Alt om raw food - ideer til lækre opskrifter
Har du gentagende gange hørt om “raw food”, men hver gang stået tilbage og lignet et stort spørgsmålstegn? Det er ikke altid nemt at forstå, de forskellige kostuniverser, der efterhånden er en del af i vores samfund. Dette gælder også med raw food, hvor spørgsmålene er mange! For hvad må man spise? Hvad skal man holde sig fra? Og hvilke fordele og ulemper er der egentlig ved raw food? Vi vil her gøre dig klogere på raw food og komme med ideer til lækre rawfood opskrifter, så du ikke længere behøver at ligne et stort spørgsmålstegn!
Raw Food – hvad er det?
Raw food vil på dansk oversættes til rå mad, og det er mere eller mindre det, som der er tale om. Tanken bag raw food er, at vi skal spise levende mad, der hverken er forarbejdet eller opvarmet til over 42 °C. Med andre ord, mad i dets komplette naturlige og rå form, der vil kunne vokse og gro i jorden, hvis du genplanter det. Raw food er ikke blot en måde at spise på, men også en måde at forstå mad på - en forståelse man kan vælge at være enig eller uenig i.
Spiser du efter en udelukkende raw food diæt tror du på, at vigtige næringsstoffer i maden bliver nedbrudt, når det opvarmes eller udsættes for tilsætningsstoffer. En raw food kostplan består dermed hovedsageligt af:
- Grøntsager
- Frugt
- Olie
- Nødder
- Kerner
- Frø
Kosten er oftest økologisk, bæredygtig og minder om den veganske kost - flere betegner også raw food, som raw vegan food. Dog må man som raw foodie godt spise rå kød/fisk, rå æg og rå mælk.
Levende- & død mad
Levende mad er, som tidligere nævnt, mad, der kan genplantes og vokse videre i jorden, og raw foodies mener, at denne mad også får kroppen til at vokse og blomstre op. De tror på, at kun levende mad indeholder enzymer, der er vigtige for kroppens optagelse af næringsstoffer og nedbrydelse af mad. Mangel på enzymer vil derimod føre til sygdom, og derfor påstår de, at du, ved at spise levende mad, vil leve længere, føle dig sundere og få et mere ungdommeligt udseende.
Modsat mener de, at den opvarmede og forarbejdede mad, såkaldt “død mad”, dræber alle enzymerne i maden. Derfor er det ikke sundt for dig at spise den døde mad, da det leder til sygdomme, manglende energi og mindsket sundhed.
Ideen om levende- og død mad er en del af raw foods filosofi, og ikke nødvendigvis en sand påstand - så husk dine kritiske-briller, når du bevæger dig ind i rawfood-verden!
Raw Food for begyndere
Hele tanken bag Raw food kost kan virke meget lang fra din normale forståelse af mad, da de fleste er vokset op med mad tilberedt med varme og tilsætningsstoffer. Så er du helt ny i denne verden, og virker det fuldstændigt uoverkommeligt at skulle omlægge din kost, så den består at raw food, findes der heldigvis en masse raw food opskrifter med retter til både morgenmad, frokost, aftensmad og den søde tand.
Raw food opskrifter
Når du har styr på, hvad raw food er, og hvilke fordele og ulemper du skal være opmærksom på, er den letteste vej til raw food at hoppe ombord i de mange spændende og lækre opskrifter. Så kan du blive inspireret, finde ud af om du skal følge en raw food kostplan, eller blot lave raw food kager og hjemmelavet raw bar, når lysten er der. Her er nogle ideer til skønne raw food retter:
Ideer til raw food morgenmad
• Frisk og farverig smoothiebowl
• Hjemmelavet “Yoghurt” af frosne og blendede bananer og avokado
• Grød af blødgjorte cashewnødder, raw kakaopulver, avokado, banan og mandelmælk
Raw food opskrifter aftensmad & raw food frokost
• Raw food lasagne med squash som plader
• Raw food burger med rødbedebøf og spidskålsblade som bolle - raw fast food når det er bedst!
• Tangruller med grøntsager - se vores udvalg af tang her!
• Lækre salater fyldt med grøntsager, olie, nødder og kerner på toppen
Raw food kager og desserter
• Raw food brownie
• Raw food kage med avokado
• Raw food gulerodskage
• Raw food æblekage
• Bananasplit med frisk frugt
Mulighederne er mange, så det er bare med at komme i gang! Vi lover at der bliver knald på farverne og de friske smage.
Opskrift – Raw food kage med dadler
Denne lækre kage er supernem at lave og kan varieres på et hav af forskellige måder - både på smagen og formen.
Du skal bruge:
• 400 g dadler
• 4 spsk raw kakao
• 150 g mandler, hasselnødder eller dine foretrukne nødder
• 1/2 tsk fint himalayasalt
• 1 spsk Sukrin Gold
• 8 spsk vand eller frisk presset appelsinjuice
Blend det hele i en minihakker til det har en ensartet konsistent. Form massen som du ønsker - skal det være en raw kage, en raw bar eller måske raw kugler? Efterfølgende kommer du det i fryseren, til massen er fast. Server din lækre kage med frisk frugt.
Skal det være nemt?
Er du ikke en haj i køkkenet og ser du egentlig helst at det skal være nem raw food, så har vi hos Med24.dk en masse lækre og billige raw food barer og raw food chokolade i et hav af forskellige smagsvarianter – der er helt sikkert også en variant til dig! Prøv fx de økologiske barer fra RawBite eller de mange former for chokolade fra The Raw Chocolate Co.