Muskelsmerter - Sådan lindrer du muskelsmerter!
Har du oplevet ømme muskler eller smerter i muskler og led? Så ved du, at det kan være en voldsom belastning og forhindring i hverdagen, og at muskelsmerterne i hele kroppen gerne skal forsvinde så hurtigt som muligt. Du kan her læse mere om, hvad muskelsmerter skyldes samt hvordan du kan lindre muskelsmerter.
Hvad skyldes muskelsmerter?
Der kan være flere forskellige grunde til, at du oplever muskelsmerter i ben, lår, ryg, bryst, nakke, skuldre eller armene. I mange tilfælde er muskelsmerterne en ømhed efter fysisk aktivitet, men det kan også skyldes sygdomme. Faktisk findes der også en del tilfælde med muskelsmerter, hvor man aldrig med sikkerhed finder frem til en egentlig årsag.
Muskelsmerter ved fysisk aktivitet
Når du træner dine muskler ved fx styrketræning, sker der bitte små skader på musklerne og muskelfibrene. Disse overrivninger og skader skal efterfølgende repareres, men der kan opstå en midlertidig betændelsestilstand under reparationsprocessen, som kan give yderligere ømhed i musklerne.
Den voldsomme og forsinkede ømhed, som typisk indtræder 12-36 timer efter din træning, er også kendt som DOMS(Delayed Onset Muscle Soreness). Man har endnu ikke fundet frem til et endegyldigt svar på, hvorfor man oplever DOMS, selvom der er blevet forsket i det i over 100 år. Man ved dog, at det har forbindelse til de små overrivninger og skader på muskelfibrene, som kræver tid og næringsstoffer til at blive genopbygget endnu stærkere.
Hvis du har ondt i led og muskler efter en træning, kan det også være et tegn på, at du har overbelastet din krop og dine led, og du kan opleve at have ømme led i lang tid efter. For at undgå yderligere skader og smerter i alle led, bør du justere lidt i din træningsmængde og -form, så din krop langsomt kan vænne sig til belastningen.
Sådan kan du lindre muskelsmerter
Hvis du er blevet godt øm og træt i dine muskler efter en hård træning, kan du forsøge at lindre fx muskelsmerter i armene eller ryggen med en massage. Dette kan være med en lækker massageolie eller andet massageudstyr, der kan lindre musklerne og få dig til at slappe mere af.
Derudover kan du forsøge dig med varmebehandling af de ømme muskler med en varmepude eller varmende gel. Når musklen bliver varmet op, slapper den mere af, hvilket også kan være med til at lindre dine smerter. Du kan vælge en gel eller creme til lindring af muskelsmerter som Nardos muskelbalsam.
Ellers er hvile og restitution også en måde at kommer over ømme muskler efter træning på. Musklerne har brug for tid til at blive genopbyggede, og efter en tilpas hård belastning under din træning vil du endda opleve, at dine muskler er blevet stærkere end før - det såkaldte superkompensationsprincip. Derfor er hvile og restitution i forbindelse med træning vigtig for at kunne forbedre din fysiske form.
Varmebehandling med infrarødt lys
En infrarød lampe er endnu en mulighed, du kan anvende. Det infrarøde lys og varmen fra lampen giver en lindring af spændte og ømme muskler, og strålerne kan trænge dybt ind i huden og bidrage til blodcirkulationen. Du kan både bruge en varmelampe med infrarødt lys eller et massageapparat til dette formål. Blandt massageapparater med varme og infrarødt lys er Beurers produkter særdeles populære. De har stort udvalg af elektriske apparater til mange formål og hele 4 forskellige massageapparater med infrarødt lys.
Voltaren gel mod muskelsmerter
Du har sikkert hørt om Voltaren gel i forbindelse med muskelsmerter, og det er heller ikke uden grund, at denne gel er favoritten hos mange, når det kommer til behandling og lindring af muskelsmerter. Voltaren indeholder nemlig et stof fra gruppen NSAID, som har en god smertestillende effekt ved de akutte muskelsmerter, som man kan opleve i forbindelse med træning eller særlige belastniger.
Du skal bruge Voltaren til at behandle symptomer som ømhed i musklerne, men det egner sig ikke som forebyggende middel eller til at bruge regelmæssigt. I tilfælde af, at du bruger Voltaren eller andre varmeprodukter, kan du risikere at opleve bivirkninger som forbigående irritation af huden.
