Hvad er migræne? - Læs alt om migræne her!
Hvad skyldes migræne? Måske har du tit undret dig over det. Dem der har haft migræne, kender til de ubehagelige og til tider voldsomme symptomer, der kan forekomme. Der findes mange forskellige migræne former og migrænesymptomerne kan variere fra person til person – det er ikke altid nemt at forstå migræne, men vi vil her forsøge at gøre dig klogere på den neurologiske tilstand.
Hvad er migræne?
Mange tror, at migræne blot er en kraftig hovedpine, men faktisk er migræne og symptomerne på migræne mere end det. Migræne er en neurologisk tilstand, der menes at skyldes en påvirkning på nervesystemet. Hvad der sker i hjernen er, at blodkarrene ændrer størrelse, hvilket påvirker smertefibrene i blodårerne, samt de omkringliggende nerver, der sender signaler til hjernen om smerte.
Migrænetyper
Migræne er svær at gøre sig klog på, hvilket også bliver understreget ved, at der findes en masse forskellige migræne former. De mest velkendte typer er migræne uden aura, migræne uden hovedpine og migræne med aura.
Men faktisk findes der rigtig mange andre typer af migræne, der kan være rare at kende til:
- Kronisk migræne - migræne varighed i op til +2 uger om måneden
- Vestibulær migræne - oplever symptomer som svimmelhed
- Okulær migræne/retinal migræne - oplever synsforstyrrelser
- Hemiplegisk migræne - sjælden type af migræne, der kan give midlertidige lammelser
- Abdominal migræne - migræne med mavesmerter
- Menstruel migræne - migræne i forbindelse med menstruation
Det kan være en hjælp i forhold til behandlingen af migræne at vide, hvilken type du har. Overstående liste er blot nogle af de forskellige typer migræne, der findes.
Hvor mange lider af migræne?
At have migræne er ret almindeligt, og faktisk får 1 ud af 7 personer et migræneanfald regelmæssigt. Der er flere kvinder, der lider af migræne, end mænd, og migræneanfaldene starter oftest i alderen 25-35 år, men alle personer i alle aldre kan lide af migræne.
Hvad udløser migræne?
Hvad årsagen til migræne er, og hvad der udløser migræne symptomer, findes der ikke et konkret svar på. Der er blevet foretaget mange undersøgelser, for at finde svaret på årsagen til migræne, men undersøgelserne har endnu ikke resulteret i en forklaring på migræneanfald.
Oftest bliver migræne udløst af nogle triggere/faktorer, der kan være forskellige fra person til person. Nogle oplever migræner i forbindelse med stress, mens det hos andre kan være en bestemt kost, der udløser migrænen. Måske du har hørt om sammenhængen mellem migræne og chokolade, eller at du kan få migræne af rødvin? Chokolade og rødvin er nemlig nogle af de fødevarer, der menes at kan give migræne.
Andre årsager til migræne kan være:
- Søvn - ændringer i søvnmønstre eller afbrudt søvn
- Påvirkning af dine sanser – lyde, lys, og lugt
- Angst, uro og depression - når du presser kroppen
Hormonel migræne
Derudover kan hormonforandringer også være en årsag til et migræneanfald hos piger og kvinder. Flere kvinder kan opleve sammenhæng mellem p-piller og migræne, samt hormonspiral og migræne, da disse indeholder hormonet østrogen, der påvirker hormonbalancen. Nogle oplever at denne påvirkning kan forbedre migrænen, mens p-pillerne hos andre giver øget symptomer på migræne. Samtidig oplever nogle også en forbindelse mellem menstruation og migræne, hvilket ligeledes er grundet hormonforandringerne i kroppen – denne form for migræne kaldes også for menstruel migræne eller hormonel migræne.
Hvordan føles migræne?
Ligesom hvorfor man får migræne, er migræne symptomer og hvordan migræne føles også meget varierende fra person til person. Oftest oplever personer med migræneanfald følgende symptomer:
- Dunkende hovedpine
- Sansefølsomhed over for lyde og lys
- Kvalme
- Opkast
- Træthed
- Mavesmerter
- Svimmelhed
Nogle kan også opleve at have migræne uden hovedpine, hvilket oftest skyldes den type migræne, der kaldes migræne med aura.
Hvor længe varer migræne?
Et migræneanfald kan for nogle personer varer et par timer, mens andre kan have migræne i flere dage. Migræneanfaldene varierer også i sværhedsgrad, hvor man ved de lette anfald godt kan klare hverdagens gerninger, men ved de kraftige anfald er det oftest svært overhovedet at bevæge sig ud i sollys. Det er altså meget forskelligt, hvor længe man kan have migræne, og hvordan migrænen rammer.
