K-vitamin – alt du skal vide om vitaminet
Vil du gerne passe godt på din krop og dit helbred? Vitaminer er vigtige for mange funktioner i din krop. K-vitamin er et af mange vitaminer, som din krop har brug for. Dette vitamin spiller en rolle i flere forskellige funktioner i din krop. Du kan blive meget klogere på det vitaminet her, hvor du også kan se hvilke fødevare, vitaminet findes i.
Hvad er K-vitamin godt for?
K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der findes i flere former. Blandt andet som K1-vitamin (Fyllikinon), der hovedsageligt findes i grønne planter, K2-vitamin (Menakinon), der produceres af bakterier i tarmen og findes i animalske produkter - samt K3-vitamin (Menadion), der er en syntetisk form og som er den form der primært bruges i kosttilskud.
Da K-vitamin er fedtopløseligt anbefales det at indtage sammen med et måltid, der indeholder en eller flere fedtkilder, da det er med til at sikrer bedst mulig optagelse af vitaminet.
K-vitamin bidrager til:
- En normal størkning af blodet
- At vedligeholde normale knogler
K-vitaminmangel?
Mangel på vitamin K er i praksis meget sjælden og ses typisk kun ved tilstande som ensidig kost og sjældne fysiologiske tilstande. Hvis du er i tvivl om du er i mangel af K-vitamin, bør du kontakte din læge, der kan tage en blodprøve der viser, om du er i underskud af vitaminet.
Anbefalet daglig dosis af K vitamin
Fødevarestyrelsen har ingen generelle anbefalinger for indtag af vitaminer og mineraler. Det skyldes at du, som rask person, får den nødvendige mængde vitaminer - herunder også vitamin K - gennem en sund og varieret kost. Der findes altså ikke svar på, hvor meget K-vitamin, du bør tage.
Naturligt indtag af K-vitamin gennem din mad
Overordnet set får du de vitaminer og mineraler du skal have gennem kosten og vitamin K findes i mange fødevarer. Grønne grøntsager - og specielt bladgrøntsager - indeholder som hovedregel altid mest K-vitamin. Hvis du spiser grøntsager hver dag, kan du næsten med sikkerhed vide, at du ikke har brug for et ekstra tilskud af vitaminet. Lever, nyre og andet indmad indeholder også K-vitamin.
Til forskel fra mange andre vitaminer, tager K-vitamin ikke skade af hverken at blive varmebehandlet eller frosset.
Du finder særligt K-vitamin i følgende fødevarer:
- Spinat
- Grønkål
- Bønner
- Kikærter
- Friske urter
Husk på at du sjældent ville spise større mængder purløg eller persille, så derfor vil indholdet af K-vitamin pr. portion ikke være særlig højt. Vil du gerne øge mængden af vitaminet i din kost, kan du gå efter en madvare som eksempelvis spinat, der nemt kan indtages i større portioner i en smoothie.
Er du nysgerrig på at læse mere om de andre vitaminer?
Læs mere lige her:
- A-vitamin
- B-vitamin
- C-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin