Opskrift på klassisk hummus
Hummus er skønt tilbehør til grønsagssuppe, som smørepålæg på brød eller som ”dip” til grøntsagsstænger. Kikærter kan ligesom bønner fryses ned i mindre portioner, hvilket gør det lettere at hive dem frem til brug i hverdagen. Så kog en hel pose kikærter, når du er i gang og brug også kikærterne i salater og supper.
Denne opskrift kræver en blender eller foodprocessor.
200 g tørrede kikærter iblødsættes natten over i rigeligt koldt vand.
Kog dem i nyt vand i ca. 2 timer og tilsæt 1-2 spsk. grøntsagsboullion til kogevandet. Til humus må de gerne være kogt heeelt bløde, så din hummus bliver lækker blød og cremet. Du kan også bruge kikærter på dåse til din hummus for at spare tid med iblødsættelsen og kogningen, eller hvis du får en pludselig trang til lækker hummus.
Kom kikærterne i din blender og tilsæt dernæst:
3 spsk. Tahin (kan erstattes med alm. sesamfrø)
1-3 fed presset hvidløg (tilpasses smag og behag)
2-3 spsk. citronsaft
1 tsk. stødt spidskommen
Ca. 1 1⁄2 dl. af kogevandet eller vand
Salt og cayennepeber
Koldpresset olivenolie til konsistensen passer
Evt. paprika og friskhakket persille til pynt
Nu blendes det hele, til du opnår den konsistens du bedst kan li’. Opbevar hummus i lukket beholder på køl og frisk den op med lidt olivenolie, når du skal servere den.
Gør din humus grønnere..
Gør din humus endnu sundere ved at tilsætte ekstra grønt. Vælg f.eks. friske krydderurter som persille, estragon, kørvel, dild, ærter, gulerødder, eller som her broccoli. Kombinationerne er uendelige, og du kan vælge præcis det, der smager dig bedst. Din hummus får desuden en flot grøn farve af at få tilsat grønne grøntsager eller urter, som pifter den almindelige dip eller smørelse op.
Broccolihumus
Lav en Hummus Classic, men tilsæt 2 store buketter letdampet broccoli. Den flotte grønne farve bevares bedst, hvis du køler din broccoli helt ned, efter den har fået varme.
Sesam Grissini
1 dl. æggehvide
1 spsk. olivenolie
2 spsk. rugmel
1 spsk. alm. fuldkornshvedemel
Sesam til pynt
Æggehvide, olivenolie og mel, røres til meget drøj masse, så man næsten ikke kan føre piskeriset igennem, men stadig så lind, at den kan sprøjtes fra sprøjteposen. Hvis den bliver for sej, kan du tilsætte lidt vand eller æggehvide.
Nu kommer du dejen i sprøjteposen og sprøjter den ud i ønsket tykkelse og længde på et stykke bagepapir. Drys med lidt salt og sesamfrø. Bag dem ved 180 grader til de er let gyldne og knasende sprøde.