Hvad er gluten?

Skrevet af
Gluten

Hvad er gluten?

Gluten er et protein der udgør ca. 80 % af proteinerne i f.eks. hvede. Gluten er det stof, der gør æltet dej elastisk og gør brødet luftigt og lækkert. Gluten forekommer primært fra kornsorter som hvede, byg og rug.

De fødevarer uden gluten, kan være naturlig fri for gluten eller blevet gjort fri for gluten, dette sker ved at proteinstoffet gluten bliver behandlet og fjernet i fødevaren.

Gluten er ikke farligt at indtage, dette protein er helt uskyldigt med mindre du får gener af at spise det.

Leve livet uden gluten

Man kan sagtens leve et liv på en gluten fri kost, der kan spises både sundt og lækkert mad selvom man ikke indtager gluten. I hverdagen er det måske nemmere at leve et liv hvor glutenholdige fødevarer ikke indgår, det er langt sværrere i sociale situationer eller når man er ude at spise. Men heldigvis er det blevtet meget nemmere at leve glutenfrit i dag end det var for 10 år siden.
Når man ikke spiser gluten betyder det også at man ikke spiser almindelig rugbrød og andet brød/boller. Dette kan købes færdigt flere steder, men mange giver sig også i kast med at bage selv.

Vi har hos Med24.dk et stort udvalg af fødevarer uden gluten.

Hvad er glutenallergi?

Får du diagnosen glutenallergi så har du fået en livslang sygdom. Glutenallergi udløses af de proteiner som findes i hvede, byg og rug. Samlet kaldes disse kornproteiner for gluten.
Har du glutenallergi har du en sygdom i din tyndtarm som med tiden kan ødelægge din slimhinde i tyndtarmen, hvis du fortsætter med at indtage gluten. Sygdommen kan ikke helbredes og derfor behandles den hele livet igennem med en diæt uden gluten. Denne form for behandling er omfattende da gluten findes i rigtig mange fødevaregrupper. Det ses ofte at glutenintolerance ledsages af en laktoseintolerance, hvilket medfører at der er hele fødevaregrupper der slet ikke kan indtages noget fra.

Når man lever på en glutenfri kost vil tarmslimhinden som oftest blive normal og optage de nødvendige næringsstoffer fra maden, hvilket medfører at man i ikke mærker til at man har en tarmsygdom. Dog er der undtagelse og hvert forløb er ikke ens.

Hvad gør jeg hvis jeg har en mistanke om at jeg har glutenallergi?

Det er vigtigt at man får testet om man er glutenallergiker INDEN man stopper med at spise gluten, da blodprøver og tarmslimhinde bliver normaliseret og symptomerne vil forsvinde når man indtager en glutenfri kost.

Hvordan stiller lægen diagnosen
Hvis der er en mistanke om glutenallergi stilles diagnosen på en kombination af kliniske og laboratoriemæssige resultater, da der ikke er en enkelt undersøgelse, som alene kan stille diagnosen eller udelukke tilstanden. Personer med glutenallergi, som spiser gluten, har forhøjet indhold af bestemte antistoffer. En endelig diagnose stilles oftest ved at man tager en vævsprøve fra tyndtarmen i forbindelse med en kikkertundersøgelse. Det kan være en meget svær diagnose at stille og oftest bliver man testet for anden fødevareintolerance, som kan give de samme ubehagelige symptomer som glutenallergi.

Symptomer på glutenallergi:

  • Hyppige afføringer som kan være ildelugtende og anderledes i farven
  • Luftgener og oppustet mave
  • Gentagne mavesmerter
  • Vægttab som følge af at næring optages dårligt
  • Mangeltilstand af diverse vitaminer og mineraler

Ved børn kan nogle af symptomerne være dårlig trivsel f.eks. på grund af tynde afføringer og oppustet mave.
Der er ligeledes mennesker der oplever symptomer der ikke umiddelbart forbindes med glutenallergi som forstoppelse, træthed, ledsmerter og generelt dårligt humør.

