Hvad er søvnapnø?
Den hyppigste form for søvnapnø, der opleves, er kaldet obstruktiv søvnapnø eller OSAS. Obstruktiv søvnapnø syndrom er en sygdom, der skyldes sammenfald i de øvre luftveje under søvnen. Når luftvejene falder helt eller delvist sammen, vil kilden til iltoptagelse blive blokeret, og det kan volde generende efterfølger såvel som livstruende konsekvenser.
Når luftvejene blokeres og du udsættes for apnø (manglende åndedrætsbevægelser), vil det kun være muligt at genvinde vejrtrækningen under en kortvarig opvågning. Når det sker, og søvnen igen falder over dig, vil luftvejene tillukkes på ny, en ny apnø opstår og din krop vil igen have behov for at vække dig, således du igen kan få ilt til de livsvigtige organer og processer.
Vidste du, at man kan have mere end 400 apnøer i løbet af natten? De forskellige apnøer kan vare mellem 10-60 sekunder, men også længere. De mange sekunder uden ilt og de medhørende søvnforstyrrelser, gør det langt fra uforståeligt, at en nedsat søvnkvalitet og dårligt velvære den efterfølgende dag, er prisen man må betale.
Er søvnapnø farligt?
Apnøerne vil både medføre et fald i blodets iltindhold og ændringer i hjertets samt hjernens blodtryksforhold. Hvis ikke man modtager behandling for søvnapnø, kan det yde en stor belastning af sit hjerte og kar. Sygdommen øger blandt andet risikoen for forhøjet blodtryk, hjerneblødninger og blodpropper i hjertet.
Den træthed, udmattelse og søvnighed som følger individet med søvnapnø gennem hele dagen, kan desuden føre til ulykker blandt andet under bilkørsel. Med søvnapnø kan det ofte blive svært at holde de trætte og tunge øjne åbne. Små lurer både på arbejdspladsen, derhjemme eller under kørsel kan således blive en uheldig konsekvens.
Søvnapnø er derfor forbundet med flere former for sundhedsomkostninger og sygdom. Ved behandling kan man dog mindske risikoen for konsekvenserne af søvnapnø.
Mulige konsekvenser ved søvnapnø
- Træthed, udmattelse og søvnanfald
- Mentale forstyrrelser
- Sociale problemer (både i familien og på arbejdet)
- Øget risiko for ulykker (bl.a. i trafikken)
- Ændringer i hormonproduktionen fx nedsat væksthormon
- Irritabilitet og nedsat vækst (særligt hos børn)
- Øget risiko for hjerte-karsygdomme samt slagtilfælde
Årsag
Ofte opstår apnø som følge af at hjernens åndedrætscenter ikke fungerer optimalt. Årsagerne til søvnapnø er blandt andet afhængige af følgende faktorer:
- Overvægt
- Forandringer i den øvre luftvej (forstørrede mandler eller polypper)
- Forsnævringer i næse eller svælg
- Hjernesygdomme eller sygdomme i musklerne
- Nedsat stofskifte
- Overforbrug af steroider eller væksthormon.
- Dårligt hjerte
Alkohol og sovemedicin kan desuden være med til at forværre obstruktiv søvnapnø.
Har jeg søvnapnø?
Nogle af de hyppigste tegn på søvnapnø er dagtræthed samt søvnanfald. Snorken er derudover et af de mest almindelige symptomer på søvnapnø. Over 20% af befolkningen snorker i løbet af søvnen, men alligevel vil kun en mindre andel af disse have/få søvnapnø. Symptomerne kan lige så være:
- Snorken med vejrtrækningspauser
- Udmattelse
- Uforklarlig/hyppig opvågning under søvn
- Øget tilbøjelighed til vandladning om natten
- Koncentrations- og hukommelsesbesvær
- Følelsen af aldrig at være udhvilet
- Irritabilitet
- Potensforstyrrelser
- Smerter i toppen af maven under søvn
Hvor hyppig er søvnapnø?
Søvnapnø ses både hos voksne og børn. Mens der minimum findes 2-4% mænd, der lider af søvnapnø, findes der omtrent 1-2% kvinder, som har sygdommen. Som regel stiger risikoen for søvnapnø med alderen.
Vær opmærksom på, at ovenstående symptomer kan være tegn på andre sygdomme eller lidelser. Såfremt du har mistanke om søvnapnø eller oplever ændringer i dit fysiske velvære, bør du henvise dig til egen læge for en professionel vurdering. Man bør overordnet lade sig undersøge, hvis man har tendens til voldsom snorken og følelsen af ikke at være udhvilet i løbet af dagen efter en “normal nattesøvn”.
Oplever du søvnbesvær, findes der flere naturlægemidler og medicin som kan bidrage til en bedre søvn. Du kan finde flere produkter mod søvn i sortimentet hos Med24.dk.
Undersøgelse for søvnapnø
I første omgang vil undersøgelser foretages derhjemme eller under indlæggelse. Her anvendes udstyr, som er i stand til at måle vejrtrækning, søvn og hjerterytme om natten. Mange andre sygdomme afklares også ved hjælp af de forskellige tests. Blandt andet kan man i form af blodprøver m.m. foretage en vurdering af årsagen til dine problemer.
Søvnapnø behandling
Såfremt sin snorken har tendens til at volde en mild grad af søvnapnø, kan lægen eventuelt foretage et kirurgisk indgreb på ganen eller forsnævringer i næsen. De fleste børn, som enten har svær snorken eller søvnapnø vil få fjernet enten mandler eller polypper som behandling.
Den behandling, som oftest anvendes til voksne med OSAS er kaldet CPAP.
Hvad er CPAP?
Continuous positive airway pressure (CPAP) er en overtryksbehandling med luft, der gives gennem en ansigtsmaske. Med denne behandling er det muligt at ophæve de vejrtrækningspauser, som søvnapnø forårsager. Masken kan både give en normalisering af din søvn og forbedring af din energi i dagligdagen. Dog kan bivirkninger eller gener som tørre slimhinder eller tåreflåd forekomme.
Hvad kan du selv gøre?
Snorker du meget, eller lider du af overvægt, har du en øget risiko for at udvikle OSAS. Her kan du hjælpe dig selv blandt andet ved vægttab - regelmæssig motion, sund kost og undgå sukkerholdige varer samt alkohol og rygning. Disse råd kan også lette livet for personer som i forvejen lider af søvnapnø.
Undgå helst motion og måltider kort før sengetid, idet det kan nedsætte søvnkvaliteten. Hvis du lider af søvnapnø, bør du lige såvel være opmærksom på, at sovemidler og bestemte typer for medicin kan forværre sygdommen.