Hvad er migræne med aura?
Migræne med aura er én af de mest velkendte typer af migræne. Ved migræne uden aura får du en kraftig og dunkende hovedpine, men ved migræne med aura oplever du først en aurafase inden hovedpinen rammer - faktisk er der også nogle der oplever aura migræne uden hovedpine.
Aura migræne symptomer
Aura migræne opstår grundet nogle ændringer i hjernebarken – det yderste lag af hjernen. Disse forandringer medfører nogle neurologiske symptomer, der kan varer i alt fra et par minutter til en time. Symptomerne udvikler sig gradvist, og de mest hyppige aura migræne symptomer er:
- Synsforstyrrelser
- Summen i fingre, der kan bevæge sig op i armen
- Følelsesforstyrrelser i ansigtet
- Svimmelhed
- Talevanskeligheder
Første gang man oplever aura symptomer, kan det godt virke meget skræmmende. Men det er vigtigt at huske sig selv på, at synsforstyrrelserne, den summende fornemmelse og svimmelheden er forbigående.
Hvad hjælper mod migræne?
De helt store spørgsmål er, hvad kan man gøre ved migræne, og hvordan kommer man af med migræne igen? Når først hovedpinen rammer, eller synsfeltet begynder at ændre sig, vil man gøre alt for at få migrænesymptomerne til at forsvinde. Desværre findes der endnu ikke medicin mod migræne, der kan behandle årsagen til, at migræne opstår i første omgang. I stedet findes der heldigvis midler mod migræne, der kan være med til at lindre nogle af de ubehagelige symptomer.
Migræne medicin
Når det kommer til migræne behandling med medicin, er der to forskellige former for medicin: forebyggende medicin mod migræne og akut medicin.
Den akutte medicin er til, når migræneanfaldet rammer, hvor den kan være med til at lindre hovedpinen eller nogle af de andre symptomer, som fx kvalme. Denne form for medicin er smertestillende, som kan købes både på recept og i håndkøb, samt kvalmestillende medicin.
Den forebyggende medicin mod migræne er, modsat den akutte medicin, til at forebygge at et migræneanfald opstår. Det er din læge, der skal vurdere, hvilken migræne behandling, du skal have. Størstedelen af den forebyggende medicin mod migræne, der findes i dag, er ikke oprindeligt udviklet som middel mod migræne. Det har vist sig at fx depressionsmedicin og blodtrykssænkende medicin kan være med til at forebygge migræne. Derudover findes der også et lægemiddel, der er udviklet specielt til forebyggelse af migræneanfald.
Alternativ behandling af migræne
Der findes også alternative måder at behandle migræne på, hvor der ikke anvendes medicin. De alternative behandlingsmetoder kan du forsøge dig med, og finde ud af, hvorvidt en alternativ behandling er det bedste middel mod migræne for dig.
Nogle af de alternative behandlinger af migræne er:
- Akupunktur mod migræne
- Zoneterapi mod migræne
- Kosttilskud mod migræne
Migræne piercing
Hvis ingen af de overstående behandlinger mod migræne hjælper på dine migræneanfald, og du bliver ved med at undre dig over: hvad hjælper mod migræne? Så skal du måske kende til piercing mod migræne, der er blevet en populær alternativ behandling. Piercingen kaldes for daith piercing, og den placeres inderst i øret, hvor den trykker på det samme punkt, som der trykkes på ved akupunktur mod migræne. En daith piercing mod migræne kan godt være smertefuld at få, og det er vigtigt at den holdes ren, men hvis den er effektiv mod dine migræneanfald, er det måske alligevel det værd?
Igen er der her tale om alternativ behandling, som kan virke for nogle personer men ikke for andre. Der findes ingen dokumenteret effekt på, at en daith piercing kan behandle migræne - ligesom de andre behandlingsmetoder mod migræne heller ikke er 100% virksomme.
Migrænedagbog
Et lille husråd mod migræne er at holde en migrænedagbog, hvor du kan holde styr på:
- Hvor sidder migræne
- Hvor lang tid varer migræne
- Hvordan føles migræne
- Hvor ofte forekommer migræne
- Hvad forårsager migræne( hvis du kan finde frem til det)
Med en migrænedagbog kan du prøve at forstå dine anfald, og samtidig også gøre det nemmere for dig og din læge at finde frem til, hvilken form for behandling, du skal have.
Har du lyst til at blive endnu klogere på forskellige helbredsproblemer? I vores artikelunivers finder du lige det, som du vil vide mere om! Læs fx om forstoppelse eller ledsmerter.