Graviditetskalender – fosteret uge for uge

Skrevet af

Det er altid spændende og sjovt at følge med i fosterets udvikling. For hvordan ser det nye liv egentlig ud inde bag de varme og trygge rammer i maven? Vi giver dig et overblik uge for uge. 

1-2. “Graviditetsuge”

Barnet er endnu ikke undfanget, men kroppen gør sig klar til det. I slutningen af uge 2 er et æg i æggestokken blevet modnet og gjort klar til befrugtning. 

3. Graviditetsuge

En sædcelle har befrugtet det modne æg. Kønnet er allerede bestemt og et nyt liv er så småt gjort klar til en 9 måneders lang rejse. Den udeblevne menstruation har sikkert vækket nysgerrighed. Du kan undersøge om du er gravid ved hjælp af en graviditetstest.

4-5. Graviditetsuge

Her kan ultralyd registrere din graviditet. Du kan være udsat for graviditetssymptomer som kvalme, hyppig vandladning, brystspænding eller træthed.

Din graviditetssæk måler ca. 1-1,5 cm i diameter, mens rygrad og anlægget til hjertet dannes hos fosteret.  

6. Graviditetsuge

Fosteret er nu 3 - 5 mm. Dette er svarende til en solsikkekerne eller rosin.

Man kan knapt nok skelne mellem fosterets hoved og krop på nuværende tidspunkt. Derimod kan man allerede se begyndelsen på arme og ben. Der er anlæg til øjne, ører, hjerne og nerve-tarm-systemet, samtidig er navlestrengen ved at blive udviklet. 

7-8. Graviditetsuge

Fosteret måler ca. 7 mm – 1,5 cm.

Hjernecellerne er blevet dannet, mens hjertet er udviklet og begyndt at slå regelmæssigt. Fosteret er så småt begyndt at ligne et minimenneske med arme og ben. Da hjertet slår, kan fosteret tilpasse sig dine bevægelser.

I dette stadie kan du opleve svimmelhed og ændrede spisevaner.  

9-10. Graviditetsuge

Fosteret måler ca. 1,5 cm – 3,5 cm og vægten nærmer sig 15 gram.

Det er nu muligt at skelne mellem fingre og tæer. Livmoderen er på størrelse med en appelsin og din blodmængde er øget. Omkring ¼ af blodet skal benyttes til at ernære barnet via moderkagen. Barnet er så småt begyndt at bevæge sig inde i livmoderen.  

11-12. Graviditetsuge

Længden runder nu omkring 3,5 cm – 5,5 cm. Samtidig måler livmoderen mellem 7-10 cm i diameter, man kan derfor mærke den lige over skambenet.

Fosteret er i en periode med hurtig vækst. Alle organerne er stort set dannet, og hjertet slår mellem 110-160 slag i minuttet. Fosteret er endog i stand til at lave synkebevægelser.  

13-14. Graviditetsuge

Fosteret måler ca. 8-9 cm og vejer omtrent 35 g. Livmoderens størrelse kan sammenlignes med en grapefrugt.

Man kan spotte ribbenene, og barnet er i dette stadie i stand til at sutte på tommelfinger. Selvom barnet er meget lille, er det nu fuldt udviklet.

Dit hjerte slår hurtigere for at kunne tilpasse sig den øgede blodmængde.  

15-16. Graviditetsuge

Længden ligger omkring 9-16 cm, mens vægten ligger ved de 125 g.

Lillehjernen og rygmarven er dannet, og barnet er i stand til at drikke fostervand, tisse og lave vejrtrækningsbevægelser med brystkassen, da det øver sig i at trække vejret. Derudover er barnet udstyret med hår, øjenbryn og negle.

Hvad angår maven er den for de fleste vokset en del i dette stadie. Man kan opleve naturlige stiksmerter i siderne hvilket skyldes, at de bånd, som holder livmoderen, kan have svært ved at følge med. Blodet cirkulerer ligeledes langsommere, hvilket kan give tendens til lægkramper. 

17-18. Graviditetsuge

Barnet måler ca. 18 cm fra fod til isse. Vægten er omtrent 200 g.

Barnet er i stand til at gabe, blinke og reagere på lyde. Fosterfedtet bliver dannet og nethinden i øjet bliver følsom overfor lys. For den flergangsfødende er det muligt at mærke liv allerede i dette stadie.

Du kan opleve svedeture og tendens til forstoppelse.  

19-20. Graviditetsuge

Anlægget til barnets tænder er dannet. Hørelsen er dannet og barnet kan følge med i de mange lyde fra dit hjerte, der slår, blodet der strømmer og de stemmer og grin, som befinder sig udenfor maven.

Du kan opleve forandringer i huden som pigmentforandringer (altså brune eller lyse pletter på huden) eller tynde blodudtrædninger på hals, bryst og ansigt. Dette vil forsvinde efter fødslen.  

20-21. Graviditetsuge

Barnet runder omkring de 400 g samtidig med, at det ca. er 25 cm fra fod til isse.

