Miljøvenlig tøjvask og rengøring
De fleste af os kan uden større problemer lave nogle små ændringer i vores hverdag, som vil gøre vores vaner og daglige gøremål mere bæredygtige. Dette gælder i forhold til tøjvask og rengøring af både køkken, badeværelse og resten af huset. Du kan her finde gode råd og tips til, hvordan du kan gøre rengøringen i din hverdag mere miljøvenlig.
Vask dit tøj på den mest miljøvenlige måde
Tøjvask er et af de områder, hvor du måske ikke har overvejet, at du kan spare meget på dit energiforbrug samt skåne miljøet for skrappe kemikalier. Der er flere forskellige faktorer, som du kan ændre på i din vaskerutine, som vil betyde en stor forskel i det samlede billede. Dette er både valg af vaskemiddel, temperatur, hyppighed af vaskningerne og din metode til at tørre tøjet.
Vælg vaskemiddel med omtanke
Mange typer af vaskemiddel indeholder skrappe kemikalier, der kan være skadelige for miljøet, når de havner i kloakken med spildevandet efter en vask. Derfor bør du gå efter de vaskemidler, der har færre kemikalier på ingredienslisten, eller som er miljømærkede med fx svanemærket eller økologiske certificeringer som Bio-Siegel og USDA Organic.
Mærket Sonett har et bredt udvalg af midler til vask og rengøring, der er baserede på ren vegetabilsk sæbe, og som er fremstillet naturligt og med omtanke for naturen. Der bruges økologisk dyrkede råvarer og genanvendelig emballage til produkterne, og så er de fri for både mikroplast, parabener, silikoner, phtalater, petrokemiske tensider og konserveringsmidler.
Vaskenødder eller sæbebær
Et nyt og meget miljøvenligt alternativ til almindeligt vaskemiddel er de såkaldte vaskenødder eller sæbebær, som de også kaldes. Vaskenødder er egentlig tørrede skaller fra træet Sapindus mukorossi, som indeholder stoffet saponin. Når saponin kommer i kontakt med vand, har det en skummende og sæbelignende effekt, der kan vaske vasketøjet rent for skidt og snavs.
Vaskenødderne er super drøje i brug, for du skal kun bruge ca. 5 skaller til en enkelt vask, og skallerne kan normalvis genbruges 4-5 gange. Du skal blot lægge 5 skaller i den medfølgende bomuldspose, som du lægger i tromlen sammen med vasketøjet. Efter vask lader du skallerne tørre, indtil du igen skal vaske et nyt læs vasketøj.
Hos Med24.dk har vi vaskenødder fra både Cocoon Eco Living og Vita Biosa, og med 1 kg vaskenødder har du vaskenødder nok til mere end 365 vaske. Du kan se vores udvalg af vaskenødder her, og under kategorien kan du læse meget mere om de spændende skaller og deres mange anvendelsesmuligheder – du kan nemlig hurtigt og let lave din egen grundsæbe af en håndfuld vaskenødder og lidt vand.
EcoEgg vaskeæg
En anden mere bæredygtig måde at vaske tøj på end almindeligt vaskemiddel, er med et vaskeæg fra EcoEgg. Ligesom vaskenødderne kan et vaskeæg helt erstatte din brug af vaskemiddel, og det skal bare lægges direkte i tromlen sammen med det beskidte vasketøj.
Vaskeægget er lavet af genanvendeligt plast uden BPA, og det kan holde i helt op til 10 år, før det er nødvendigt at investere i et nyt vaskeæg.
Det særlige ved vaskeægget, der egentlig sørger for at vaske tøjet rent, er de små mineralpiller, der findes inde i ægget. Disse piller kan med 8 kemisk milde ingredienser vaske tøjet rent for skidt og snavs, og de indeholder hverken mikroplast, petrokemikalier, parabener, blegemidler eller fosfater.
Du kan købe et vaskeæg med perler nok til enten 144 eller 210 vaske, men efter disse mange vaske, kan du nemt anskaffe dig en æske med refill-perler, så du igen har perler nok til 210 nye vaske.
Tænk over dine vaskevaner
Det kan være fristende at vaske dit tøj hver gang du har haft det på, så det er lækkert rent og blødt at tage på igen. Det er dog sjældent nødvendigt at vaske dit tøj efter én gangs brug, medmindre det har fået pletter eller er blevet meget beskidt. Det kan være en god løsning at lufte tøjet udenfor i et par timer, så det bliver dejligt friskt og føles rent igen. Når du så skal vaske tøjet, er det værd at sortere lidt i det og skrue ned for temperaturen på vandet, for faktisk er det ofte ikke nødvendigt at vaske ved mere end 30 grader for almindeligt tøj og 60 grader for undertøj, strømper, håndklæder og sengelinned.
