Alt du skal vide om talgknopper og hvordan du behandler dem
Udover at være en stor kilde til irritation, forlegenhed og nærmest et overgangsritual til puberteten, hvad er så de små, hvide knopper kaldet talgknopper? Hvordan kommer du dem til livs og hvad må du absolut ikke gøre? Alt dette ser vi nærmere på i denne artikel.
Talgknopper starter i talgkirtlerne
Talgknopper er egentlig bare hudorme, som ikke er blevet udsat for oxygen. Det er således små knopper, som dannes under huden, når du får tilstoppet talgkirtlerne af døde hudceller, hudfedt og bakterier. På lægesprog kaldes de for komedoner.
Talgkirtler sidder over hele kroppen undtagen i håndfladerne og på fodsålerne. Typisk er der flest af dem i områder, hvor der også vokser hår. De sidder nemlig sammen med hårsækkene. De hyppigste steder er derfor i ansigtet, i hovedbunden, arme og ryg. Herudover findes der særlige talgkirtler ved øjenlågene og på penis og vagina.
Talgkirtler – og dermed også talgknopper - er et produkt af vores hormonproduktion. Derfor ses talgknopper også mest hos især teenagere og unge på vej i puberteten. Det er nemlig på dette tidspunkt, at vores hormonproduktion øges gevaldigt og der bliver produceret mere talg. Heldigvis bliver vores hormonproduktion mindre med alderen og derfor forsvinder genen fra knopperne også som regel stille og roligt af sig selv. Produktionen af talg er altså ikke styret af en bestemt sund eller usund livsstil.
Talgknopper er ikke farlige, men kan være til kosmetisk gene, da de ofte forbindes med bumser, akne og uren hud. Dog er talgknopper ikke det samme som bumser og akne, da dette opstår, når talgkirtlen angribes af aknebakterier.
Har du eller dine børn mange talgknopper, skal du dog være opmærksom på, at forskning har vist sammenhæng mellem ovenstående og lavt selvværd.
Behandling af knopperne
Talgknopper kan være højst irriterende og frustrerende at have – især i ansigtet, hvor de er mest synlige. Heldigvis er der råd at hente for at mindske antallet af synlige talgknopper.
Den mest effektive måde at bekæmpe talgknopper er ved at følge gode rutiner for god, sund hudpleje. Her er især eksfoliering vejen frem. Husk at være nænsom, da talgknopper har let ved at få betændelse.
Ansigtet er det mest eksponeret på vores krop og samtidig det mest synlige. Det er derfor uheldigt, at det også er her, vi oftest danner talgknopper. Vores ansigtet bliver i løbet af dagen udsat for alt muligt, som kan blokere for vores porrer. Make-up, solcreme, skidt og snavs i luften er alt sammen med til, at skabe svære forhold for vores porrer. Derfor er det også vigtigt, at få vasket og renset huden i ansigtet hver dag, så vi kan undgå tilstoppede porrer.
Sådan behandler du talgknopper og får en pænere hud
- Rens din hud om morgenen og om aftenen. Om morgen skal du gøre det inden du tager dagcreme på og om aftenen så du får fjernet al make-up og rester fra dagens strabadser. Brug make-up fjerner, en skintonic eller lotion og til sidst en natcreme
- Eksfolier din hud et par gange om ugen med en scrub eller en maske. Husk at finde en, som passer til din hudtype, så du undgår at irritere huden. Efter eksfolieringen kan du med fordel lægge en fugtmaske eller en dybderensende maske. Så bliver huden ekstra lækker og blød næste morgen. Døjer du med talgknopper i panden, så vær ekstra forsigtig med at skrubbe huden hårdt. Du risikerer, at der går betændelse heri. Brug i stedet en blød vaskeklud, som du gør helt våd og vask huden nænsomt.
- Er du over 25 år, er det en god idé at bruge en opstrammende maske eller creme en gang i mellem for at bekæmpe rynker inden de kommer. Det er nemlig omkring denne alder at vores hud begynder at forandre sig og blive mindre elastisk.
Produkter
Uanset om du har tør, sensitiv, uren, kombineret eller ligefrem normal hud, så er der nogle vigtige ting at holde øje med, når du køber produkter til bekæmpelse af talgknopper.
BHA salicylsyre
BHA (Beta Hydroxy Acid) – i daglig tale salicylsyre syre er noget af det mest effektive middel til at holde din hud ung, blød, spændstig og ren. Samtidig er det fantastiske til at bekæmpe talgknopper. BHA renser og eksfolierer huden nedefra i porrerne og fjerner døde hudceller og snavs fra porrerne, så de ikke tilstoppes. Dermed mindskes risikoen for udbrud af talgknopper.
