Blodtryk | Det siger blodtrykket om din sundhed

Skrevet af
læge tager blodtryk på en patient

Mindst 1.000.000 danskere skønnes at have forhøjet blodtryk og i aldersgruppen 50-60 årige er det mere end hver 3. dansker. Blodtrykket påvirkes bl.a. af din kost, din fysiske aktivitet, om du bruger medicin, hvis du ryger samt dine forældre. Er dit blodtryk for højt eller for lavt, kan det være kilde til bekymring og tvivl, der kan smitte af på andre områder af dit liv.

Alle vil gerne have et sundt og normalt blodtryk, selvom det sjældent er noget, personer med almindelig blodtryk tænker over. For hvad betyder de to tal på blodtryksmåleren egentlig? Du kan i denne artikel blive klogere på, hvad blodtrykket er, hvad der er normalt, samt hvad der påvirker blodtrykket.


Hvad er blodtryk?

Hjertets opgave er at pumpe blodet rundt i kroppen. Gennem pulsårerne (arterierne) pumpes blodet væk fra hjertet og herefter ud til alle organer og muskler, hvor det afgiver ilt. Herfra løber blodet tilbage til hjertet via blodårer, der betegnes vener. Blodet pumpes nu fra hjertet ud til lungerne, hvor det afgiver kultveilte (CO2) og optager ilt.

Det iltede blod løber på ny til hjertet for derefter at blive pumpet ud i kroppen igen. Et blodtryk afhænger af, hvor stor kraft hjertet udøver, når blodet pumpes rundt, og hvor stor modstand, der er i blodkarrene. Når blodet bliver presset igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt, taler man om forhøjet blodtryk.

Når lægen tager dit blodtryk, snakker de om to tal:

  • Det systoliske blodtryk: Det maksimale tryk i årerne, når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud
  • Det diastoliske blodtryk: Det laveste tryk i årerne, når hjertet slapper af mellem to slag

Det er vigtigt at kende begge tal, da det kan redde dit liv. Normalt blodtryk anses som værende 120/80 eller derunder. Har du værdier, som ligger over disse, anses du for at have et forhøjet blodtryk.


Det systoliske og diastoliske blodtryk

Normalt blodtryk 120/80

Blodtryk angives med to tal som for eksempel 140/90 og udtales: 140 over 90. Blodtrykket måles i en enhed, der hedder mmHg (milimeter kviksølv). Grænseværdierne for et normalt blodtryk er som sagt 120/80. Det første tal er det systoliske blodtryk og er dette på 120 eller derunder, anses det som værende normal.

Har du derimod et systolisk blodtryk på over 140, betyder dette typisk, at du har forhøjet blodtryk. Ligger dine systoliske værdier mellem 120 og 140, er du i farezonen for at udvikle forhøjet blodtryk og det anbefales derfor, at du får lavet regelmæssige målinger af dit blodtryk -enten ved hjemmetest eller hos din læge. Er du gravid, er det normalt, at dit blodtryk er en smule hævet i forhold til normalt. Lavt blodtryk er når dit systoliske blodtryk er under 100 mmHg.

Det diastoliske blodtryk skal ligge på 80 eller derunder for, at man anser det som normalt. Har du en måling på 90 eller derover, anses det som et forhøjet blodtryk. Ligger dine diastoliske værdier mellem 80 og 90 er du i farezonen for at have forhøjet blodtryk, og det anbefales igen, at du søger egen læge for at få kontrolleret dit blodtryk. 

I takt med at vi bliver ældre, oplever mange at deres blodtryk også stiger. Det sker da vores pulsårer bliver stivere og mindre eftergivelige. I 70 års alderen er det derfor ikke unormalt at have et systolisk blodtryk på omkring 150.


Hvad er normalt blodtryk?

For at du skal have et normalt blodtryk, skal din systoliske værdi (det høje tal) ligge mellem 100 og 140 og din diastoliske værdi skal ligge mellem 60-90 mmHg. 

Mål dit blodtryk med en hjemmeblodtryksmåler

Hvis du har forhøjet blodtryk eller er i risiko for at få det, kan du købe en blodtryksmåler, bla. Microlife Blodtryksmåler eller Omron Blodtryksmåler. Når du selv måler dit blodtryk, skal du sørge for først at måle efter ca. 5 minutters hvile. Du må ikke have drukket kaffe (eller andre koffeinholdige drikke) eller røget tobak umiddelbart inden, da dette kan påvirke dit blodtryk.


Blodtryk tabel - Med24.dk

Hvad påvirker blodtryk?

Der er mange faktorer, som kan spille ind på, om du har et normalt, forhøjet eller for lavt blodtryk er.

Arveligt

Har en eller begge af dine forældre forhøjet blodtryk, har du også større risiko for selv at få det. Er dette tilfældet, er det en god idé at måle blodtrykket hos resten af familien. Du kan her med fordel bruge en blodtryksmåler til hjemmetest - på den måde kan I jævnligt måle jeres blodtryk uden besværet med at besøge lægen.

