Forhøjet blodtryk hos gravide

Skrevet af
Forhøjet blodtryk hos gravide

Igennem din graviditet vil du få målt blodtrykket hver gang, du er hos læge og jordemoder. De sikrer sig, at dit blodtryk ligger normalt, da du ikke nødvendigvis kan mærke, om det er forhøjet, når du er gravid. Dit blodtryk skal ligge på ca. 120/80. Hvis det ligger højere, har du et forhøjet blodtryk, og det vil være nødvendigt for din læge at holde mere øje med dig og vurdere, om dit blodtryk er så højt, at der skal gøres noget aktivt ved det.

Det er normalt for gravide at have en lille smule forhøjet blodtryk, da gravide ofte både tager på i vægt og får væskeophobninger. Disse faktorer gør, at blodtrykket kan stige en smule, da det kræver en større kraft fra hjertet, at pumpe blodet rundt i kroppen. Det er vigtigt at understrege, at du ikke må have et meget højt blodtryk, selvom du er gravid.


Årsager til forhøjet blodtryk hos gravide

Det er individuelt fra graviditet til graviditet, hvorfor den gravide får forhøjet blodtryk. Det kan være den ekstra vægt på kroppen grundet at den gravide har taget på, eller væsken der nemt ophober sig hos gravide kvinder. I andre tilfælde er det svangerskabsforgiftning, der kan være til stor fare for både barn og moderen.


Symptomer på forhøjet blodtryk hos gravide

Det kan være svært som gravid at opdage, hvis du har forhøjet blodtryk. Din krop er i forvejen i så meget forvandling, at det er svært at skille symptomerne af. Hos nogle viser forhøjet blodtryk sig som hovedpine og åndenød. Ved meget forhøjet blodtryk vil du kunne opleve symptomer som flimren for øjnene, ondt i maven, vand i kroppen, indre uro, kvalme og som skrevet ovenover hovedpine og åndenød.

Nogle af disse symptomer kan også være tegn på svangerskabsforgiftning, som du kan læse mere om nedenfor. Uanset hvad bør du altid gå til din læge og blive undersøgt nærmere.


Svangersskabsforgiftning - bliv klogere på præeklampsi

gravid kvinde og hendes partner holder på den store mave med24

Ved svangerskabsforgiftning udsender moderkagen nogle stoffer, der medfører væske i kroppen og forhøjet blodtryk. Derfor er det vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du oplever overdrevet væske og forhøjet blodtryk. Cirka 2-3% af alle gravide får svangerskabsforgiftning i større eller mindre grad, og du er i risiko for at få svangerskabsforgiftning efter 20. graviditetsuge. Jo tættere du kommer på termin, jo større er sandsynligheden for svangerskabsforgiftning. I nogle tilfælde kan svangerskabsforgiftning føre til, at den gravide får fødekramper, såkaldt eklampsi, hvor den gravide besvimer under krampeanfald.

Forhøjet blodtryk er en af flere symptomer på svangerskabsforgiftning. Nogle kvinder oplever ingen symptomer, hvorfor de først opdager svangerskabsforgiftning ved en blodtryksmåling ved lægen. Her vil de videre undersøgelser afsløre, om forhøjet blodtryk er et symptom på svangerskabsforgiftning. Dog er der andre symptomer, som du skal være særligt opmærksom på og kontakte lægen ved:

  • Hovedpine og synsforstyrrelser, herunder prikker eller lystglimt for øjnene
  • Smerter/trykken i mellemgulvet/brystkassen/øverste del af maven
  • Ubehag og uro i kroppen
  • Kvalme og opkastninger
  • Hurtig vægtøgning pga. væskeophobning i hele kroppen
  • Stigende tissestrang

Er du bekymret for, om du har svangerskabsforgiftning? Kontakt altid din læge, der kan undersøge og eventuelt medicinere dig. I nogle tilfælde, hvor man er nervøs for eklampsi, vil du skulle have et kejsersnit ved termin. Det er derfor enormt vigtigt, at du lader dig undersøge så tidsligt som muligt ved mistanke om svangerskabsforgiftning.


