusken.
Hvad er Manuka Honning? | Hvordan bruger jeg Manuka honning? | Sådan opbevarer du honning
Hvad er Manuka Honning?
Manuka honning er en hel særlig type honning. Manukaen stammer fra New Zealand, hvor bierne indsamler pollen fra Manukabusken. Manukaen adskiller sig fra andre typer honning.
Det er honningens høje indhold af MGO (metheylglyoxal), som adskiller den fra andre lignende produkter. MGO findes egentlig i alle typer honning, men dog kun i små koncentrationer, hvor manuka honning har et væsentligt højere indhold af MGO. Manuka honning findes i flere forskellige koncentrationer, jo større koncentration er af MGO i honningen.
Det gælder om at have et MGO niveau på over 100 og helst 400+.
Hos Med24.dk finder du blandt andet Manuka honning med følgende koncentrationer:
• MGO 550+
• MGO 400+
• MGO 100+
Manuka honningen er en 100% naturlig fødevare og er derfor velegnet til både brug i køkkenet og på huden.
Sådan anvender du Manuka honning
Manuka kan anvendes både indvortes og udvortes. Indvortes kan du bl.a. spise det direkte fra glasset, bruge det i te, på brød og generelt i madlavning. Manuka honningen smager på samme måde som vi kender den traditionelle blomster honning.
Manuka honning tåler opvarmning
Modsat andre typer honning tåler Manukaen opvarmning og er derfor bedre egnet til madlavning og i for eksempel te. Normal honning mister mange af sine egenskaber, når det bliver udsat for varme. Det skyldes, at enzymerne bliver dræbt ved temperaturer over 40 grader. Det er dog ikke gældende for Manuka honning, som netop tåler opvarmning. Derfor kan du nyde din Manuka i en kop dejlig varm te.
Holdbarhed – kan honning blive for gammelt?
I teorien kan honning holde sig stort set evigt. Det kræver dog, at det bliver opbevaret i tætlukket emballage, hvor luft og fugt ikke kan komme ind. Honningens egenskab til at holde længe skyldes tre ting – dens høje sukkerindhold (ca. 80%), dens lave vandindhold og så nogle særlige enzymer, som bierne tilføjer. Disse enzymer spalter nemlig noget af druesukkeret i honningen og laver det om til druesukkersyre og brintoverilte, som har den egenskab, at det kan dræbe bakterier og svampe.
Dog kræver det som sagt, at honning opbevares i en luft- og fugttæt beholder. Overholdes dette ikke, giver du honningen mulighed for at suge fugt fra luften og det giver bakterier og svampe bedre vækstforhold.
Vi anbefaler altid, at du følger anvisningerne på produktet om holdbarhedsdato og gode råd til opbevaring.
Bivirkninger og forbehold
Manuka honning er et 100% naturprodukt.
Må ikke gives til spædbørn under 1 år
Sundhedsstyrelsen fraråder, at spædbørn under 1 år spiser honning af nogen form. Det gælder derfor også Manuka honning. Dette er fordi honning kan øge risikoen for botulismeforgiftning (pølseforgiftning) hos de helt unge spædbørn, da deres fordøjelsessystem endnu ikke kan bekæmpe disse bakterier.
Børn fra 2 år og op efter må gerne spise honning.