Hvad er Matcha Te? Få svaret her!
Matcha te har fået rigtig meget opmærksomhed i medierne – og det er ikke uden grund! Den særlige form for grøn te er spækket med næringsstoffer, vitaminer og antioxidanter, og så kan du bruge den i alverdens forskellige opskrifter udover den klassiske matcha te.
Hvad er Matcha te?
Matcha te er ganske enkelt tørrede og pulveriserede blade fra tebusken Camellia sinensis. Matcha er fremstillet af friske og fine teblade fra årets første høst, der umiddelbart efter høsten bliver dampet og nænsomt tørret over en længere periode. De tørrede blade bliver herefter malet mellem særlige møllesten til et meget fint pulver, som kaldes matcha.
Tebladende bliver under hele dyrkningen og vokseperioden skærmet for sollys, og derfor opnår man en mere koncentreret dosis af klorofyl i bladene, som er det, der giver teen den flotte og karakteristiske dybgrønne farve.
Når du skal brygge din kop matcha te, skal du drikke alt pulveret og ikke filtrere teen efterfølgende. Derfor indtager du faktisk hele tebladet, og du får dermed alle de gode næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioxidanter, der findes i de grønne blade. Faktisk svarer en kop matcha te ernæringsmæssigt til helt op til 12 kopper almindelig grøn te.
Fordi matcha er mere koncentreret og kraftfuld end almindelig grøn te, kan det betyde, at du i starten bliver nødt til at drikke et lavere antal kopper om dagen, end du er vant til. Prøv fx med 1 kop om morgenen og 1 kop senere på dagen og sæt eventuelt antallet af kopper op løbende alt efter dine præferencer.
Produktion af matcha te i 5 steps
Det er en meget nøjsom og særlig proces at dyrke og håndtere matcha, men herunder har vi ridset de vigtigste træk i produktionen op i 5 steps:
- Der skabes skygge over planterne inden de bliver høstet, fordi det fremskynder bladenes brede vækst og særlige smag
- Bladene bliver nøje håndplukket og kun de bedste valgt ud
- Bladene bliver dampet kortvarigt for at stoppe gæring
- Bladene bliver herefter sat til side i et køligt rum, hvor de bliver tørret
- Bladene males til slut fint i en stenmølle, og dette giver en smag, der er rund og fin samt en frisk duft
De gode virkninger ved matcha te
Matcha pulver er udrensende og har flere egenskaber – generelt er Matcha te et koncentreret boost til kroppen, der ovenikøbet smager lækkert, og kan indtages på mange forskellige måder. Mange nyder at starte dagen med en kop matcha te, og så brygge en kop igen om aftenen, der beroliger kroppen til natten. Hvis du på grund af koffeinindholdet hellere vil drikke din matcha te tidligere på dagen, kan du også sagtens drikke teen ved eftermiddagstid – fx til eftermiddagskaffen.
Energi Boost (højt indhold af koffein)
Matcha pulver giver kroppen en god naturlig og god energi, da det har et naturligt indhold af koffein, ligesom andre grønne teer. Matcha te er meget opkvikkende, og fordi du får en koncentreret mængde matcha pulver i din kop te, får du mere koffein i teen end i en normal kop grøn te. Den gode effekt af koffein understøttes af de andre gode næringsstoffer, som du finder i matcha te.
Højt indhold af antioxidanter
Matcha te har et rigtig højt indhold af antioxidanter - specielt polyfenoler er den beriget med. Polyfenoler og grøn te har længe været sat i forbindelse med en positiv indvirkning mod hjerte-karsygdomme, højt blodsukker og et mere stabilt og normalt blodtryk.
Udrensende effekt
Matcha te har en naturlig udrensede effekt og meget tyder på, at matcha te i endnu større grad end almindelig grøn te er med til at hæve forbrændingen, på grund at det høje indhold af stoffet EGCG. Man antager nemlig, at EGCG kan øge energiomsætningen og forbrændingen af fedtsyrer i nogle timer efter indtagelse.
Beroligende effekt
Matcha te har en beroligende effekt på nervesystemet. Dette skyldes, at Matcha te indeholder aminosyren L-Theanine. Faktisk har de Buddhiske munke i mange år brugt Matcha te til at komme i den meditative tilstand, samtidig med de er vågne og bevidste.
Sådan brygger du en kop Matcha te som ved den traditionelle te-ceremoni i Japan
For at brygge matcha te på samme måde, som ved den gamle og traditionsrige te-ceremoni fra matcha teens hjemegn, skal du bruge 1 ½ tsk matcha pulver, 1,5 dl varmt vand, en matcha skål eller et bredt tekrus og et bambuspiskeris. Din matcha skål bør have så stor en diameter som muligt, for at du lettest kan piske teen jævn og luftig. Det særlige bambuspiskeris kan med sine mange tynde forgreninger opløse selv de mindste klumper af pulver, og det er den letteste og mest effektive måde at piske din matcha i hånden på.
- Opvarm skålen ved at tilsætte varmt vand. Tøm herefter skålen for det varme vand og tør skålen godt af med et rent klæde.
- Afmål 1 ½ tsk. toppet matcha pulver, som hældes i skålen.
- Tilsæt omkring en tredjedel af det varme vand i skålen. Det varme vand bør ikke være kogende, men det bør derimod have en temperatur på ca. 70-80 grader.
- Tag bambuspiskeriset i den ene hånd og hold på kanten af skålen med den anden hånd. Før piskeriset i en “W” form i et hurtigt tempo.
- Når pulveret er pisket godt ud, og der har dannet sig et let skum på toppen, hælder du resten af det varme vand i skålen, og matcha teen er klar til at blive nydt.
Matcha teens mange anvendelsesmuligheder
Matcha te har en lidt mere fyldig konsistens og en mere dyb grøn farve end almindelig grøn te, og i smagen er den kraftig – nogen synes, at matcha te en smule mindre bitter end grøn te, selvom smagen er mere intens. Du kan altid tilføje mælk, vanilje eller honning til teen, præcis ligesom almindelig te, hvilket vil gøre smagen mildere. Der er ingen bitter eftersmag, og derfor gør matcha sig også rigtig godt i forskellige opskrifter såsom grød, juicer, smoothies, chiagrød, is, drinks mm.
Du kan også tilføje matcha til dit bagværk - fx til kagedej, småkager, frosting og pynt, tærtefyld og meget mere - prøv dig frem, det er kun fantasien, der sætter grænser!
Du kan finde alt, hvad du behøver for at brygge en perfekt kop matcha te her - både matcha pulver, skåle og bambuspiskeris. Under kategorien kan du også finde grøn matcha te i breve, som brygges på samme måde som almindelig grøn te.