Skal passe til din hud
Helt generelt skal du altid vælge produkter, der passer til din hudtype. Hvis du bruger for kraftige produkter til din hudtype, kan du skade den mere end du gør gavn. Især når det kommer til talgknopper skal du være påpasselig. Er du for voldsom i din rens eller scrub, risikerer du, at der går betændelse i knopperne og det gør kun situationen værre.
Med24.dk har et stort udvalg af scrub, rens, creme og skintonic til en pæn, sund og renere hud.
Hvad er talgkirtlernes funktion?
Talgkirtlerne har forskellige funktioner afhængige af, hvor på kroppen de er placeret. Kirtlernes primære funktion er at producere talg, som er en olielignende væske, der består af fedtsyrer, kolesterol, triglycerider og forskellige voksarter. Kroppen bruger talg til at fugte og smøre huden og håret og dermed forhindre disse i at udtørre og blive skrøbelige. Talg er samtidig meget vigtig for huden, da det er bakterie- og svampedræbende, hvilket holder vores krop ren, pæn og sund.
Talgknopper i ansigtet
Ansigtet er et meget almindeligt sted at få talgknopper, da det har mange talgkirtler. Samtidig er ansigtet meget eksponeret i løbet af dagen, hvilket som regel medfører at huden nemmere bliver fedtet til. Blandt talgkirtlerne i ansigtet er især dem ved øjenlågene interessante. Disse udskiller sekreter i løbet af dagen, som fugter øjnene og samtidig leder ekstra tårevæske væk fra øjnene. Når vi græder, bliver der dog produceret ekstra meget tårevæske og det gør, at denne flyder over øjenlågskanten og gør at vi får våde øjne, når vi græder.
Oplever du mange talgknopper i ansigtet og ønsker at gøre noget ved dem, skal du være meget påpasselig i din behandling. Huden i ansigtet er nemlig meget følsom og er du for grov eller voldsom i din behandling risikerer du blog at forårsage bakteriedannelse og dermed gøre det hele værre.
Nedenfor kan du læse gode råd til, hvordan du kommer talgknopperne i ansigtet til livs på den rigtige måde, så du undgår betændelse.
Talgknopper på penis og vagina
Talgknopper på penis eller kønslæberne er helt normalt og helt ufarligt. Faktisk har kirtlerne på vores kønsorganer en gavnlig effekt hos begge køn. Du skal derfor ikke være bange for, at disse er symptomer på en seksuel sygdom.
Er du i tvivl, skal du kontakte din egne praktiserende læge, som vil kunne stille en præcis diagnose.
Forhuden på penis er meget tynd og talg sikrer at denne er smidig og blød. Det gør at forhuden nemt og uden ubehag kan glide frem og tilbage fra hovedet. Husk at vaske din penis dagligt, da overskydende talg kan blive til nakkeost og medføre forhudsbetændelse.
Hos piger beskytter talgkirtlerne ligeledes kønslæberne mod udtørring og bakterier.
Talgknopper på arme og kroppen
Talgknopper på kroppen kan som udgangspunkt ignoreres. Oplever du kosmetiske problemer, og hvis det påvirker selvværd eller lignende, kan du overveje behandling. Eksfolier, scrub huden og smør den godt ind i body lotion for at mindske mængden af synlige talgknopper.
Talgknuder (aterom)
Tilstoppede talgkirtler kan gå hen og udvikle sig til talgknuder – også kaldet aterom. Et aterom er en gullig fedtknude (nodulus), som mærker som en blød til hård kugle under huden og med en sort/grå prik i midten. Denne er dog ikke synlig i alle tilfælde.
Talgknuder er altid godartede og derfor ikke farlige. Af denne grund kræver talgknuder ingen behandling. Der kan dog gå betændelse i knuderne, hvorved der kan opstå bylder, som er ømme og kan udskille betændelse. Skulle dette være tilfældet kan en behandling være nødvendig.
Fjernelse af aterom
Er der gået betændelse i talgknuden eller sidder den til kosmetisk gene, kan den fjernes ved en lille operation med lokalbedøvelse. Er ateromet uden infektion kan det fjernes ved en simpel operation, ved at fjerne talgkirtel kanalen og kapsel. Fjernes kapslen ikke, risikerer du at talgknuden vender tilbage. En inficeret talgknude er mere kompliceret at fjerne på grund af betændelsen. Her skal knuden spaltes og skylles grundigt. Begge operationer foregår ved lokalbedøvelse og det er derfor ikke nødvendigt at være fastende.
Kilder
Tove Agner, overlæge, dr. med., Dermatologisk-venerologisk afd., Bispebjerg Hospital
Hans Christian Kjeldsen, speciallæge i almen medicin, ph.d., praktiserende læge, ekstern lektor ved afdeling for Almen Medicin, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet