Forstoppelse – Hvad gør jeg?

Skrevet af
Forstoppelse og ondt i maven. Få hjælp til forebyggelse og behandling

Forstoppelse er et forholdsvis udbredt problem blandt danskere, og faktisk har op til 20% af befolkningen forstoppelse. Det kan medføre stort ubehag at have forstoppelse, og for nogen kan det ligefrem være voldsomt hæmmende i hverdagen. 

Symptomer på forstoppelse

Forstoppelse medfører en del ubehag, og nogle af symptomerne på forstoppelse er sjælden afføring og en særligt hård og fx knoldet afføring. Hvis du oplever ændringer i dit afføringsmønster, fx at trangen til afføring bliver sjældnere eller helt forsvinder, eller hvis der er blod i afføringen, bør du tage kontakt til din læge. Et andet symptom på forstoppelse er en fornemmelse af ufuldstændig tømning af tarmen efter toiletbesøg.

Der findes forskellige former for forstoppelse, der kan være resultatet af forskellige vaner omkring kost, væskeindtag, aktivitetsniveau og afføringsmønster eller pludselige ændringer i disse vaner. 

Kronisk forstoppelse

Hvis du døjer med kronisk forstoppelse, kan det skyldes mange forskellige årsager eller en blanding af flere. Du kan fx være mere udsat overfor kronisk forstoppelse, hvis du ikke indtager nok fiberrig kost eller væske i løbet af dagen, eller hvis du sidder meget stille. 
Ved kronisk forstoppelse kan du selv forsøge at lindre forstoppelsen ved at drikke en masse væske, indtage nok fiberrige fødevarer, øge mængden af fysisk aktivitet hver dag og forsøge at skabe regelmæssige og fornuftige afføringsvaner. Det er også en mulighed at bruge et såkaldt volumenøgende afføringsmiddel som Gangiden pulver til oral opløsning, der kan binde vand i afføringen og dermed virke blødgørende.  

Akut forstoppelse

En akut forstoppelse kan opstå, hvis der sker pludselige ændringer i din kost eller aktivitetsniveau. Dette kan fx være ved sygdom, hvor du er blevet sengeliggende eller forhindret i at bevæge dig de anbefalede 30 minutter om dagen, eller andre forhold, der gør, at du har et reduceret indtag af fast føde eller væske. Akut forstoppelse kan du evt. forsøge at afhjælpe ved at bruge afføringsmiddel som Microlax rektalvæske, der hurtigt har en blødgørende effekt på tarmindholdet og dermed hjælper til tømningen af tarmen. 

Irritabel tarmsyndrom

Denne lidelse kaldes også colon irritabile eller IBS, og det er en tilstand i tarmen, hvor der er forstyrrelse i tarmens funktion. Man kan opleve smerter og ubehag i maven, en følelse af at maven er udspilet og/eller forstyrrelser i forhold til afføringen som skift mellem diarré og forstoppelse. Hvis man døjer med IBS, er det en god idé at holde styr på sit afføringsmønster og få lavet nogle gode, stabile vaner. Man kan også spise ekstra fiberrig mad.

Hvorfor får man forstoppelse?

Forstoppelse kan komme som resultat af forskellige dårlige vaner som for fiberfattig kost, for lidt fysisk aktivitet eller et stort og længerevarende forbrug af afføringsmidler. Hos nogle personer kan man ikke finde en klar årsag til forstoppelse, men man kan stadig forsøge at afhjælpe den på forskellige måder.

Forstoppelse kan være et symptom på andre sygdomme som nedsat stofskifte, eller det kan være en bivirkning ved medicin som fx smertestillende medicin, gigtmedicin, hostemedicin og medicin mod epilepsi. Hvis dette er tilfældet, bør du snakke med din læge om evt. at regulere indtaget af medicinen, så du kan slippe af med forstoppelsen.  

Forebyg hård mave

Da hård mave ofte kommer som resultat af en fiberfattig kost og inaktiv livsstil, er dette to parametre, som du har mulighed for at påvirke for at undgå træg mave i fremtiden.

Kostfibre bør udgøre en stor del af kosten, og faktisk anbefales det at spise mindst 25-35 g kostfibre om dagen. Dette svarer ca. Til 75 g fuldkorn fx fra havregryn, rugbrød, knækbrød eller fuldkornspasta, og du kan med fordel spise minimum 300 g blandede grøntsager. Det er vigtigt, at du har et indtag af fibre fra varierende kilder, da kostfibrenes effekt på maven er forskellig, alt efter om de stammer fra grøntsager, frugt eller kornprodukter. Det varierer fra person til person, hvor mange fibre man har behov for, men det er en god idé at følge de officielle kostråd. 

