Alt om chiafrø - bliv klogere på det lille frø

Skrevet af
chiafrø i en skål stort billede med24

Chiafrøets historie går tusinder af år tilbage og frøet kommer oprindeligt fra Sydamerika. Her blev chiafrøene bl.a. spist af Azteker-krigerne inden kamp for at øge energiniveauet og udholdenheden. Siden chiafrø i 2009 blev godkendt som ”novel food” i EU, er populariteten kun vokset. Bliv klogere på chiafrø og anvendelse her!


Hvad er chiafrø?

Chia frø stammer oprindeligt fra Mexico, hvor de blev så værdsatte, at de små frø er blevet brugt som valuta.

Chiafrø er godkendt i Danmark

Efter tidligere at have været forbudte til salg som fødevare og til brug i fødevarer, blev chiafrø i 2009 godkendt som ”novel food” i EU og sidenhen også godkendt til brug i andre fødevarer. I forbindelse med godkendelse lavede EU en risikovurdering ved indtagelse af 15g chiafrø dagligt og fandt det sikkert. Der er derfor en anbefaling om, at du ikke indtager mere end 15g chiafrø om dagen, da en større mængde ikke er undersøgt. 


Hvad er chiafrø godt for?

De små frø har været kendt i mere end 4000 år og stammer fra planten Salvia hispanica – en del af myntefamilien.
Omega-3 fedtsyren ALA finder du blandt andet i Chiafrø, og hvis du ikke spiser fisk har du brug for at have ekstra fokus på at spise mad, der indeholder ALA, idet kroppen kan bruge ALA til at danne EPA og DHA.

Chiafrø har utrolig mange anvendelsesmuligheder, så du kan nemt bruge dem i bagværk, morgenmad og i salater. Chiafrøene har desuden en eminent evne til at absorbere sin egen vægt op til 10-12 gange i væske og er smagsneutrale, hvilket gør dem perfekte til brug i stort set al slags mad.

Hvad indeholder Chiafrø

Chiafrø kan købes i både økologiske, billige eller lyse varianter. Der kan derfor også være forskel på det præcise næringsindhold, hvorfor du altid anbefales at læse på det enkelte produkt inden køb. Denne tabel er et gennemsnit og illustrerer fint de mange, gode kvaliteter, som chiafrø har.

Energi: 1860 kJ / 450 kcal
Fedt: 31 g
- Heraf mættede fedtsyrer: 3,2g
Kulhydrater: 5,0 g
- Heraf sukkerarter: 0-1 g
Fibre: 36 g
Protein: 20 g

Chiafrø kan bruges til en mættende morgenmad

Det er nemt at inddrage chiafrø i din madlavning. Du kan prøve at drysse nogle chiafrø på toppen af din morgengrød eller havregryn.


Opskrifter med chiafrø - hvad kan du bruge chiafrø til?

Fordi chiafrø er smagsneutrale, kan du nemt anvende dem i mange retter. En af de mest populære retter med chiafrø er chiagrød, som du selv kan sætte dit personlige præg på med vanilje, kakao, kanel, friske bær og meget mere. Nogle bruger mælk, andre plantedrik og nogle tredje skyr eller græskyoghurt til den kolde grød. Er du nysgerrig på, hvordan du laver chiagrød og hvordan du eller kan bruge chiagrød i din madlavning?  




Hvor meget chiafrø må man spise om dagen?

Fødevarestyrelsens anbefalingerne lyder at der maksimalt indtages en daglig dosis på 15 g svarende cirka til ca. to spiseskeer om dagen. Hvis du bruger frøene i madlavning anbefales det, at indholdet af chia ikke udgør mere end 10%.

Er der bivirkninger ved chiafrø?

Fødevarestyrelsen har ikke noget kendskab til sundhedsmæssige risici i forbindelse med chiafrø. På grund af frøenes evne til at absorbere væsken omkring sig kan et overforbrug af chia dog give problemer med maven, hvis du ikke sørger for at drikke rigelig væske ved siden af.


pil til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.