Guide til madolie: Sådan bruger du dine olier
Tænker du over, om kokosolie sundt eller ej? Måske vil du gerne vide, hvilken olie som er bedst til stegning? Det kan være en jungle at navigere i koldpresset og raffineret olie, hvad forskellen på solsikkeolie og rapsolie egentlig er og særligt hvilke olier, der egner sig til opvarmning. Heldigvis kan du blive klogere på, hvordan du bruger dine madolier rigtigt i vores store guide.
Solsikkeolie
Solsikkeolie egner sig både til bagning, stegning og som ingrediens i en kold dressing. Vær dog opmærksom på at bruge solsikkeolie som stegeolie ved middelhøjvarme, da høje temperaturer kan påvirke kvaliteten og danne potentielt skadelige stoffer.
Rapsolie
Rapsolie kan bruges til al slags madlavning og er smart altid at have i huset. Rapsolie er en smagsneutral olie som samtidig er mere varmestabil end eksempelvis solsikkeolie. Dette skyldes, at rapsolie indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer. Rapsolie kan godt benyttes til friture, da den kan tåle meget høj varme.
Hørfrøolie
Hørfrøolie er på kort tid blevet uhyre populært. Men hvordan er det lige med hørfrøolie og anvendelse? Hørfrøolie bliver benyttet som kosttilskud, men kan også bruges i madlavning. Det er en af de dyre madolier, som ikke egner sig til stegning eller opvarmning. Til gengæld er den eminent i dressing og smoothies. Olien er kendt for indholdet af omega-3 fedtsyrer. Vær opmærksom på at olien hurtigt bliver harsk.
Olivenolie
Olivenolie fås i forskellige udgaver: Almindelig olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie. I Danmark er de to sidste de mest solgte. Koldpresset olivenolie er ikke god til stegning ved høje temperaturer, ligesom olivenolie som regel ikke smager godt i kage. Derudover kan olivenolie med fordel bruges i salater, dressinger og brød.
Hampeolie
Hampeolie kommer fra frøene på cannabisplanten, men har ingen euforiserende effekt og indeholder heller ikke CBD. Hampolien indeholder derimod essentielle fedtsyrer i form af omega-3, -6 og –9. Hampeolien kan bruges som madolie i smoothies, juice, til salater og indtages rent. Ved opvarmning af olien ødelægger du de gode næringsstoffer, hvorfor det ikke anbefales.
Valnøddeolie
Giv dine kolde retter et twist med den spændende valnøddeolie. Valnøddeolie er dyrere end andre olier og egner sig ikke til opvarmning eller stegning. Du risikerer nemlig at ødelægge oliens smag, hvis du bruger den som stegeolie. Brug den derimod til kolde retter eller i dressing.
Kokosolie
Kokosolie er både velegnet i køkkenet, lige som olien også bliver brugt i naturlig hudpleje eller som hjemmelavet hårkur. Du kan både finde olien med en dejlig smag af kokos samt som en smagsneutral olie. Priserne på kokosolie er forskellige, således du både finder dyr og billig kokosolie. Smagen af kokos egner sig særligt til asiatiske retter og olien kan både bruges til stegning og bagning.
Avokadoolie
Avokadoolie giver en mild og aromatisk smag til din retter – men smager ikke nødvendigvis af avokado. Brug avokadoolie i kolde dressinger og i bagning. Olien egner sig desuden særlig godt til skaldyr og fisk. Du finder avokadoolie i alle prisklasser og kvaliteter.
Sesamolie
Sesamolie bruges langt oftere i det asiatiske køkken end i det danske. Dette er en skam, da olien smager skønt med den let nøddeagtige smag. Fordi olien er asiatisk, egner den sig især til marinader, wokretter og salater, ligesom den er en fin kontrast til stærke krydderier. Det høje, naturlige indhold af E-vitamin har fået mange til at bruge olien i hjemmelavet, naturlig hudpleje.
Kæmpenatlysolie
Kæmpenatlysolie er rig på omega-6 fedtsyrer og tages ofte som et kosttilskud. Du kan dog sagtens bruge den som madolie i din madlavning eller alternativt på din hud. Kæmpenatlysolien egner sig ikke til stegning, men kan til gengæld benyttes i dressinger, smoothies, grød eller morgenmadsprodukter.
Tidselolie
Tidselolie bruges i mange anti-age hudplejeprodukter, men den koldpresset tidselolie er også blevet populær i køkkenet. Tidselolie er ikke velegnet til stegning, da den har en lave rygetemperatur og hurtig bliver harsk. Brug derimod tidselolien i asiatiske retter, dressinger, musli og desserter, hvor den nøddeagtige smag kommer til sin ret. Olien indeholder bl.a. E-vitamin og omega-6
Mandelolie
Mandelolie er endnu en skøn madolie, som giver et dejligt pift af nøddesmag. Olien indeholder vitaminer som A- og E-vitamin samt magnesium og antioxidanter. Den dybe og karakteristiske smag af mandel er perfekt til salater, dressinger, smoothies og desserter. Du kan med fordel benytte olien i retter, hvor nødder i forvejen indgår, ligesom den også gør sig godt i bagværk.
Fritureolie
Hvis skal benytte olie til friture, er det vigtigt at olien har et højt rygepunkt og er billig – ellers kan det blive en dyr affære! Ofte benytter man et blandingsprodukt af raffineret rapsolie eller palmeolie. Fritureolie er dermed ikke et produkt af høj kvalitet og er desuden uden smag.