Histaminintolerance – symptomer og behandling
Får du hovedpine, luft i maven eller allergiske hudreaktioner efter et glas rødvin til aftensmaden eller efter at have spist et stykke chokolade? Selvom det umiddelbart ligner allergi, kan der være tale om histaminintolerance. Bliv klogere på årsag, symptomer og behandling af histaminintolerance i denne artikel.
Hvad er histamin?
Histamin er et signalstof i kroppen, som spreder information mellem dine celler og er vigtigt for dit immunsystem. Stoffet bliver fremstillet af en aminosyre, og kan både produceres i kroppen og indtages gennem mad. Histamins funktioner er mange og vigtige, og stoffet har blandt andet indflydelse på søvnrytme, tarmsystemet og appetitten. Det frigives desuden ved allergiske reaktioner, og kan forårsage diarre, opkastning og meget mere. Mange lever hele livet uden problemer med histamin, mens andre finder ud af, at de er intolerante.
Hvad er årsagen til histaminintolerance?
Det kan være svært at forstå, hvorfor din krop ikke kan tåle et stof, som det selv kan skabe. Histaminintolerance skyldes, at din krop ikke kan nedbryde histaminet. Enzymet diaminoxidase (også kaldet DAO) skal nedbryde histaminet efter brug, så det ikke optages i tarmen og påvirker din krop. Oplever du allergilignende reaktioner efter at have spist histaminrige fødevarer, har du formentlig et lavt niveau af DAO og kan derfor ikke nedbryde histaminet.
Typiske symptomer på histaminintolerance
- Diarre
- Irritabel tyktarm
- Opkast og kvalme
- Mavepine og mavekramper
- Kronisk forstoppelse
- Luft i maven og oppustethed
- Hovedpine
- Løbende øjne og næse
- Hoste
- Svimmelhed
- Ekstrem træthed
- Hævelse ved øjne, læber og hals
- Rødme i ansigt og/eller brystkasse
- Kløe
- Eksem
- Nældefeber
- Kraftigere menstruationssmerter
Du kan opleve en eller flere af disse symptomer så snart, at du har indtager histaminrig mad, men reaktionerne kan også komme flere timer senere. Symptomerne kan vare op til 12 timer. Det er vigtigt at huske, at alle mennesker har et individuelt toleranceniveau. Det betyder, at du måske oplever allergilignende reaktioner så snart du har spist et stykke chokolade, mens andre først får det dårligt af at spise en hel plade.
Fødevarer du bør undgå
Histamin findes hovedsageligt i fødevarer, der er fermenterede, stærkt forarbejdede eller konserveret. En god hovedregel er, at du skal spise friskt og uforarbejdet kød og grøntsager for at undgå reaktioner på din intolerance.
Det er ikke kun fødevarer, der har et højt indhold af histamin, som kan give gener. Der er nemlig også fødevarer, der sikrer, at din krop selv frigiver mere histamin, og dem bør du derfor også undgå. Samtidig er der også mad, der forstyrrer DAO-enzymernes nedbrydning af histamin.
Alle disse fødevarer, hvad end de sørger for mere eller blot indeholder meget histamin, er inkluderet på følgende liste:
Behandling af histaminintolerance
Får du foretaget en allergitest ved din læge på grund af symptomer på histaminintolerance, vil den være negativ. Histaminintolerance er nemlig ikke en allergi, selvom symptomerne minder om hinanden og begge opstår ved indtagelse af fødevarer.
Hvad kan du selv gøre?
Den mest effektive behandling af histaminintolerance er, at undgå fødevarer med meget histamin. Dette kan dog være en udfordring, da producenter ikke behøver at informere dig om indholdet af histamin på emballagen. Desuden er histamin umuligt helt at undgå, da næsten alle fødevarer indeholder et højere eller mindre niveau af histamin. Du kan sagtens leve et helt almindeligt liv med histaminintolerance, og kan ændre din kost ved begrundet mistanke om intolerance overfor histamin gennem følgende faser:
Fase 1: 14 dage uden histamin
Spis kun histaminfrie eller –fattige fødevarer i 14 dage. Oplever du en hurtig forbedring, er dette et tegn på histaminintolerance.
Fase 2: Test dig selv
Efter de første 14 dage, kan du nu gradvis genindføre histamin i små mængder til din kost. Test en enkel fødevare om dagen, og notér mængde, symptomer og tidspunkt i en symptomdagbog. På den måde kan du holde styr på hvad og i hvilken mængde du kan tåle de udvalgte fødevarer. Denne fase bør vare seks til otte uger. Hold desuden øje med andre faktorer, herunder menstruation, medicin og stress.
Fase 3: Den langvarige plan
Ved tredje fases begyndelse, har du forhåbentlig samlet overblik over, hvilke fødevarer din krop tolerer og i hvilke mængder. Derved har du også skabt en varieret kost, som du forhåbentlig kan følge på ubestemt tid.
Håndkøbsmedicin mod histaminintolerance
I dag findes der forskellige typer medicin, der virker mod histaminintolerance. Histaminintolerance kan dog ikke helbredes af medicin, men medikamenterne kan lindre symptomerne på kort sigt. Selvom du tager medicin, er det ikke sikkert at alle symptomer forsvinder, hvis du forsat spiser histaminrige fødevarer. De mest almindelige former for medicin er antihistaminer og produktet DAOsin.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål omhandlende histaminintolerance? Tøv ikke med at kontakte vores dygtige og uddannede farmakonomer, der sidder klar til at besvare dine spørgsmål.