Ligtorne - Læs alt om behandling og forebyggelse her
Ved du, hvad ligtorne er, og hvorfor man får dem? Har man selv oplevet det, ved man at det er en smertefuld affære og man vil gøre, hvad man kan for at undgå, at det sker igen. Men hvad skal du være opmærksom på for at undgå at få dem, og hvad kan du gøre, hvis du er så uheldig at have fået en eller flere ligtorne? Du kan se vores udvalg af ligtorneplastre her.
Hvad er ligtorne og hvorfor opstår de?
En ligtorn – eller clavus på fagsprog – er et mindre hudområde på foden, hvor der er opstået en ophobning af hård og forhornet hud. Huden er blevet presset sammen og fortykket, så der til sidst er opstået en hård kerne formet som en spids torn eller kegle, som kiler sig indad.
Ligtorne opstår, når huden på fødderne udsættes for friktion og tryk igennem længere tid. Trykket vil få huden til at reagere med at danne hård hud, for at beskytte sig selv og styrke den eksisterende hud mod skader.
Hvis belastningen sker på et mindre afgrænset sted i en længere periode, vil det hårde hud ophobe sig og blive endnu mere fortykket og forhornet. Det kan betyde dannelsen af en ligtorn med smerter til følge.
Hård eller fortykket hud medfører ikke nødvendigvis smerte. Men hvis det gør ondt, skal du behandle.
Oftest er årsagen til dannelsen af ligtorne og hård hud simpelthen vores valg af fodtøj. Strømper og sko med dårlig pasform, som strammer eller sidder for løst, kan medføre friktion og tryk. Der kan eksempelvis være tale om højhælede sko eller smalle og spidse sko. Strømper der sidder uhensigtsmæssigt, eller som har generende syninger, kan også belaste huden.
Det er oftest kvinder, der bruger sko, der ikke passer ordentligt og som er generende for huden på fødderne, og derfor også kvinder som oftest plages af ligtorne.
Dit job kan desværre også være en risikofaktor for dannelsen af ligtorne. Hvis du har stående eller gående arbejde, skal anvende specielt fodtøj eller måske slet ikke have sko på, øges risikoen.
I enkelte tilfælde kan fodens anatomi have en påvirkning også. Hvis du har en hammertå, andre særlige knoglefremspring eller fejlstillinger af tæerne, vil der være en øget risiko for dannelse af hård hud og dermed ligtorne.
Hvordan ser en ligtorn ud?
En ligtorn har et karakteristisk udseende og kendetegnes ved:
- En mindre rund klump af hård hud.
- Hård i midten med en kerne, der stikker indad.
- Øm hud omkring den hårde midte.
- Farven er varierende, men oftest hvid eller grå-gullig. Den kan også være rødlig eller brun.
- Afgrænset område med en tør og voks-agtig overflade.
En ligtorn er almindeligvis meget øm, og det er smertefuldt at gå på den eller trykke på den. Den spidse form gør, at den kan stikke dybt ned i læderhuden og underhuden, og trykke på nerverne.
Hvor opstår ligtorne oftest?
Ligtorne kan forekomme på hele foden, men almindeligvis opstår de der, hvor der er mest friktion og vedvarende tryk.
Hyppigst rammes man på siden af foden, under forfoden/fodballen, på hælen og på tæerne (ofte på lilletåen og storetåen). Ligtorne på tæerne kan sidde ovenpå, på spidsen, på siden eller mellem tæerne.
Ligtorne der er placeret mellem tæerne, kaldes bløde ligtorne – clavus molle. De er bløde på grund af den megen fugt, som naturligt er mellem tæerne.
Ligtorne opstår undertiden også under neglene eller i hånden. Dette ses sjældnere, men forekommer ind i mellem.
Hvad er forskellen på ligtorne og fodvorter?
