Mund- og tandpleje til hele familien
Vores blivende tænder kan holde hele livet, hvis vi sørger for at vedligeholde dem på den korrekte måde. Sunde tænder og en sund mundhule er ikke blot vigtigt for vores evne til at smage og dufte, men det er også vigtigt for vores helbred og livskvalitet. Derfor bør du give din tand- og mundpleje stor opmærksomhed hele livet igennem.
Børn – de første mælketænder
Selvom børn meget hurtigt bliver dygtige til alt i de første leveår, er finmotorikken til tandbørstning først tilstrækkelig i 10-årsalderen. Det er derfor vigtigt, at børn får hjælp til tandbørstningen fra en voksen indtil denne alder. Jo større fokus I sætter på tand- og mundhygiejne i de tidlige år, jo mindre risiko er der for huller og tandkødsproblemer, når barnet selv får ansvaret for at passe på sin mund og blivende tænder.
Det er en god idé at starte med introduktionen til tandbørstning så tidligt som muligt, så barnet tidligt kan vænne sig til fornemmelsen af tandbørsten og blive dus med den. Når de små gummer begynder at klø, kan en blød gummibørste brugs eller blot en blød babytandbørste. De første mælketænder viser sig oftest i 6 måneders alderen, og det er vigtigt at børste 2 gange dagligt, når den første er brudt frem.
Det kan være meget svært at få lov til at børste dit barns første tand, men fat mod - Jo oftere I børster og tidligere I starter, jo lettere bliver det fremadrettet.
Gode råd til tandbørstningen hos børn
- Brug en blød tandbørste, som passer til dit barns alder
- Anvend kun en lille mængde fluortandpasta, som svarer til dit barns lillefingernegl
- Børst dit barns tænder 2 gange dagligt
- Hvis barnet bruger sut, så anvend en ergonomisk sut for at mindste risikoen for tandskader
- Fyld aldrig sukkerholdige drikke i en sutteflaske
- Lindr ømme gummer med Aftamed Teething gel(Aftamed Junior Gel)
- Start med brugen af tandtråd allerede i 3-årsalderen
- Lær dit barn de grundlæggende huskeregler ved tandbørstning
Vedligehold den gode mundpleje som voksen
Som voksen er en god og regelmæssig tand- og mundpleje også vigtig, og de fleste af os har lært de grundlæggende regler og teknikker ved tandbørstning allerede som børn. Der er dog mange andre faktorer, som også spiller ind i forhold til en god mundhygiejne, og som kan være med til at sikre dig et stærkt tandsæt og flot smil mange år frem.
En god tandbørste kan se ud på mange forskellige måder, men det er dog vigtigt at vælge en, som passer til dig og dine behov. For mange kan en elektrisk tandbørste være det bedste valg, da den meget effektivt fjerner plak med sine effektive bevægelser i børstehovedet. Ellers er en blød tandbørste godt egnet til at fjerne plak og madrester fra tænderne, og den er samtidig skånsom mod dit tandkød.
Du bør maximalt anvende din tandbørste i 3 måneder før du skifter den ud, men det er dog forskelligt, hvornår din tandbørste viser tegn på slitage. Stritter børstehårene eller bliver skæve, skal den skiftes, selvom der endnu ikke er gået 3 måneder.
Vælg den rigtige tandpasta til dig
En god tandpasta er også en vigtig del af tandbørstningen, og der findes et stort udvalg af forskellige tandpasta, der med forskellige ingredienser også har forskellige egenskaber. Typerne af tandpasta er typisk rettet mod misfarvninger, tandsten, tandkødsbetændelse eller sensitive tænder.
Mange tandpasta indeholder fluor, som de fleste tandlæger også anbefaler at bruge, men hvis du er bange for at få for meget fluor, kan du også finde et stort udvalg af tandpasta uden fluor. For mere information om fluor i tandpasta, kan du læse artiklen “Tandpasta - med eller uden fluor?”
Udover at rense tændernes overflader er det også vigtigt at holde mellemrummene mellem tænderne rene for madrester og bakterier. Til dette formål kan du bruge både tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørster alt efter dine præferencer. For nogen kan det være lettere at holde en tandstik og mellemrumsbørste end at manøvrere tandtråd rundt i munden, men tandtråd er samtidig en effektiv måde at rense mellemrummet på - også de dybe tandkødslommer mellem tand og tandkød.
Grundlæggende regler for tandbørstning
- En effektiv tandbørstning tager mindst 2 minutter
- Børst forsiderne på de øverste tænder (overkæben), forsæt derefter med forsiderne på de nederste tænder (underkæben)
- Børst derefter bagsiderne på de øverste tænder og gå videre med bagsiderne på de nederste tænder
- Børst til slut kindtændernes tyggeflader
- Eventuelt kan du også børste tungens overflade
Ældre – sunde tænder og mund hele livet
Mange ældre har ikke haft de samme muligheder for at vedligeholde sine tænder gennem hele livet, som den yngre generation har grundlag for i dag, hvilket vi kan se på antallet af ældre med protese. Vedligeholdes den gode mundhygiejne ikke, kan det desværre betyde begrænsninger for den ældre både socialt og helbredsmæssigt, og det er derfor fantastisk, at der i dag er forholdsvis gode muligheder for at hjælpe ældre til at få en god mundhygiejne og et sundt og flot smil.
Når vi bliver ældre, følger der ofte nogle forbigående eller kroniske sygdomme med som diabetes, stofskiftesygdomme eller Parkinsons sygdom. Disse sygdomme kan give mundtørhed i sig selv, og så har flere lægemidler til behandling af sådanne sygdomme mundtørhed som en forholdsvis almindelig bivirkning. Det er også lægemidler mod depression, epilepsi, forhøjet blodtryk eller kemoterapi, der kan give mundtørhed og mangel på spyt. Mundtørheden kan lindres på flere forskellige måder - fx med sugetabletter, mundspray eller mundgel, som fugter mundslimhinden.
Vores spyt er desuden en vigtig del af vores mundhygiejne, for den beskytter mund og tænder mod bakterier og fugter tænder og mundslimhinder. Spyttet indeholder også stoffer, som har betydning for nedbrydelsen af den mad vi spiser, betydning for vores smagsoplevelse, og som beskytter mod for meget syre i vores mad og drikke.
Tag dig godt af din tandprotese
Har du mistet dine tænder delvist eller helt, har du sikkert stiftet bekendtskab med en tandprotese. En tandprotese kan være en fantastisk løsning på manglende tænder, men når et fremmedlegeme placeres i munden, kan det ofte give nogle problemer.
Det kan være svært at fremstille en protese, som passer 100% i mundhulen, og derfor er det en god idé at anvende et fastholdelsesmiddel, så du undgår eksempelvis tale- og tyggegener. Resterne af cremen er nemme at fjerne igen ved at bruge et stykke vat eller bomuld, som er fugtet med lidt madolie, f.eks. olivenolie eller rapsolie. Du kan også vælge at bruge Protefix rensetabletter, som både fjerner madrester og desinficerer, samtidig med at det fjerner resterne af fastholdelsescremen. Resterne skal altid fjernes for at undgå svamp i mundhulen, men daglig tandbørstning af protesen er stadig en nødvendighed. Protesetandbørsten bør være udformet så den kan komme rundt i alle protesens kroge, og det anbefales, at du anvender den flere gange dagligt sammen med et proteserensemiddel for at sikre en frisk ånde og et sundt tandkød.
Tandkødet bør ligeledes rengøres med en tandbørste, da der nemt kan gemme sig madrester i små mellemrum.
En god mundhygiejne og et rent og stærkt sæt tænder eller proteser kan mindske risikoen for underernæring, og det giver i mange tilfælde en god livskvalitet.