Har du kløe i skeden? Læs her hvad du selv kan gøre
Undersøgelser har vist, at 9 ud af 10 kvinder kender til det at have problemer eller kløe i skeden mindst en gang om året. Lige meget om der er tale om et lille eller stort problem, er det altid rart at kende årsagen til problemerne og vide, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe problemet.
Kløe, svie og irritation - har du ubalance eller svamp i skeden?
De fleste kvinder har oplevet at det klør, svier eller at man er irriteret i og omkring skeden. Desværre kan du bare ikke ud fra disse symptomer konkluderer hvad der er galt. Du er derfor nødsaget til at undersøge sagen lidt nærmere. Mange kvinder gør nemlig den store fejl, at når førnævnte symptomer opstår, så konkluderer, eller tror de, at de har svamp i underlivet, og lader sig derefter behandle imod skedesvamp. Men sagen er, at ca. 50 % af disse kvinder tager fejl.
Hvorfor tager så mange fejl? Fordi rigtig mange kvinder slet ikke er klar over, at der findes en anden form for ubalance i skeden/underlivet, som har næsten de samme symptomer som skedesvamp, men som skal behandles på en helt anden måde. Denne ubalance kaldes i daglig tale bakteriel ubalance eller bakteriel vaginose.
Hvad er en bakteriel vaginose?
Vi har sikkert alle sammen på et eller andet tidspunkt hørt, læst eller fået et godt råd om, at hvis det klør, svier eller man er irriteret i skeden, så er A38 det helt rigtige produkt at behandle med, idet A38 er fyldt med en masse mælkesyrebakterier. Men A38 vil aldrig kunne kurerer svamp i skeden - der skal helt andre midler til såsom f.eks. Canesten.
Mælkesyrebakterier er derimod vigtige, når der er tale om en bakteriel vaginose. Men hvad er så bakteriel vaginose?
Bakteriel vaginose eller ubalance er den mest almindelige form for skedekatar. Det er en forstyrrelse af balancen imellem bakterierne i skeden, hvor mælkesyrebakterierne forsvinder, og der bliver flere af andre typer bakterier. Når der ikke er så mange mælkesyrebakterier, stiger pH værdien, og den naturlige beskyttelse mod betændelse aftager. Herved bliver der frit lejde for de skadelige bakterier. Det mest almindelige tegn på en bakteriel ubalance er tyndt, grå-gulligt udflåd, der særlig efter sex lugter fiskeagtigt.
Der kan være irritation og ubehag i skridtet, men der plejer ikke at være voldsom kløe. Mange kvinder oplever et eller flere af symptomerne, hvorimod 50% slet ingen symptomer får.
Både lugten og den forhøjede pH er vigtige, når diagnosen skal stilles. Det kan gøres hos lægen, men der er nu også kommet en test på markedet, hvor du selv kan undersøge pH-værdien på udflåddet ved at gå nogle timer med et specielt trusseindlæg, der indeholder en teststrimmel til måling af pH.
En bakteriel ubalance er ubehagelig, men i de fleste tilfælde ikke farligt - du bliver ikke steril af det. For gravide, og især for deres børn, kan det dog være farligt. Risikoen for at føde for tidligt stiger, hvis du har en bakteriel ubalance, og samtidig haft præterm fødsel.
Det er vigtigt at understrege, at bakteriel vaginose ikke er nogen kønssygdom, men det ses hyppigere hos kvinder, der lige har fået ny partner, kvinder der har spiral og kvinder, der ryger. Faktorer, der generer slimhinderne, og ødelægger den naturlige barriere mod betændelse, har også betydning. Det gælder for eksempel trusser der snærer i skridtet og hyppig vask med sæbe og parfumerede produkter.
En bakteriel ubalance kan behandles med mælkesyrebakterier i form af stikpiller såsom Valmed Vaginal.
Hvad er skedesvamp?
Alle kvinder har gærsvampe i skeden. De lever på overfladen af slimhinderne, og bliver holdt i skak af gode bakterier. Men hvis balancen mellem bakterier og svampe forrykkes, kan der dannes så mange svampe, at de bevæger sig ind i vævet, og det giver gener så som kløe, irritation og udflåd og for nogen også tørhed. Udflåddet lugter dog ikke som når du har en bakteriel ubalance. Svamp i skeden kan f.eks. opstå, hvis du får antibiotika eller anden medicin, som kan slå de gode bakterier ihjel. Det kan også komme pga. sukkersyge, fordi svampene lever af sukker, og derfor får bedre leveforhold end bakterierne. Endelig kan stress og hormonelle forhold, f.eks. p-piller også påvirke svampene. Det er vigtigt at understrege, at hverken svamp eller en bakteriel ubalance er en kønssygdom, og altså ikke noget, du får ved at blive smittet.
Hvad kan du selv gøre hvis du lider af irritation eller kløe i skeden?
Først og fremmest skal du være opmærksom på dit udflåd, om det lugter, og hvilken farve det har. Dernæst om kløen og svien er moderat eller forholdsvis voldsom. Så kan du som nævnt, købe hjemmetesten der på en let og enkel måde måler pH værdien af dit udflåd. Hvis du efter hjemmetesten køber en behandling for enten bakteriel ubalance eller skedesvamp og symptomerne ikke er forsvundet efter 7-14 dage, skal du gå til din læge.
Udflåd er normalt for alle frugtbare kvinder. Det er skedens måde at rense gamle celler og bakterier ud og på den måde beskytte sig mod infektioner. Desuden fungerer udflåddet som et smøremiddel i forbindelse med sex. Udflåddet ændrer sig i takt med ægløsningen, og hvis du ikke tager p-piller, kan du faktisk se på dit udflåd, hvornår du har ægløsning, da det bliver mere slimet og klart.
Læs mere:
• Kend din udflåd - hvordan skal udflåd se ud?
• Tørhed i skeden
• 10 råd til en god intimhygiejne