Gærflager - Hvad er det, og hvordan kan jeg bruge det?

Skrevet af
Gærflager og hjemmelavet vegansk ost

Gærflager - veganske og fyldte med B-vitamin

Hvis du ikke har hørt om gærflager før, kan det måske lyde som en underlig ting, men faktisk er gærflager en helt naturlig og simpel ingrediens, som er særligt populær og brugt i det veganske køkken. Gærflager kendes som og kaldes også nutritional yeast, ernæringsgær eller deaktiveret gær, og egentlig består gærflager af inaktivt gær, der er dyrket på melasse, der er et restprodukt fra sukkerproduktion.  

Når gærflager skal produceres, sker det ved at dyrke den gærsvamp, som også bruges til bagegær og tørgær (Saccharomyces cerevisiae) i et kontrolleret miljø, hvor det får næring fra melasse, som indeholder glukose fra fx sukkerrør eller sukkerroer. Gærflagerne fra Natur-Drogeriet er dyrket på sukkerroemelasse. Når gæret er blevet dyrket længe nok, kan man gennem en særlig varmebehandling deaktivere gæret, hvorefter det kan høstes og pakkes i mindre portioner. 


Hvad er gærflager lavet af?

Gærflager er som sagt inaktivt gær, der er samlet i små flager, og det er altså ikke det samme som det “levende” gær, som du måske er vant til at bruge i bagning. Gærflager har ingen effekt i forhold til hævning af retter og bagværk, og du kan altså ikke bruge gærflager som hævemiddel, selvom det er af samme art som almindeligt bagegær. Gærflagerne vil heller ikke gære undervejs i fordøjelsessystemet og give luft i maven, når du har spist dem. 


Sådan fremstilles gærflager

Gærflagerne fra Rapunzel er dyrket på basis af økologiske kornprodukter og hvedemel, og under fremstillingen gennemgår gæret en tørring, rulning og fintmaling, hvor resultatet er de lette og delikate gærflager.  

Under fremstillingen af de økologiske gærflager fra Natur-Drogeriet bruges der ikke nogle former for cerealier (kornprodukter), og det er derfor glutenfrit. Derudover er disse gærflager også laktosefri, vegetariske og veganske.  

Når du åbner din bøtte med gærflager, kan de udseendemæssigt minde lidt om revet parmesanost eller fine havregryn – nogen synes endda, at de ligner lidt lyst fiskefoder. Gærflagerne er porøse, og de skal helst opbevares tørt og ikke for varmt, for at de kan holde sig bedst muligt. Det kan variere lidt fra pakke til pakke, hvor meget gærflagerne fylder, fordi de godt kan falde en smule sammen under transport, men der er altid den samme mængde gærflager i pakkerne, når du måler på vægten.  


Sådan kan du bruge gærflager

Hvis du er veganer eller gerne vil sænke dit indtag af fx ost, er gærflager en genial ingrediens, der i smag minder rigtig meget om ost. Mange synes, at smagen fra gærflager ligger et sted mellem nødder og parmesanost, og ved at blande gærflager med forskellige andre krydderier, kan du skabe lækre smagskombinationer.  

Du kan bruge gærflager i mange forskellige opskrifter, hvor du gerne vil fremhæve umami-smagen, og så kan du drysse gærflager over en ret som et sidste krydret touch.  


Bechamelsauce og mornaysauce uden ost

Vegansk lasagne med ostesovs lavet på gærflager

Det er særligt populært at bruge gærflager til at give smag til den lyse og cremede bechamelsauce i lasagne, hvis man laver en vegansk lasagne, som ikke indeholder smør eller mælk fra køer. På den måde bliver bechamelsovsen nærmest til en mornaysauce med smag af ost, som også passer perfekt til en lasagne.  


Vegansk “ost”

En anden lækker og smagfuld ret, hvor gærflagerne rigtigt kommer til sin ret, er i “ostesovs” uden ost, som kan laves på en base af kogte kartofler, søde kartofler eller cashewnødder, som blendes med gærflager, citronsaft, hvidløg, lidt olie og evt røget paprika eller muskatnød alt efter dine præcerencer. Den veganske ost – eller efterligning af ost, kan så bruges til nachos, pizza, lasagne, toast og mange andre opskrifter – her sætter kun fantasien grænser. Denne form for vegansk ost kan ses som en mere sund ost, eller i hvert fald et alternativ til den fede ost med meget mættet fedt, fordi den hjemmelavede veganske ost indeholder langt flere næringsstoffer.  

I det såvel det almindelige køkken som det veganske køkken kan gærflagerne tilsættes til forskellige slags sovs, suppe, grød, gryderetter, brød, middagsretter, salater og pastaretter, og så kan du komme det i æggefyldet i en madtærte for en skøn og rund umami-smag.  

Du behøver altså ikke at være veganer for at prøve kræfter med de spændende og smagfulde gærflager i dit køkken, for de kan sagtens indgå i retter med kød og animalske produkter. Gærflagerne er dog super velegnede til laktoseintolerante, folk som ikke indtager mælkeprodukter samt nye såvel som erfarne veganere, som gerne vil kunne nyde den gode ostesmag i mad fra en ikke-animalsk kilde. 

Gå til top

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.