Høfeber: 10 gode råd til egenomsorg & forebyggelse
Selvom vi i dag har masser af behandlingsformer mod allergi og høfeber, har flere og flere stadig problemer med kløende og røde øjne, løbende næse samt kløe i svælget. Allergien ikke kan helbredes, men du kan heldigvis få hjælp af håndkøbs- såvel som receptpligtig medicin. I denne artikel får du 10 gode råd til, hvordan du kan yde egenomsorg samt undgå situationer, som giver dig symptomer.
Hvad er høfeber?
Høfeber, også kendt under navnet allergisk næsetæthed eller allergisk rhinitis, er en sygdom, som både kan være sæsonbetinget eller præge folks liv året rundt. Hvis der er tale om høfeber i bestemte måneder, vil det som regel være allergi overfor birkepollen eller græspollen. Har du symptomer året rundt, kan der i stedet være tale om støvallergi eller allergi overfor kæledyr. Selvom sygdommen er helt ufarlig, kan symptomerne være meget generende.
Symptomerne på høfeber kan bl.a. være:
- Tilstoppet næse
- Nyser ofte
- Vandigt sekret i næsen
- Kløe i næse og øjne
- Evt. nedsat lugtesans
Nogle af symptomerne kan minde om virus og kan derfor give anledning til bekymring. Husk altid at følge de gældende retningslinjer og anbefalinger, brug mundbind når det er påkrævet og hold en høj håndhygiejne.
Gode råd til egenomsorg
Du kan heldigvis selv gøre noget for, at din allergi påvirker dit liv så lidt som muligt. Udover medicin kan fornuftige livsvalg og omtanke skåne dig for de værste gener. Særligt personer med svær allergi kan føle sig nærmest invalideret i de måneder, hvor der er meget pollen i luften. Få her tips og gode råd til hvordan du kan yde egenomsorg og beskytte dig selv.
1. Undgå udendørsaktiviteter når pollentallene er høje
Det kan være en rigtig god idé at følge med i dagens pollental for at kunne regulere sin allergimedicin. Er du hårdt ramt, kan du overveje at undgå udendørsaktiviteter i dagtimerne, hvor pollentallene er meget høje. Et nemt sted at holde øje med pollentallene er f.eks. ved hjælp af Astma-Allergi Danmarks pollentals-app.
2. Anvend briller eller solbriller
Et andet smart tip er at anvende briller eller solbriller, når du er udendørs. Brillerne kan være rare, hvis du har symptomer på høfeber som kløende eller røde øjne. Selvom briller ikke kan tage alle pollenpartikler, kan de skåne dig for en del.
3. Tag et bad inden sengetid
Om sommeren er det svært at sidde indendørs hele dagen, når solen står højt og temperaturerne stiger. For at undgå yderligere irritation af hud, øjne og næse, kan du med fordel tage et bad inden sengetid, så pollen vaskes af hår, tøj og ikke kommer i dit sengetøj.
4. Brug en beroligende øjencreme
Høfeber og anden allergi kan forårsage kløende øjne. Du kan derfor med fordel benytte en beroligende øjencreme som La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Eyes. Denne fantastiske øjencreme virker beroligende, og er særligt god til sensitive øjenområder. Den reducerer ubehag og rødme, og er derfor velegnet til allergisk og intolerant hud.
5. Brug pollenfiltre
I dag kan du købe flere forskellige løsninger, som kan hjælpe med at skåne dig for pollen. En af disse er pollenfiltre, som kan installeres i ventilationssystemet i bilen, i hjemmet og evt. på arbejdspladsen. Du kan også anvende næsefilter i højsæsonen. Næsefiltret placeres i næse og forhindrer pollen i, at genere slimhinderne. Hos Med24.dk kan du købe Rhinix, som er et næsefilter, som er klinisk dokumenteret.
6. Undgå at lufte ud i dagtimerne
Undgå at lufte ud i dagtimerne, hvor pollenniveauet typisk er på sit højeste. Du kan derimod med fordel lufte ud om morgenen eller om aftenen efter duggen er faldet. Hold vinduer og døre lukket i de perioder, hvor pollentallet er meget højt.
7. Skyl næse og øjne flere gange dagligt
Har du først fået pollen i øjnene, kan det været nødvendigt at skylle næse og øjne flere gange dagligt med saltvandsnæsespray, næsehorn eller engangsampuller for at fjerne pollen og evt. sekret. Alternativt kan du anvende sterile vådservietter til øjnene for at fjerne pollen.
8. Undgå at tørre vasketøj udendørs
Der er intet bedre end følelsen af nyvasket sengetøj, som har fået lov til at tørre i solen en hel dag. Hvis du lider af høfeber, kan det desværre være en dårlig idé at hænge sengetøj udendørs. Du risikerer nemlig at slæbe pollen med ind i seng, hvor du kan få de samme allergiske reaktioner, som hvis du var udenfor.
9. Få din søvn
Sørg for at have faste sengetider og lyt til kroppen. Derved opretholdes en stabil hormonbalance og dette giver immunforsvaret de bedste forudsætninger. Melatonin, som er kroppens søvnhormon, udskilles om aftenen. Stoffet gør os søvnige og produceres under søvn i mørke. Produktionen stoppes når vi rammes af lys. Undlad derfor at sove med lys, mobiltelefon, Ipad mm.
10. Hold en høj hygiejne i hjemmet
Pollen og i særdeleshed husstøvmider kan genere i hjemmet, hvis der ikke bliver skiftet sengetøj og gjort grundigt rent. Det er derfor vigtig med en ugentlig rengøring for fjerne både pollen og husstøvmider i hjemmet.