Guide: Sådan vælger du den rigtige solfaktor
Når solens stråler om sommeren omfavner kroppen med sin varme og giver muligheden for en smuk og lækker glød, glemmer vi ofte, at solen skal nydes med omtanke. Det er vigtigt at anvende en solcreme og vigtigst af alt - den helt rigtige solfaktor. Men hvilken solfaktor er bedst? Og hvilken solfaktor passer bedst til din hudtype? Det gør vi dig klogere på nedenfor!
Hvad betyder solfaktor?
Solfaktor er også kaldet SPF (solbeskyttelsesfaktor). SPF er et forholdstal, som måler hvor meget UV-stråling, der skal til før huden bliver rød og skadet. Med andre ord angiver solfaktor graden af UV-beskyttelse. Har du en solcreme faktor 20 vil det således sige, at du kan tåle 20 gange højere UV-bestråling ved anvendelse af solcremen. Det er derfor blot en skrøne, at solfaktoren angiver hvor meget længere, du må opholde dig ude i solen.
Retningslinjer for valg af solfaktor
Solfaktor inddeles overordnet i hvor mange procent, de filtrerer for solens UV-stråler.
- Solfaktor 15 filtrerer ca. 93% af solens stråler.
- Solfaktor 20 filtrerer ca. 95% af solens stråler.
- Solfaktor 30 filtrerer ca. 97% af solens stråler.
- Solfaktor 50 filtrerer ca. 98% af solens stråler.
Du skal dog være opmærksom på at:
- Solen reflekteres ved vandets overflade. Opholder du dig derfor på stranden eller lignende, vil solen virke endnu stærkere på huden.
- Derudover er den hyppigste solskoldningsfejl begået ved, at man ikke anvender nok solcreme. Man anbefaler ca. en god håndfuld solcreme til hele kroppen førend, at faktorens beskyttende egenskaber kan opnås.
- Til ansigtet og andre udsatte områder (som skuldre og ved hårskilningen) er det en god ide at anvende en solcreme med en højere faktor.
- Har du været meget aktiv, svedt, været ude at svømme, tørret dig med håndklædet eller lignende, bør du påføre et nyt lag solcreme også på trods af om solcremen er vandfast.
Hvilken solfaktor skal jeg vælge?
Det er vigtigt at benytte solfaktor om end, du skal beskytte dig mod solen i Danmark eller til rejsen sydpå, hvor strålerne er endnu mere skadelige. De generelle anbefalinger fra Kræftens Bekæmpelse lyder, at du som minimum bør anvende en solcreme faktor 15 i Danmark og en solfaktor 30, når du drager sydpå .
Er du meget aktiv/dyrker sport under solen, kan du med stor fordel købe en vandfast solcreme til kroppen, og en med en matterende effekt til ansigtet. Du kan yderligere finde solbeskyttelse til læberne samt solbeskyttelse til håret!
Valg af solfaktor ud fra hudtype
Tommelfingerreglen lyder, at jo lysere, mere sart hud du har og jo højere UV-indeks der er, desto højere solbeskyttelsesfaktor bør du anvende. Når man vælger faktor og solcreme bør man derfor overordnet gå ud fra sin hudtype, UV-indekset og aktivitetsniveauet - altså hvilke forhold solcremen skal bruges under.
Først og fremmest er det vigtigt at få din hudtype kategoriseret, idet den har stor betydning for din tendens til at få solskader som skoldning, rynker og forbrændt hud, der i værste tilfælde kan føre til hudkræft.
Hudtype kategorier
- Den blege hud: Er kategoriseret som meget sart. Den bliver nemt rød og forbrændt, og ses oftest hos lyshårede og rødhårede med fregner.
- Den lyse hud: Her bliver huden rød, førend man opnår en let solbrun farve. Typisk gælder dette den nordiske hudtype og de fleste lyshårede.
- Den lyse/gyldne hud: Her oplever man at blive rød og forbrændt kun ved intens solbadning.
- Den mørke hud: Kan blive solbrun uden at blive rød og forbrændt, og ses oftest hos personer med sort hår.
Eksempler på retningslinjer ud fra hudtype:
- Solcreme faktor 15: Både til lys, lys/gylden og mørk hud i Danmark og lignende lande i forhold til UV-indeks.
- Solcreme faktor 30: Til sart, gylden samt lys hud i stærk sol.
- Solcreme faktor 50: Til meget lys hud og meget stærk sol.
Ligegyldig hvilken hudtype du besidder, er det vigtigt at huske på, at en solcreme med en tilpasset solfaktor til forholdene altid er nødvendig - også selvom du ikke har tendens til at blive solskoldet, da skaderne vil kunne opleves senere i livet!
Din personlige solguide
Er du i tvivl om hvorledes, du bedst kan beskytte dig under solen? Hos Med24.dk finder du masser af spændende artikler om solbadning, solcreme og andre emner indenfor solbeskyttelse. I vores guide kan du blive klogere på, hvor meget solcreme du skal bruge, læse solrådene fra Kræftens Bekæmpelse og sammenhængene mellem fotosensibilitet og medicin.
Solcreme og solfaktor til børn
Overordnede retningslinjer gælder både voksne og børn. Når det kommer til solcreme og børn, er det dog vigtigt at være yderst opmærksom som forældre, da solskader helt fra barndommen og fremover giver større risiko for hudkræft. Derfor findes der også særlig udviklede solbeskyttelse til børn.
De fleste børn har en sart hud, som er meget modtagelig for solens stråler og derpå hurtigt kan blive udsat for solskoldning og rødme. Dit barn bør smøres ind i solcreme ca. 15-20 min. inden det skal ud og opholde sig i solen. Er barnet meget aktivt – har det leget i en sandkasse eller et svømmebassin, skal du sørge for at smøre barnet ind i solfaktoren med kortere intervaller.