Ligtorne og fodvorter kan minde om hinanden i udseende. Eftersom de begge er små, runde og sidder på et afgrænset hudområde, kan man godt forveksle dem med hinanden.
Fodvorter og ligtorne er dog to vidt forskellige ting. Hvor ligtorne dannes på grund af belastning af huden, skyldes fodvorter noget helt andet. Det er nemlig et virus, og de er meget smitsomme. De smitter oftest indirekte, f.eks. via gulvet i svømmehaller og omklædningsrum, men også direkte ved berøring.
Hvis du er i tvivl, om det er en ligtorn eller en fodvorte du har, kan du se på følgende:
Overflade:
En fodvorte er ujævn og ru i overfladen og har en blomkålslignende tekstur. Ligtornen vil derimod have en mere ensartet overflade.
Farve:
Fodvorten har ofte sorte eller mørke prikker. Prikkerne er små blodkar, som forsyner fodvorten med blod. Ligtornen er ensfarvet og har ikke brug for blodforsyning.
Smerte:
Fodvorter behøver ikke at være smertefulde, men hvis de er, vil smerten som regel være spredt over et større område, hvor ligtornen giver en specifik stikkende smerte ned i midten, hvor selve tornen rammer, og mindre ømhed rundt omkring.
Kan ligtorne smitte?
Nej. Ligtorne er sammenpresset hård hud uden smitstoffer.
Hvordan behandler man ligtorne og kan man fjerne dem selv?
Det er vigtigt at behandle og fjerne ligtornen. Den vil ikke forsvinde af sig selv, men der er stor risiko for at den bliver større og mere smertefuld.
Hvad kan du selv gøre?
Der er fire trin i behandlingen af ligtorne:
1. Trykaflaste
Først og fremmest er det vigtigt at trykaflaste huden. Både for at minimere smerterne, men også for at undgå forværring. Det gøres effektivt ved at bruge et trykaflastende ligtorneplaster eller en speciel filtring med hul i midten, der klæbes på huden. Det fjerner trykket fra det belastede sted – det fjerner ikke ligtornen.
2. Blødgøre
Den hårde ligtorn blødgøres ved at smøre med en plejende og fugtgivende creme dagligt. Et fodbad med sæbevand eller fodbadeolie er særdeles blødgørende, og det er en god idé, at tage et fodbad inden man begynder at fjerne ligtornen.
3. Opløse
Der er forskellige muligheder, når man skal opløse ligtornen. Man kan vælge imellem forskellige produkter, alt efter hvordan man foretrækker at behandle. Man kan bruge et såkaldt ligtorneplaster med salicylsyre, som sættes specifikt henover ligtornen. Et alternativ er at påføre en særlig væske eller dråber med syre (for eksempel salicylsyre eller trikloratiksyre) fra en flaske eller ligtornepen, der opløser det hårde hud.
4. Fjerne
Når selve ligtornen skal fjernes, kan du forsøge enten at slibe på den med en pimpsten (husk på, at pimpsten skal bruges i badet eller i et fodbad), eller at skrabe og skære forsigtigt med en skalpel eller en særlig høvl til fødder og ligtorne. For at undgå forværring og infektion er det vigtigt, at du er forsigtig og ikke skærer så dybt, at det begynder at bløde. Gør det hellere over flere gange, end at fjerne for meget på en gang. Hvis du har svært ved selv at komme til, eller hvis ligtornen er meget genstridig eller stor, kan det være bedre at overlade det til en fodterapeut, som er ekspert i at fjerne hård hud og ligtorne.
Hvornår skal du behandles ved en fodterapeut?
Hvis du ikke selv kan fjerne ligtornen, vil det være en god idé at bestille en tid hos en fodterapeut, som kan skære den væk og fjerne det omkringliggende hårde hud. Fodterapeuten kan også vejlede dig i valg af fodtøj og rådgive om forebyggelse af hård hud og ligtorne.
Hvornår skal du kontakte lægen?
