Betacaroten – få mere ud af din solbadning!
Vil du gerne give din hud et boost, så du nemmere opnår en dejlig, solbrun kulør? Prøv betacaroten, der som pigment og antioxidant kan hjælpe dig med at få den ønskede farve. Bliv klogere på kosttilskuddet her.
Hvad er betacaroten?
Betacaroten tilhører gruppen med karotenoider og er desuden en antioxidant. Karotenoider er en samlet betegnelse for organiske pigmenter i gul og rød. Betacaroten findes i visse planter, alger, bakterier og svampe. Nogle dyr får deres farve fra betakaroten, som de indtager gennem kosten. Det gælder dyr som flamingoer, laks og hummer, der alle er lyserøde. Det er også nemt at genkende fødevarer, der indeholder betacaroten. Du skal blot holde øje med en kraftig orange eller rød farve.
Du finder betacaroten i fødevarer som
- Gulerødder
- Græskar
- Mango
- Appelsin
- Abrikoser
- Peberfrugter
- Sweet potatoes
- Rød grapefrugt
- Tomater
Indholdet af betacaroten i fødevarer er dog svært at kontrollere, så du kan ikke vide hvor meget pigment, du indtager. Grøntsager, højt indhold af betacaroten eller ej, er dog stadig sunde og du kan med fordel spise fødevarerne på listen som en del af en sund og varieret kost. Du kan ikke spise dig brun, men en kombination af fødevarer med et højt indhold af betacaroten og sol er et godt udgangspunkt.
Betacaroten bliver til A-vitamin
Du er måske ikke stødt på navnet betacaroten før, men faktisk omdanner din krop det også til noget andet – nemlig vitamin A. Betacaroten er en mild form af og et slags forstadie til vitamin A, også kendt som retinol. Når din krop ikke har brug for mere vitamin A, lagres betacaroten i fedtvævet. Derfor kan du ikke overdosere vitamin A ved indtagelse af betacaroten. Kroppen stopper simpelthen bare med at lave det om til retinol.
Tip! Bliv klogere på vitaminer og mineraler her!
Hvordan virker betacaroten?
A-vitamin bidrager til vedligeholdelse af normal hud. Betacaroten kendes også som en antioxidant. Solens UV-stråler kan forårsage oxidativ stress, da strålerne danner frie radikaler i huden, der ødelægger hudens celler. Den oxidative stress er med til at give huden rynker og forårsage aldring.
Når du solbader, bliver huden brun som en naturlig beskyttelsesmekanisme. Har du indtaget betacaroten over en længere periode, kan farvestoffet være med til at give underhuden en mere gylden kulør, så det i kombination med solens stråler hurtigere kan give dig farve.
Som med alle andre kosttilskud er det vigtigt at slå fast, at der ikke er tale om en klinisk dokumenteret effekt.
Find de bedste kosttilskud med betacaroten hos Med24.dk
Hos Med24.dk finder du en lang række kosttilskud til fair priser. Vi er godkendt af Lægemiddelstyrelsen og vores sortiment indeholder kun produkter, der er godkendt til salg i Danmark. Se nogle af de mest populære betacaroten-produkter nedenfor.
Hvordan virker A-vitamin?
Når du har indtaget betacaroten, kan kroppen som sagt omdanne det til vitamin A. Betacaroten er en mild form for vitamin A, men du kan også få kosttilskud, som er vitamin A i sin aktive form – her skal kroppen altså ikke selv omdanne vitaminet. Men hvad er vitamin A egentlig godt for?
Øjets, hudens og slimhindernes vitamin
Vitamin A bidrager bl.a. til:
- Vedligeholde normale slimhinder
- Vedligeholde en normal hud
- Vedligeholde et normalt syn
- Immunsystemets normale funktion
- En normal omsætning af jern
Bliv hurtigere brun med betacaroten
Kan jeg så bare tage betacaroten som kosttilskud og blive brun uden sol, tænker du måske. Desværre er virkeligheden ikke så enkel. Betacaroten kan som sagt hjælpe dig med at opnå en flot kulør, men det er ikke et vidundermiddel eller en selvbruner, der uden videre gør dig solbrun. Du skal derfor stadig slikke sol for at opnå en virkning af betacaroten.
Solskoldning og betacaroten
Solens stråler er livsvigtige for os og hjælper vores hud med at danne D-vitamin – et vitamin som mange dansker er i underskud af. Selvom vi elsker at blive brune og du måske føler dig smukkere med din sommerkulør, tager huden stadig skade af solens stråler.
Det er altså ikke ensbetydende med, at du blot kan tage betacaroten og så droppe solcremen. Solens UV-stråler kan nemlig stadig give dig solskoldninger og forbrændinger, hvis du overdriver din solbadning.
Husk derfor altid at benytte solcreme og blive i skyggen mellem 12-15, jvf. Kræftens Bekæmpelses Solråd.
Dosering af betacaroten
Læs på det enkelte produkt for den præcise dosering, men generelt anbefaler de forskellige mærker 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid.
Hvem kan tage betacaroten som kosttilskud?
Alle kan i princippet tage betacaroten. Det er frarådes dog rygere at indtage betacaroten og vitamin A, og er du gravid, skal du desuden være opmærksom på indholdet af vitamin A i kosttilskuddet.
Bivirkninger ved betacaroten
Indtager du for alt meget betacaroten (mere end 30 mg) dagligt gennem længere tid, kan du opleve, at din hud bliver gullig. Dette gælder særligt på håndfladerne, under fødderne samt ved næse og mund. Denne bivirkning er ufarlig men kan være generende.
Gode tips til indtagelse af betacaroten
Vil du gerne have det optimale ud af betacaroten, kan du starte med kosttilskuddet 4 uger inden, du skal på ferie eller sommeren begynder. På den måde bliver din hud forberedt på solens stråler og du kan opnå et bedre resultat.
Du kan også kombinere betacaroten med andre vitaminer og mineraler. Vitamin C fungerer eksempelvis også som en antioxidant og bidrager til dannelsen af kollagen. Du kan derfor med fordel tage betacaroten og vitamin C sammen.
Mineralet selen findes i jord, vand og nogle fødevarer. Selen er ligesom betacaroten en antioxidant og bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.
Læs alt om kosttilskud her!