Der er også forskel på, hvor fyldt vaskemaskinen skal være, før den vasker tøjet optimalt, men generelt bør du undgå at vaske alt for små omgange, da du så kan komme til at vaske oftere og på den måde bruge mere vaskemiddel og energi.
Sådan tørrer du dit tøj
Når først dit vasketøj har været en tur i vaskemaskinen, skal det selvfølgelig tørres, inden du kan bruge det. Det bedste vil være, at du tørrer dit tøj udenfor eller på tørrestativet, hvor der ikke bruges hverken energi eller kemikalier i processen.
Det kan dog være svært altid at vente på den naturlige tørringsprocess, og derfor kan tørretumbleren være løsningen i nogle tilfælde. For at gøre din brug af tørretumbleren mere miljøvenlig, kan du bruge tørrebolde af uld, som kan forkorte tørretiden og spare helt op til 25-30% energi.
Tørreboldene bumper rundt mellem vasketøjet og skaber varme luftlommer og en god fordeling af varmen, så tøjet tørrer hurtigere og mere effektivt. Desuden har boldene af uld en fantastisk god sugeevne, så de vil også suge en stor del af fugten fra vasketøjet til sig og på den måde forkorte tørretiden. Derfor bør du også lægge dine tørrebolde til tørring efter brug, så de er klar til at suge fugt til sig igen til næste omgang.
Opvask og rengøring
Til den daglige rengøring i dit hjem, findes der rigtig mange muligheder for at inddrage mere bæredygtige og grønne løsninger, der tager mere hensyn til miljøet.
Undgå en opvaskebørste af plastik
Hvis det er dig der tager opvasken, ved du godt, at det er alfa og omega med en solid og god opvaskebørste, der ikke bøjer eller fælder, men som derimod skrubber madrester og andet snask effektivt af. Mange opvaskebørster er dog lavet af plastik, og når børstehårene efterhånden slides ved brug, betyder det, at der skylles små stykker plastik ud med spildevandet.
Med en opvaskebørste som Biogan opvaskebørste af træ med børstefibre fra agave kaktus får du derimod en opvaskebørste af 100% naturlige materialer. Børstefibrene er nærmere bestemt fremstillet af bladribbene fra agave kaktus, og de er modstandsdygtige overfor både varme, syre og base, så de har god holdbarhed og kan klare selv svære rengøringsopgaver.
Desuden kan børstehovedet nemt udskiftes, så du slipper for at investere i en hel ny opvaskebørste, når børstehårene engang trænger til en udskiftning. Børstehovedet kan du selvfølgelig købe for sig selv, og det er super enkelt at få monteret det nye børstehoved, når du har pillet det gamle af.
Miljøvenligt opvaskemiddel
Også dit valg af opvaskemiddel kan gøre en forskel i forhold til miljøet. Der er nemlig stor forskel på, hvilke ekstra kemikalier og tilsætningsstoffer, der er tilsat, samt hvordan producenten forholder sig til emballage.
Både Sonett, Ecooking, Klar og Ecover har opvaskemiddel, der er uden skrappe kemikalier, og som derfor er skånsomme overfor både dine hænder og miljøet.
Hos Klar er alle deres produkters emballage lavet af genanvendt plastik, og når du har brugt dit produkt færdigt, er emballagen velegnet til genbrug. Sørg derfor for at sortere dine Klar-emballager som plastikaffald, så det kan blive udnyttet bedst muligt. Derudover er produkterne fra Klar produceret i Danmark med vedvarende energi fra vindmøller, og det er én af grundene til, at rengøringsmidlerne fra Klar er bærere af det anerkendte svanemærke. Svanemærket gives kun til særlige miljøvenlige produkter, hvor der leves op til skrappe miljøkrav i alle relevante faser af produktets livscyklus.
Fra Klar kan du dog finde mere end blot opvaskemiddel, for deres brede sortiment dækker både WC-rens, køkkenspray, universalrengøring, glasspray, badeværelsesspray og håndsæbe. Du har altså rig mulighed for at finde miljøvenlige rengøringsmidler til hele hjemmet, så du kan få en lidt grønnere hverdag.
Du har mulighed for at vælge mere bæredygtige rengøringsmidler i nær ved alle situationer, hvor du har brug for mere end knofedt og vand til rengøringen. Hvis du har mod på det, kan du også sagtens fremstille dine helt egne rengøringsmidler med vaskenødder, for når du først har kogt en grundsæbe af et par skaller, kan du ved at tilføje forskellige ingredienser som stivelse eller eddike fremstille både shampoo, glasrens og pletfjerner.