Hvis du har diabetes eller sygdomme med dårligt blodomløb i ben og fødder, og du oplever en ligtorn for første gang, skal du konsultere lægen (eller fodterapeuten), inden du selv går i gang med behandling af dine fødder.
I nogle tilfælde bliver ligtorne så store eller genstridige, at ovenstående behandling ikke hjælper. Så kan du få lægen til at se på dine fødder, og vurdere om der er forhold, der kræver behandling eller operation. Man tyer sjældent til kirurgi ved ligtorne, men det kan blive nødvendigt, hvis du f.eks. har specielle knoglefremspring eller andre anatomiske forhold, der er årsag til dannelsen af ligtornen.
Ved tegn på infektion (betændelse), bør du kontakte lægen hurtigt. Hvis der er infektion, kan man behandles med antibiotika. Hold øje med symptomer som:
- Betændelse/pus fra ligtornen
- Rødme af og omkring ligtornen
- Hævelse af og omkring ligtornen
- Varmefornemmelse i området
- Tiltagende smerter
- Feber og generel utilpashed
Hvornår er en ligtorn væk?
Når huden igen er jævn, uden den lille klump af hård hud, der stikker ned og giver smerter, er ligtornen væk.
Selvom du har haft succes med at få den fjernet, skal du stadigvæk være opmærksom på det sted, hvor ligtornen sad. I de allerfleste tilfælde kommer ligtornen igen, hvis ikke du gør en aktiv indsats for at forebygge ny dannelse af hård hud.
Hvordan forebygger man ligtorne?
For at undgå at få ligtorne i fremtiden, må du fjerne årsagen til at de opstår. Som beskrevet i ovenstående opstår ligtorne på grund hård hud. Derfor er du nødt til at minimere dannelsen af hård hud, hvis du vil forebygge nye ligtorne.
For virkelig at gøre en forskel i at minimere dannelsen af hård hud, skal du have to faktorer for øje: trykaflastning og hudpleje:
Trykaflastning:
Det er vigtigt, at du vælger det rette fodtøj. Både strømper og sko skal passe til dine fødder og må hverken være for store, for små eller for smalle. Hvis du har nogle særlige problemområder, kan du vælge at bruge trykaflastende filtringe. Har du særligt brug for aflastning under fødderne, fås stødabsorberende indlægssåler til dine sko, som kan minimere trykket. Skift gerne sko i løbet af dagen, så du varierer det tryk dine fødder udsættes for fra skoene. I svære tilfælde, eksempelvis hvor tæerne har fejlstillinger eller andre særlige anatomiske forhold, kan det blive nødvendigt med specialfremstillede (evt. håndsyede) sko.
Hudpleje:
Den daglige hudpleje er essentiel i forebyggelsen af ligtorne og hård hud. Smør fødderne ind i en god, fed og nærende creme hver dag. Meget gerne lige efter badet da cremen trænger bedst ind på en fugtig hud. Alternativt kan du have din fodcreme på natbordet og smøre fødderne godt ind ved sengetid.
Lav gerne et varmt fodbad med fodbadeolie til dig selv ind imellem. Brug en pimpsten en eller flere gange om ugen, og hold på den måde den hårde hud nede løbende.
Ligtorn hos børn
Børn kan også få ligtorne, selvom det ikke forekommer lige så ofte som hos voksne. Det er vigtigt at passe på de små fødder og sørge for, at der ikke gøres skade, som kan vare ved op i voksenalderen.
Få en fodterapeut (eller lægen) til at se på dit barns fødder, så den rette behandling kan iværksættes med det samme, og så der samtidig kan påvises, hvad årsagen er til at ligtornen er opstået i det hele taget.
Det er vigtigt at få fastslået om der er fejlstillinger, og at få vejledning i valg af fodtøj og eventuelt få fremstillet nogle indlæg, der er tilpasset til lige netop dit barns fødder.