Vigtigt! Ser I tegn på forhøjet blodtryk, skal I kontakte egen læge, som så kan kontrollere jeres resultater.

Kost og ernæring

Det anbefales, at du spiser en sund kost med lavt fedtindhold og mange grøntsager og frugter. Fed mad kan resultere i overvægt, højt kolesterol og åreforkalkning. Alt sammen giver øget risiko for at udvikle forhøjet blodtryk. Det anbefales også at begrænse ens indtag af salt, da salt også kan medføre højt blodtryk.

Koffein, som især findes i kaffe, te, cola og energidrikke, påvirker også blodtrykket og hjerterytmen. Koffein får blodårerne til at trække sig sammen og blive mindre, hvilket forøger blodtrykket og får hjertet til at pumpe hårdere og hurtigere. Begræns derfor dit indtag af koffein, hvis du er i farezonen for eller har forhøjet blodtryk.

Alkohol

Alkohol er egentlig gift for kroppen og indtager du for mere end den ugentlige anbefalede mængde, kan det have en negativ effekt på kroppen og kan påvirke dit blodtryk. Alkohol får blodårerne i armene og benene til at udvide sig og blive større.

Det kan resultere i, at blodtrykket falder, da blodet nu har et større område at flyde igennem. Det anstrenger dit hjerte, da det nu skal pumpe hurtigere for at sikre en korrekt gennemstrømning af blod igennem hele kroppen.

Rygning

Rygning slår knap 14.000 danskere ihjel hvert år! Nikotinen i cigaretter skaber en kortvarig forøgning i blodtrykket og hjerterytmen. Herudover bliver blodårerne i armene og benene mindre som følge af rygning.

Over tid bidrager rygning til åreforkalkning, som opstår, når kolesterol og fedt aflejre sig i blodårerne, hvilket gør, at blodet får mindre plads at flyde på og hjertet skal derfor pumpe hårdere og det skaber forhøjet blodtryk. Dette kan med tiden lede til kronisk forhøjet blodtryk.

Motion

Regelmæssig motion - minimum 30 minutter per dag af moderat fysisk aktivitet - er vigtigt for et sundt hjerte og hjælper også til at vedligeholde en sund kropsvægt. Overvægtige har større risiko for at have højt blodtryk, da hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet igennem det ekstra væv, som overvægtige bærer rundt på.

Fysiske aktiviteter, som er sammenhængende og som bruger de store muskelgrupper, bliver kaldt aerobisk motion. Denne form for motion fremmer cirkulationen af ilt igennem kroppen. Da det er hjertet, som pumper det iltbærende blod rundt i kroppen, er denne motion egentlig også motion for dit hjerte. 

Medicin

Der er en række medicin, som fx P-piller, som kan påvirke dit blodtryk og hjerterytme. Har du problemer med enten forhøjet eller lavt blodtryk, er det derfor en god idé at tjekke med din egen læge, inden du begynder at bruge anden form for medicin.

Du kan få hjælp til at skifte til en anden præventionsform, der er med få eller ingen hormoner, eks. kobberspiral eller kondom.


Hvordan måles blodtrykket?

Blodtryk måles ved hjælp af en blodtryksmåler og kan gøres enten hos din læge eller hjemme hos dig selv ved hjælp af en blodtryksmåler til hjemmetest. Det er nemt at måle sit eget blodtryk og Med24.dk fører vi et stort udvalg af blodtryksmålere til hjemmetest. 

Det er vigtigt at være afslappet og i hvile inden en blodtryksmåling finder sted. Det ideelle vil være at have hvilet i omkring 10 minutter. Der kan være stor forskel på måleresultaterne alt efter om blodtrykket måles hos lægen eller i hjemmet.

Når blodtrykket måles hos lægen, kan det være forhøjet, bare fordi situationen er uvant, og der opstår nervøsitet. Derfor vælger lægen nogle gange at lade patienten/personen måle blodtrykket i hjemmet under afslappede forhold og vante omgivelser, hvorved der vil fremkomme mere pålidelige målinger.

Fremgangsmåde

I det følgende vil en almindelig blodtryksprocedure blive gennemgået: ( Hjemmemåling ved hjælp af en elektronisk blodtryksmåler )

  • Blodtrykket måles på venstre arm eller højre arm – den samme arm anvendes hver gang.
  • Armen skal være blottet, og der må ikke være tøj, der strammer på armen.
  • Sid bekvemt tilbagelænet mod rygstøtte i stol uden korslagte ben ved siden af et bord.
  • Blodtryksmanchetten placeres på overarmen et par centimeter over albuebøjningen med luftslangen i midten og ned ad.
  • Blodtryksmanchetten må ikke stramme. En finger skal ubesværet kunne være mellem manchet og overarmen.
  • Armen skal hvile på et bord.

Vigtigt!
Under målingen må man ikke tale eller bevæge sig.
-  Blodtryksapparatet tændes og startknappen aktiveres. Apparatet foretager selv målingen.
-  Når blodtryksmålingen er færdig, står der tre tal på skærmen. Det høje blodtryk (systoliske) og det lave blodtryk (diastoliske) samt pulsen.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.