Forkølelsessår - læs om at undgå udbrud og smitte
Hvad er forkølelsessår?
De fleste kender dem, de irriterende tilbagevendende forkølelsessår, som skyldes en infektion af den hyppigste vira set blandt danskere – herpes. Faktisk har hele 70-90% af den danske befolkning antistoffer mod HSV-1, hvilket betyder, at man på et tidspunkt i sit liv har haft en infektion med HSV (Herpes simplex virus), selvom man ikke har haft symptomer på det.
Forkølelsessårene har forskellige stadier, og de starter som en kløende, prikkende eller sviende fornemmelse. Snart vil der komme små blærer frem, som efterfølgende kan blive til ubehagelige sår. Som regel udvikler forkølelsessår sig på læberne eller i mundvigen, men de kan i visse tilfælde ses andre steder på kroppen og i ansigtet.
Er blister forkølelsessår?
Mange har oplevet at have en smertefuld blist i munden, enten på tungen, tandkødet, indersiden af læben eller i ganen. Blister skal ikke forveksles med forkølelsessår, da de hverken skyldes samme årsag, behandles på samme måde, eller har samme smittevilkår. Du kan læse mere om blister i munden her!
Hvorfor får man forkølelsessår?
Hvis du er blevet smittet med herpes virus på et tidspunkt i dit liv, ligger den i dvale hele livet igennem og kan blusse op på forskellige tidspunkter. Ca. 40% af alle, der har antistoffer mod herpes simplex infektion, oplever tilbagevendende udbrud gennem livet, der gennemsnitligt kommer 2 gange om året. Derfor findes der ikke en inkubationstid at tage udgangspunkt i, da herpesudbrud kan blive fremprovokeret af forskellige belastninger. Fx kan der ses et herpesudbrud, hvis man er forkølet og har dårligere immunforsvar i en periode. Du kan læse mere om forkølelse her, eller lære mere om, hvordan du forebygger forkølelse.
En anden belastning, der kan udløse et udbrud, er stress, som desværre kan være svært at undgå. Mange kvinder er under menstruation ekstra udsatte for at opleve et udbrud, da menstruation er kendt for at medvirke til at fremprovokere udbrud. Det er selvfølgelig ikke muligt at opleve et udbrud af herpes udløst af ovenstående faktorer, hvis ikke man er blevet smittet med virusset.
Pas på solens skadelige stråler!
Du kan desuden forsøge at undgå at udsætte dine læber for stærkt sollys, da det ultraviolette lys kan være med til at fremprovokere et udbrud. Forsøg derfor altid at beskytte dine læber mod solen med en læbepomade med solfaktor som denne. Generelt er det en god idé at pleje sine læber blandt andet med læbepomade, da revnede eller tørre læber nemmere giver adgang til et forkølelsessår. Du kan læse meget mere om tørre læber her.
Hvordan smitter forkølelsessår?
HSV-1 smitter meget nemt, og især under udbrud, hvor det åbne sår nemt kan komme i kontakt med anden hud. Dette er fx ved kys eller berøring, men heldigvis er risikoen for at smitte meget lille mellem udbruddene eller ved fx deling af glas, vandflasker eller lignende.
Faktisk kan du under et udbud også risikere at sprede virus til andre dele af din egen krop, så det er vigtigt at holde en god hygiejne.
Undgå at smitte andre!
For at undgå at smitte andre i din omgangskreds, der ikke har haft en infektion med herpes, bør du forsøge at holde en særdeles god håndhygiejne og ikke røre ved forkølelsessåret. Du kan evt. Benytte et Compeed Total Care Invisible plaster til at dække såret, som minimerer risikoen for smitte. Plasteret behandler forkølelsessåret på samme måde som traditionel creme, og så har det et diskret udseende.
Behandling af forkølelsessår
Når det kommer til behandling af forkølelsessår, ønsker mange at vide, om der findes nogen smart måde, man kan få forkølelsessår til at gå væk hurtigt. Desværre findes ingen direkte kur mod forkølelsessår eller HPS-1, og behandlingen går som oftest ud på at lindre symptomerne og ubehaget ved såret. Der findes endnu ikke en vaccine mod herpes, og den bedste måde at undgå smitte på, er altså at undgå berøring med HSV i udbrud.
Forkølelsessåret kan som udgangspunkt hele sig selv i løbet af 7-10 dage, og ved at behandle lokalt med creme som fx Zovir 5% creme, kan man mindske symptomerne. Cremen er også med til at mindske smitterisikoen, og den virker bedst, hvis man starter påføringen inden 24 timer efter første tegn på udbrud.
For ikke at forværre forkølelsessåret kan du benytte Herpecillin gel, der danner en beskyttende film over såret. På den måde beskyttes såret mod tørhed, irritation og udefrakommende kilder til gene, og samtidig fremmer gelen helingsprocessen og mindsker smerte.
Er forkølelsessår farlige?
Forkølelsessår er som udgangspunkt ikke farlige, det er kun, hvis der opstår en infektion i såret, at der bør tages kontakt til læge. Dette kan fx skyldes bakterier som stafylokokker, eller man kan risikere at tilstanden spreder sig til den omgivende hud eller forsager hududslæt.
Et almindeligt udbrud af herpes har en rimelig kort varighed, og hvis ikke du oplever, at såret heler efter 10 dage, bør du tage kontakt til læge. Ved almindelige udbrud er det ikke nødvendigt med diverse behandling med piller eller antibiotika, da virus ikke kan behandles på samme måde som bakterier.
Børn
Mange børn bliver smittet med herpes i løbet af deres første 5-10 leveår, og det værste ved forkølelsessår hos børn er, at mange børn har svært ved at lade være med at pille i sårene, og på den måde har større risiko for at opleve gene eller smitte andre. Forkølelsessår hos børn er, på samme måde som hos voksne, ikke farlige, medmindre der går yderligere infektion i såret, eller der opleves andre hudlidelser i forbindelse med udbruddet. Det er dog en god idé at tage kontakt til lægen ved første udbrud af forkølelsessår.
Læs her om de mest almindelige børnesygdomme i Danmark, eller bliv klogere på den irriterende forkølelse, der en gang imellem rammer os alle.