Hos Med24.dk finder du et bredt udvalg af lignende produkter, der ligeledes kan lindre muskelsmerter.
Sygdom og ukendte årsager til muskelsmerter
Nogle muskelsmerter skyldes andre tilstande eller sygdomme i kroppen, som fx ved diskusprolaps, hvor det egentlig er en nerve, der bliver påvirket af en diskus i rygsøjlen. På den måde kan nerven forårsage muskelsmerter i de områder, som nerven løber hen til.
Derudover kan muskelsmerter i ryggen, omkring hofterne og i benene være et resultat af slidgigt i led som hofte og knæ. Ved slidgigt får mange personer nemlig en anderledes og overbelastende gang – fx en let halten, som belaster musklerne i benene, ryg og hofte anderledes end normalt.
Der er dog også nogle muskelsmerter, som man ikke helt ved hvad kommer af. Det kan nemlig være svært at finde den præcise årsag til muskelsmerter, hvis man fx ikke har oplevet ændringer i sit bevægmønster eller aktivitetsniveau. Disse muskelsmerter findes ofte i nakken, skuldrene, underarmene og i hoften.
Hvis du er vant til at træne, kan du sikkert kende forskel på almindelig ømhed efter en træning og de anderledes muskelsmerter, der kan skyldes forskellige sygdomme. Hvis du er i tvivl om, hvad dine muskelsmerter skyldes, bør du tage kontakt til din læge eller fysioterapeut, som kan hjælpe dig til at slippe at med muskelsmerterne.
Muskelsmerter i nakken
Rigtig mange danskere døjer også med spændinger og muskelsmerter i nakken, som kan være begrænsende og generende i hverdagen. Hvis du oplever disse smerter, kan det være fordi dine muskler har været spændte i lang tid – fx på grund af stress eller psykiske belastninger. Når musklerne gennem lang tid er spændte, bliver de til sidste stive og ømme, og du sidder tilbage med generende smerter i nakken. Det kan lindre dine smerter, hvis du udfører en specifik form for styrketræning, men du kan også forsøge dig med behandlinger som fysioterapi, massage, akupunktur eller holde området varmt med en varmepose.
Muskelsmerter i overgangsalderen
Der kan være mange gener forbundet med overgangsalderen, og udover de meget almindelige hedeture, humørsvingninger og forstyrrelse af søvnen, er led- og muskelsmerter også forholdsvis almindelige gener. Hvis du oplever muskelsmerter i forbindelse med overgangsalderen, kan du ligeledes følge vores forslag til lindring af muskelsmerter, som du finder ovenfor.
Sådan undgår du ømme muskler efter træning
Når du starter på noget nyt – et nyt løbeprogram eller nye styrketræningsøvelser, vil du altid opleve ømhed i starten. Efterhånden som du kommer i bedre form og dine muskler bliver mere vant til at blive aktiverede på denne måde, vil omfanget og varigheden af din ømhed efter en træning blive mindre. Start derfor altid ud med en langsom stigning i belastning og intensitet, så undgår du samtidig at overanstrenge kroppen eller at få skader.
Det er altid en god idé at varme op inden en træning og strække ud efterfølgende, men det har ikke nødvendigvis noget med ømhed i musklerne at gøre. Når du varmer op, er det for at forebygge skader senere hen, fordi opvarmning forbereder både muskelceller og nerver på de bevægelser, som du skal til at gå i gang med. Udstrækning efter træning er vigtigt for musklernes bevægelighed, men det har højst sandsynligt ingen indvirkning på, hvor øm du bliver efterfølgende.
For at undgå skader som forstrækninger eller fibersprængninger som følge af overanstrengelse, bør du gå gradvist til værks med din træning. Som nybegynder er det altså ikke en god idé at starte ud med et hårdt styrketræningsprogram eller et langt udholdenhedsløb på mange kilometer, hvis ikke det er noget, som du er vant til. Det kan nemlig gøre ondt i leddene, hvis de presses alt for hårdt for tidligt.
Du kan læse om forskellige motionsformer og finde ud af, hvilken motionsform der er den bedste til dig her. Hvis du er på jagt efter inspiration til din næste træning, kan du her læse 7 sjove idéer til træning i det fri.