10 tips til en god start på din amning
1. Forbered dig selv og din partner.
Det aller vigtigste i forbindelse med amning er, at du skal tro på dig selv. Du skal tro på at du kan producere mælk til din baby og at du kan gøre baby mæt. Er du for anstrægt og nervøs, kan din krop have svært ved at producere den mængde mælk der er nødvendig for at amning fungerer. For lidt mælk resulterer i en fortvivlet baby og en endnu mere fortvivlet mor.
Forbered din partner på at amning er en fælles forældreopgave, hvor faderens støtte er lige så vigtig, som selve amningen. Amning er et fuldtidsjob, og du skal påregne at amme mange timer i døgnet. De fleste babyer har brug for at blive ammet om natten. Faktisk vågner ammebørn ofte mere end flaskebørn gør. Indtil mælkeproduktionen er på plads og du har overskud til andet er amning dit eneste job.
2. Undgå for mange besøg og uro i starten.
I starten af amningen anbefales det at undgå alt for mange besøgende. Babyer sover når der er besøg og uro, og afreagerer på stimulationen når gæsterne er gået. Det kan desuden være svært at koncentrere sig om amningen i et rum med mange mennesker. Hvis mange mennesker ikke kan undgås, kan du trække dig til et rum med en stol, hvor du i ro og fred kan sidde og amme. Sørg for optimale omstændigheder til din amme start og værne om jeres lille familie.
3. Sov når din baby sover!
Manglende nattesøvn kan give mindre overskud, og derfor er det vigtigt at få sovet når din baby sover. Du kan måske synes at der i stedet er mange praktiske ting som skal ordnes, men lad det ligge og hvil dig. Du kan i stedet lave de praktiske ting efterfølgende med din baby i en slynge eller bæresele. Din smertetærskel og viljestyrke er højere, når du har sovet.
4. Husk at spise og drikke i løbet af dagen.
Når du ammer har du brug for mere mad end normalt, som giver dig energi til at producere mælk. Sørg for at spise så sundt som muligt, gerne med mange mellemmåltider. Det kan være en god idé, at spise et let mellemmåltid inden natamningen. Drik rigeligt vand i løbet af dagen, og tag gerne en vandflaske ind til sengen om natten.
5. Brug hjælpemidler, hvis det er nødvendigt.
Amning er ikke altid let og kan være smertefuld et par uger inde i amningen. Det kan være hårdt, men det er vigtigt at du holder ud indtil du er hærdet. Mange kvinder oplever desuden at få sår og revner i brystvorterne, og det kan derfor være en god idé at anskaffe sig en brystbeskyttende creme. De fleste brystbeskyttende og Lanolin cremer indeholder ikke konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer og behøver derfor ikke blive fjernet i forbindelse med amning. Hvis du har meget ondt i brystvorterne eller dit barn ikke kan få ordentlig fat er suttebrikker en løsning. Medelas ammebrikker er utrolig populære og bliver brugt på sygehusene i Danmark. Suttebrikkerne er utrolig gode og hjælper hvis du har problemer med flade, indadvendte, ømme eller sprukne brystvorter.
6. I de første dage.
Lad din baby spise så længe det har lyst, og lad baby blive liggende hos dig ved brystet. Babyer holder naturlige pauser for at samle kræfter og vente på mælkeproduktionen. En nyfødtes mavesæk er på størrelse med en valnød, så selvom du kun kan pumpe 5-10 ml, så kan det være rigeligt modermælk i starten. Nogle gange ”masserer” baby brystet som der ammes ved. Lad endelig barnet gøre det, da det stimulerer mælkeproduktionen.
7. Husk bøvsepauser.
Det er vigtigt at din baby får bøvset imellem måltiderne, da det ellers kan give mavekneb. Hvis din baby er urolig ved brystet og har svært ved at sutte eller danne vakuum, kan der sidde en bøvs på tværs. Læg din baby op over skulderen indtil den lille har bøvset, og læg derefter din baby til samme bryst igen for at være sikker på at det bliver tømt. Det er normalt for ammebørn ikke altid at bøvse, så du skal ikke blive bekymret hvis ikke det lykkes.
8. Malk ud hvis det er nødvendigt.
Når mælken løber til kan brysterne blive meget spændte og hårde, hvilket er helt naturligt. Brysterne skulle gerne blive bløde igen efter en amning, men hvis de forbliver hårde kan det være nødvendigt at malke lidt ud og tage det værste tryk. Her er en manuel brystpumpe en god og billig løsning. Udmalkning kan gøre at du undgår knuder og brystbetændelse, men gør det også nemmere for din baby at få fat om brystvorten.
Det er dog vigtigt, specielt i starten af din amning, at baby får råmælken. Råmælken er den mælk der først kommer ud af brystet og indeholder en masse antistoffer, som er vigtigt for barnet at få. Du bør ej heller malke ud for tit, da det kan sætte mælkeproduktionen op. Kvindekroppen og ikke mindst kvindens bryster er et fantastisk instrument. Det er nemlig så smart, at mængden af mælk regulerer sig selv, alt efter hvor meget baby spiser. Hvis du nogle dage har mindre mælk end andre dage, skal du bare amme løs. Jo mere du ammer, desto mere mælk producerer du. Denne regulering sker mest i starten af amningen.
9. Hud mod hud.
I de første timer efter fødslen er det særlig vigtigt, at ligge hud mod hud med din baby. Læg din baby hud mod hud på din mave og du vil opleve at din baby efter et stykke tid automatisk begynder at søge efter brystet. Hud mod hud kontakten vil samtidig få din hjerne til at udløse hormonet oxytocin, som får din mælk til at løbe hurtigere til. Hud mod hud er den mest effektive måde for forældre og baby at knytte sig til hinanden på.
Derfor er det en god idé at det bliver prioriteret i de den første tid. Når din baby ligger på brystkassen og slapper af, kan den genkende lyden af dit hjerteslag, som beroliger og giver tryghed.
10. Anskaf dig en blød amme BH uden metalbøjler.
Det siges at stive bøjler i en amme-bh skader mælkeproduktionen, så derfor foreslår vi at du køber en amme-bh uden bøjler eller f.eks. med gelebøjler. Carriwell har udviklet en sømløs amme-bh med gelebøjler, der er god til ømme og sensitive bryster. Gelébøjle støtter samtidig de naturlige forandringer i form og størrelse, som et ammende bryst gennemgår.