Hjertet kan høres med et træstetoskop og førstegangsfødende kan mærke liv. Er barnet en pige findes der allerede nu omkring 6 mio. æg i æggestokkene. Når man fødes, er antallet reduceret til ca. 1 mio, hvoraf 3-400 modnes og giver mulighed for befrugtning.  

22-23. Graviditetsuge

Længden er omkring 25-30 cm, imens barnet vejer mellem 450 til 650 g.

Barnet kan i dette stadie bevæge sig en del, og det er sågar ved at finde en rytme i søvn og vågen tilstand. Med lyde som musik og tale kan du stimulere barnets sanser.

Du kan eventuelt mærke plukveer, have tendens til humørsvingninger og svede mere end normalt.  

24-25. Graviditetsuge

Barnets vægt ligger omkring 750 g. Din livmoder er på størrelse med en fodbold og kan forårsage pres på ryg og bækken.

Kønsorganerne er på kanten til at være færdigdannede. Barnets knogler er desuden ved at blive faste, mens et stof sørger for at lungerne kan folde sig ud og dannes. 

26-27. Graviditetsuge

Vægten er nu mellem 750 – 1000 g.

Barnets øjne kan skelne mellem lys og mørke, og hjernen er i hurtig vækst.

Halsbrand og forstoppelse bliver på dette tidspunkt en almindelige gene. Du kan læse yderligere om graviditetsforandringer her

28-29. Graviditetsuge

Barnet kan nu runde 1 kg og måle op til 37 cm.

Barnet får i dette stadie travlt med at åbne og lukke øjnene, sutte på tommelfinger og drømme.

Du kan komme ud for, at råmælk siver fra brystvorterne. Grundet livmoderens voksen kan du også få tendens til åreknuder og hæmorider. Generne forsvinder efter graviditeten.  

30. Graviditetsuge

Vægten svinger mellem 1300 – 1500 g og længden 37 - 40 cm.

Barnets binyrer danner mandligt kønshormon, som i moderkagen omdannes til det kvindelige kønshormon, vi kender som østriol. Hormonet er vigtigt, idet det sætter gang i produktionen af kvindens mælkestimulerende hormon (prolaktin), så barnet er sikret næring efter fødslen.  

31-32. Graviditetsuge

Vægten sniger sig op omkring 1600 – 2000 g. og barnets længde svinger måske mellem
38 - 41 cm.

Barnets organer modnes imens fedtlaget vokser. Fordøjelsessystemet og lungerne er næsten færdigudviklet, og barnet øver sig også i at fokusere.

Livmoderens størrelse og din ændrede kropsvægt/holdning kan give ryggener. Grundet den trængte plads i maven, kan du fornemme en fod eller arm i ny og næ.  

33-34. Graviditetsuge

Barnet vejer ca. 2200 – 2400 g.

Det er derudover dækket af et tykt lag fosterfedt, mens huden er blevet mere lyserød. Fostervandet har nået sit højeste niveau, og barnets immunforsvar øver sig i at bekæmpe milde infektioner.  

35-36. Graviditetsuge

Barnet har en vægt på ca. 2500 – 3000 g. og måler ca. 45 cm.

Barnet kan nemt og livligt bevæge sig rundt i livmoderen til trods for dets størrelse. Immunforsvaret er udviklet og barnet hikker af og til. Barnet er i uge 36 i stand til at gøre samme ting som en nyfødt.

Du kan opleve plukveer og samtidig både mærke og se en hånd, fod eller barnenumse, der til tider bliver skudt op i det øverste af livmoderen.  

37-38. Graviditetsuge

I de sidste uger af graviditeten øges barnets vægt meget, og derfor kan vægten være meget individuel i dette stadie.

Barnet øver sig stadig på vejtrækningsbevægelser for at kunne forberede sig på livet udenfor mavens trygge omgivelser.

Du kan mærke ømhed i bækkenet og af og til have svært ved at sove. Barnets hoved kan ligeledes trykke på din blære, så du ofte må rende på toilettet. For den førstegangsfødende kan barnets hoved sidde fast nu, hvorimod det hos flere fleregangsfødende sker lige ved fødslens start.  

39-40. Graviditetsuge

Med en vægt mellem 2500 – 4000 + g. er du nu ved at være enden nær. Moderkagen vejer ca. 500 – 1000 g. hvoraf der gemmer sig omtrent 1 liter fostervand om barnet, som udskiftes hver anden time.

Der er mere ro i maven og fosteret ligger almindeligvis i fødselsstilling. Uge 40 er den forventede termin, og fødselstidspunktet er derfor nået. For den førstegangsfødende er det ikke ualmindeligt at gå 1 uge over tid.

Du er sikkert spændt på at møde dit barn og må deslige bruge tiden til at slappe af og lytte til din krop, således du er parat til ankomsten af et nyt liv. Vi ønsker dig og din familie alt held og lykke! 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.