Det er vigtigt, at du indtager en masse vand i løbet af dagen, da du også mister meget vand gennem urin og sved. Hvis du har problemer med at huske at drikke rigeligt med vand, kan du fx medbringe en drikkedunk, så du let kan holde øje med, hvor meget vand du får drukket. Ellers kan du gøre det til en vane at tage et ekstra glas vand i forbindelse med måltiderne i løbet af dagen, så du er sikker på, at du ikke kommer i væskeunderskud.

Fysisk aktivitet er med til at stimulere tarmens bevægelser, og det er derfor en god idé at bevæge sig mindst 30 minutter om dagen. Bevægelsen behøver ikke være en styrketræning i fitnesscenteret men kan også være en rask gåtur eller cykelturen på arbejde. Fysisk aktivitet har også en lang række andre sundhedsmæssige fordele end blot stimulering af tarmen, og derudover kan det øge livskvaliteten og give velvære. Det anbefales at intensiteten af det fysiske arbejde er moderat, hvilket vil sige, at man typisk bliver lettere forpustet, men godt kan føre en samtale imens. Hvis du gerne vil øge din daglige mængde motion eller har brug for nye ideer til motionsformer, kan du her finde inspiration til træning

Midler mod forstoppelse

Der findes forskellige midler til behandling af forstoppelse, der både kan hjælpe på hård mave eller være en hurtig løsning ved akut forstoppelse eller til at tømme tarmen inden en undersøgelse.

Visse midler som Magnesia har en blødgørende effekt på afføringen og gør det lettere at komme af med. Lægemidlet er på tabletform og det virker efter 6-8 timer ved forstoppelse. Det virksomme stof i Magnesia er magnesiumoxid, og det kan findes her sammen med resten af vores sortiment af blødgørende afføringsstoffer.

Til at stimulere og fremme tarmens naturlige bevægelser lidt ekstra, kan man bruge et tarmstimulerende afføringsmiddel som Laxoberal. Midlet indtages oralt og gerne gennem mad eller drikke, og foruden påvirkningen af tarmens funktion er det også med til at øge salt-og vandindholdet i tarmen, hvilket kan give en mere problemfri afføring.

Du kan her se vores udvalg af rektale afføringsmidler, der har hurtig virkning mod forstoppelse. Midlerne er på enten væske- eller stikpilleform, og de virker allerede 15-45 minutter efter indføring. Disse midler er foruden deres effektive evner til at hjælpe på forstoppelse også ideelle til at tømme tarmen fx inden en undersøgelse eller operation. Ved misbrug af rektale afføringsmidler, er der stor risiko for at den naturlige afføringstrang bliver ødelagt. 

Børn med forstoppelse

Barn der leger og har det sjovt. Undgå forstoppelse hos børn

Der er mange børn, som oplever forstoppelse i deres første leveår, blandt andet fordi børn ikke altid har faste toiletbesøg og godt kan finde på at undertrykke tarmens tømningsrefleks, hvis de er midt i en god leg. Derfor er oprettelsen af faste vaner for afføring hos børn et vigtigt skridt til at undgå forstoppelse.

Kosten har også stor betydning for afføringen hos børn, og her er en grov og fiberrig kost vigtig. En fiberrig kost med mange grøntsager, frugt og kornprodukter vil virke stimulerende på aktiviteten i tyktarmen og gøre afføringen blødere. Desuden er dette også en del af en sund og nærende kost, og børn bør også følge de officielle kostråd - præcis ligesom voksne.

Hvis dit barn har forstoppelse, kan det være en god hjælp at indtage et afføringsmiddel som Movicol Junior Neutral gennem en periode for at blødgøre afføringen og få skabt nogle positive situationer i forbindelse med afføring. På den måde kan man skabe grundlaget for en bedre oplevelse med afføring, og man kan sammen med bedre afføringsvaner og mere fiberrig kost undgå forstoppelse i fremtiden. Husk dog altid at tale med lægen, inden du giver dit barn lægemidler mod forstoppelse. 

Hvis du selv døjer med forstoppelse, kan du altså afprøve forskellige midler, eller du kan forsøge at ændre på vaner for at gøre afføringen mere problemfri. Hvis forstoppelsen bliver værre eller er langvarig og ikke lindres, bør du tage kontakt til læge. I mange tilfælde kan man heldigvis selv håndtere problemet, og man er ved hjælp af vaneændringer og afføringsmiddel i stand til at slippe for forstoppelse.

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.