Behandling af forhøjet blodtryk hos gravide

Hvis du lider af graviditetsbetinget forhøjet blodtryk, kan du risikere at blive sat i gang med fødslen før tid. Dette er dog kun ved meget forhøjet og konstant forhøjet blodtryk. Du vil ofte blive fulgt nærmere under din graviditet hvis du har forhøjet blodtryk. Der vil blive taget ekstra prøver i form af scanninger, blodprøver og kontrol ved din praktiserende læge og jordemoder. Det er for at sikre sig at din baby i maven og ikke mindst dig, har det godt.

Er dit blodtryk over 150/100 mmHg., vil du oftest blive sat i behandling med blodtryksnedsættende medicin, som ikke er til skade for fosteret.


Bivirkninger af forhøjet blodtryk hos gravide

Forhøjet blodtryk hos gravide kan i værste fald resultere i svangerskabsforgiftning, der kan medføre komplikationer hos både mor og barn. Et alt for forhøjet blodtryk kan også resultere i hjerneblødning hos moderen. I sjældne tilfælde kan blodtrykket have svært ved at falde efter fødslen og her kan det være nødvendigt med blodtryksnedsættende medicin i en periode indtil, at blodtrykket igen er stabiliseret.


Sådan sænker du dit blodtryk naturligt

Hvis du lider af forhøjet blodtryk som gravid, er der flere ting du kan gøre for at forsøge at sænke det. Du får her nogle tips til hvordan.

grove grøntsager, der er gode for gravide med24

Spis sundt, varieret og fedtfattigt.
Det er vigtigt, at du ikke går på slankekur under din graviditet. Hvis du taber dig under din graviditet, kan du frigive nogle stoffer i din krop, som er giftige for barnet i maven. Barnet har desuden brug for masser af næring, så du skal sørge for at spise nok.

Derfor er det vigtigt, at du ikke går direkte efter at tabe dig, men holder dig til en sund kost med masser af grove grøntsager. På den måder får både dig og barnet masser af vitaminer - uden at du skal skære voldsomt ned i kalorier.

kvinde og hendes partner går tur på stranden i soledgang med24

Motion
Du kan med fordel bevæge dig under din graviditet. Det er ikke en god idé at begynde at dyrke styrketræning under din graviditet, medmindre din krop er vant til det, inden du blev gravid. En gåtur eller anden form for bevægelse er med til at sænke dit blodtryk og samtidig klargør det dig også til fødslen.
Tag din partner med under armen, så I sammen kan slappe af, snakke om forældreskab og nyde hinandens selskab. Når barnet først er kommet, bliver der længere i mellem disse stunder, hvor det bare er jer to.

gravid kvinde sidder i stol og drikker te

Stress
Det kan være stressende at blive forældre. Der er mange ting at tænke på, glæde sig over, frygte osv. Men prøv at slap af. Jo mere stresset du er, desto højere bliver dit blodtryk. Gå nogle stille ture, læs en bog eller gør noget andet du holder af.

Hvis du er glad og tilpas, vil fødslen og den efterfølgende barsels virke mindre uoverskueligt. Del dine bekymringer med din partner - de er det bedste til at støtte dig!




Hjemmeblodtryksmåling

Som gravid kan det være en god idé at have dit eget blodtryksmåler derhjemme, specielt hvis du har en historie med forhøjet blodtryk under graviditeten eller generelt. På den måde kan du holde øje med dit blodtryk og kontakte lægen hvis dit blodtryk er for højt.

Hos Med24 har vi et stort udvalg af kvalitets blodtryksmålere. Se vores udvalg her.  Se også vores guide til, hvordan du bedst selv måler dit blodtryk.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.