15 tips til veganere

Skrevet af
Lækre råvarer i vegansk madlavning, kål, peber, svampe


Overvejer du at blive veganer, eller måske lever du allerede vegansk, men er altid på udgik efter tips og gode råd? Så læs med her. Vi har samlet en række tips og vigtige punkter til veganere, og hvis du vil vide mere om det at være veganer, kan du læse denne artikel om vegetarer og veganere og de forskelle, der adskiller dem

1. Spis rigeligt mad!

I starten kan det virke overvældende at skulle spise større portioner af måltiderne, men husk, at de fleste grøntsagsbaserede retter som regel er mere kalorielette end almindelige hverdagsretter med kød. For at få nok energi og næring kan det derfor være nødvendigt at skrue op for mængden af mad. 

2. Brug internettet!

Hvis du har problemer med at finde inspiration, bugner nettet efterhånden med blogs, opskrifter og artikler om veganske valg og retter. Hvis du er bange for ikke længere at kunne servere livretter som burgere, lasagne og pizza eller nyde is og kage til dessert, så prøv blot at søge på retten med “vegansk” foran, og der vil højst sandsynligt dukke mindst én opskrift frem. Hvis du er vild med risotto, kan denne veganske risotto med champignon og spinat varmt anbefales.

3. Tjek om det er vegansk!

Vær opmærksom på de produkter, hvor man ikke lige forstiller sig at der har været indblandet dyr i produktionen. Dette gælder fx hudplejeprodukter, medicin og vaskemiddel, hvor du hos Med24.dk kan finde certificerede veganske udgaver af fx solcreme, vaske- og skyllemiddel. 

4. Prøv retter, der ikke er centrerede omkring kød

I starten kan det være svært at komme op med retter uden kød som måltidets hovedperson, og der findes heldigvis mange lækre veganske køderstatningsprodukter, der kan bruges i stedet. Vær dog ikke bange for at prøve retter helt uden kød eller erstatningsprodukter - det smager som regel fantastisk, og man vil ikke føle, at der mangler noget, når der er godt med forskellige konsistenser og smage til stede. 

5. Forbered restaurantbesøg!

Har du planlagt et restaurantbesøg? Så undersøg altid på forhånd stedets muligheder for at servere vegansk. Hvis ikke du kan finde information på hjemmesiden, kan du give restauranten et kald, og de vil som regel kunne fortælle dig, om der kan findes en løsning. Hvis det overhovedet ikke kan lade sig gøre at få et vegansk måltid, og du kommer med en gruppe, der har besluttet sig for, at det præcis skal være her, kan du have spist godt hjemmefra og så nyde tilbehøret på restauranten, der oftest er vegansk. Ellers kan du måske overtale dem, som du følges med, til at finde et mere veganer-venligt sted, og I vil stadig kunne nyde hinandens selskab, som vel egentlig er det vigtigste. 

6. Veganer på budget

At spise vegansk behøver ikke være dyrt! Man kan finde mange budget-venlige løsninger, og de lokalt producerede grøntsager, der er i sæson, kan som regel findes billigere end grøntsager, der ikke er i sæson. Spis asparges, porrer, spinat, tomater, purløg og friske grønne salathoveder om foråret, og mæsk dig i brombær, løg, æbler, beder, græskar, blomkål, svampe og broccoli om efteråret.  

7. Lav en madplan!

Hvis du planlægger dine måltider en uge eller to frem, kan du selv have større overblik over, om du over længere perioder får nok vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Det vil også spare dig for stressende sidste-minuts ture til dagligvarebutikken og impulskøb, hvis du på forhånd har en plan for dine måltider og for hvilke ingredienser, der skal bruges.