Det altid en god ide at få sin læge til at undersøge, om man har glutenallergi (cøliaki)
Lider man af glutenallergi uden at få det diagnosticeret og behandlet, risikerer man nemlig at få ødelagt slimhinden i tyndtarmen. Behandlingsformen for glutenallergi er en livslang diæt med glutenfri kost, så tjek med din læge inden du vinker farvel til øl, brød og pasta.

Hvordan reagerer tarmen på glutenallergi?

Når du rammes af glutenallergi så rammes tyndtarmen i den øverste del. Sygdommen gør at immunforsvaret starter en betændelsestilstand i tarmslimhinden og ødelægger det yderste lag fimrehår (tarmvilli) så de forsvinder. Når de forsvinder nedsættes tarmens overflade hvilket betyder at evnen til at tyndtarmen kan spalte og optage næringsstoffer bliver reduceret. Herunder blandt andet de vigtige fedtopløselige vitaminer.

Behandling af glutenallergi

Der findes ikke en behandling der kan fjerne den overfølsomhed man har for gluten. Dette er det samme som ved enhver anden form for fødevareallergi, det gælder om at undlade det man ikke kan tåle i kosten. Når gluten fjernes fra kosten så vil tyndtarmen som oftest hele op igen, det er dog meget individuelt fra patient til patient hvor hurtigt dette sker, men når tarmslimhinden er fuldstændig regenereret vil normaloptagelsen af vigtige vitaminer og mineraler ligeledes være normaliseret.
Den varige behandling for glutenallergi er derfor, at leve på en fuldstændig glutenfri kost. Dette kan for nogen lyde nemt nok, men det kræver mange ressourcer og der skal læses bagpå rigtig mange fødevarer for at se om varedeklarationen indeholder nogen ingredienser der indeholder eller kan indeholde gluten. Der findes gluten mange uventede steder såsom i soja, krydderier, yoghurter, dressinger og mange halvfærdige fødevarer, det kan derfor være en stor hjælp for mange at få hjælp af en læge/diætist når kostomlægningen begyndes.

I dag er det heldigvis blevet meget nemmere at leve på en glutenfri diæt. Internettet bugner af lækre opskrifter og mange færdigprodukter såsom bage- og kageblandinger kan købes i supermarkeder og hos med24.dk.

Udpluk af fødevarer der INDEHOLDER gluten?

Meltyper:
Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, rugmel og rugkerner
Havre:
Havregryn, mysli, havreklid, havremel, havremix, havrekager - med mindre det er lavet af specialfremstillet havre uden gluten.
Kager/kiks:
Brød, kager, pasta, vafler, kiks, biscuits, bageblandinger
Panerede fødevarer:
Generelt panerede fødevarer af kød, fugl og fisk
Diverse:
Sammensatte fødevarer og retter med kød og fisk hvor der indgår hvedemel. Madlavningsfløde, labre larver, lakridsæg med flere.

Udpluk af fødevarer der er NATURLIG FRI for gluten?

Disse fødevarer indeholder sjældent gluten, men vi anbefaler altid at man læser varedeklarationen:

Kødprodukter:
Kød, fisk, æg, fjerkræ og indmad .
Mælkeprodukter:
Margarine, syrnede mælkeprodukter, minarine, mælk, ost og smør
Grøntsager og frugt:
Alle grøntsager, kartofler, frugter,nødder og mandler
Drikkevarer:
Juice, sodavand, saft, spiritus og vin.
Diverse:
Ris, boghvedegryn, majsgryn, hirseflager, sagogryn, quinoa, chiafrø, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø, kokosmel, majsmel, majsstivelse, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, maizenamel, sojamel, tapioka, polenta, kikærtemel, hirsemel

Udpluk af fødevarer der KAN indeholde gluten?

Mange morgenmadsprodukter
Fødevarer lavet med fars, paté, pølse, pålægsvarer, stuvning, sovs, bouillon
Kakao, øl, milkshake
Is, yoghurt
Frosne kartoffelprodukter, chips, ristede løg
Halvfærdige middagsprodukter som f.eks. pizza, pølser, supper, saucer, spaghetti
Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, soja, karry og andre krydderiblandinger
Fyldt chokolade, lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller
Vegetabilsk protein

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.