Hvad er ægløsning, og hvornår har man ægløsning?
Cirka halvvejs i kvindens menstruationscyklus udvikles og frigøres der et æg fra en af æggestokkene, som findes ved livmoderen. Dette æg vil da kunne blive befrugtet af en sædcelle og dermed føre til graviditet. Udviklingen og frigørelsen af ægget er det vi kalder for ægløsning.
Hvorfor får man ægløsning?
I kvinden findes kønshormonerne FSH (det follikelstimulerende hormon) og LH (det luteiniserende hormon). FSH udsendes fra hypofysen og står for udviklingen af ægget i æggestokkene.
Det follikelstimulerende hormon medvirker desuden til at folliklerne producerer det kvindelige kønshormon østrogen, som får hypofysen til at frigøre LH. LH står for at afbryde produktionen af FSH, hvorefter det sætter gang i frigørelsen af et æg fra de nu modne follikler. Dette er den proces vi kalder for ægløsning (ovulation).
Ægløsning er vigtig, idet det er første skridt på vejen til udvidelsen af familien. Ægløsning er med andre ord startskuddet til befrugtning og en mulig graviditet. Man har sågar størst mulig chance for at blive gravid samme dag som ægløsningen finder sted eller dagen før.
Hvornår har man ægløsning?
Ægløsningen sker typisk halvvejs i en kvindes menstruationscyklus. Dette kan dog variere fra gang til gang samt fra person til person. Har man en regelmæssig cyklus på 28 dage, vil ægløsningen gennemsnitligt ske på 14. dagen i menstruationscyklussen.
Nogle kvinder er i stand til at mærke, når de får ægløsning. Nogle bemærker det ved en svag smerte i underlivet, mens andre oplever en smule pletblødning i perioden. I denne artikel kan du læse om 4 fysiske tegn på ægløsning.
Temperaturmetoden
Hvis ikke man oplever symptomer på ægløsning, er et andet smart trick at måle sin temperatur. Når man har haft ægløsning, stiger kroppens temperatur nemlig med 0,5 grader grundet et hormon kaldet progesteron.
Metoden går på, at man måler sin kropstemperatur om morgenen, når man vågner - faktisk lige efter man er vågnet, og inden man står ud af sengen. Det er vigtigt, at temperaturen måles korrekt og på ca. samme tidspunkt hver dag.
Temperaturen bør måles med et digital termometer, som kan måle med størst nøjagtighed. Skriv helst temperaturen ned dag for dag igennem din menstruationscyklus. Når temperaturen en dag er steget omkring 0,5 grader og holder sig oppe, er en ægløsning indtruffet.
Beregn ægløsning
Hvis ikke du viser tegn på ægløsning, er det ligeledes muligt at anvende en ægløsningstest, som påviser, om du har ægløsning. Hos Med24.dk kan du finde flere former for ægløsningstests - find hele sortimentet her!
Derudover har vi udviklet denne ægløsningsberegner, som kan hjælpe dig til at finde det tidspunkt, hvor du har størst chance for at blive gravid.