8. Saml dig et lille forråd

Hav altid lidt ekstra af dine oftest brugte ingredienser på lager, så du altid har mulighed for at lave lidt ekstra retter, hvis du får besøg eller får lyst til at lave lidt sødt. Dette kan fx være kikærter, chiafrø, dadler, mandler og kokosolie. Du kan også lave ekstra store portioner falafel eller bønnebøffer og –deller og komme dem på frys til de dage, hvor du ikke orker eller har tid til den helt store og komplicerede veganske aftenmad.

9. Din kost kan suppleres med tilskud

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får nok vitaminer og mineraler som jern, calcium eller D-vitamin, kan du supplere din kost med et af vores veganske kosttilskud. Du kan med fordel læse denne artikel om kosttilskud til veganere, hvor du kan blive klogere på de forskellige vitaminer og mineraler, man som veganer kan være i fare for at mangle.

10. Kog ekstra bønner, linser og korn!

Når du alligevel har gang i gryderne, kan du med fordel koge ekstra store portioner af basisingredienserne som bønner og linser, som uden problemer kan fryses. På den måde sparer du tid og energi i hverdagen, hvor du bare kan tage en passende portionsstørrelse op inden madlavningen. 

11. Vær opmærksom på dit blodsukker!

Som veganer kan det virke let at spise meget frugt og andre sukkerholdige men veganske varer, som sætter gang i blodsukkeret. Du kan læse denne artikel om gode råd til et stabilt blodsukker, da det specielt som ny veganer er vigtigt at være opmærksom på ændringerne i kostens betydning for blodsukkeret. 

12. Hav snacks med på farten!

Hvis du rejser meget eller bruger lang tid væk fra hjemmet, er det en god idé altid at have pakket lidt snacks til den lille sult. Som veganer kan du ikke være sikker på at kunne købe noget på vejen, og ved at medbringe dine egne snacks, behøver du aldrig bekymre dig om hvorvidt det kan lade sig gøre at finde et sted, hvor man kan få fingrene i noget vegansk. Se vores store udvalg af veganske snacks, hvor du blandt andet kan få fingrene i vegansk slik, tyggegummi, tørret frugt, barer og chokolade

13. Der findes vegansk junkfood!

På dage, hvor du har lyst til noget fedtet, salt, snasket eller bare hurtig vegansk mad, kan det virke umuligt at finde vegansk junkfood. Men fortvivl ej! I de større byer dukker flere og flere veganske fastfood restauranter op, og hvis der ikke findes en i nærheden af dig, kan du sagtens lave lækker vegansk junkfood selv. Med lidt tofubacon og vegansk ost har du snart en lækker pizza, og mange kender allerede til bønne- og linsebøffer, der kan bruges til burgere. Hos Med24.dk kan du finde et udvalg af veganske færdigretter, der lynhurtigt kan varmes op og nydes. 

14. Veganske desserter er fantastiske

Hvis du elsker lækre desserter og bagværk, kan du glæde dig over de uendelige muligheder, der findes i det veganske køkken. Der findes et utal af opskrifter på lækker vegansk kage med fx banan, chokolade og dadler, og du kan nemt lave din egen “nicecream” , en vegansk is af frosne bananer. Du kan let lave vegansk julebag, fx kan meget konfekt laves vegansk, eller prøv en opskrift på pebernødder uden æg og med soyafløde - mulighederne er mange.  

15. Find et fællesskab

For pårørende og udenforstående kan det være svært at forstå, at man har valgt at skifte diæt og livsstil. Heldigvis findes der rigtig mange fællesskaber online, hvor veganere – nye som gamle – deler erfaringer og tips med hinanden. Her kan man også gå på jagt efter inspiration, eller bare høre hvordan andre har befundet sig i svære situationer på baggrund af deres livsstil, og hvordan de har tacklet dem.  

Hvis du er erfaren veganer, har du måske allerede hørt mange af disse tips før, eller har fundet frem til dem selv. Som ny veganer kan listen her forhåbentlig være til hjælp og inspiration, og forberede dig lidt på de situationer, som man kan komme ud for som veganer. 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.