Hjælp jeg har ondt i halsen!
Halssmerter opstår ofte, når vi går de kolde tider i møde, i forbindelse med forkølelse, influenza samt andre infektioner, der rammer luftvejene. Ondt i halsen kan være til stor gene for den enkelte og volde smerte i både svælg og øre.
Heldigvis findes der en række løsninger, som kan afhjælpe dig og din hals - læs blot med her!
De forskellige symptomer på ondt i halsen
De hyppigste symptomer er ubehag i hals og svælg. Er man ramt af en forkølelse eller influenza medfølger ofte feber, hoste, en løbende næse, kvalme, smerte i ørene samt hovedpine. Det er dog ikke usædvanligt at opleve ondt i halsen uden forkølelse.
Halssmerter opstår dog oftest grundet en luftvejsinfektion, virus eller bakterieangreb, der forårsager halsbetændelse. Ved halsbetændelse kan man opleve symptomer som:
- Smerter i hals, svælg og øre samt hovedpine
- En øm, tør, rød og irriteret hals
- Slim i halsen
- Synkebesvær og smerte i forbindelse hermed
- Hævede mandler (hvor der kan komme hvid belægning) og lymfeknuder
- Hæs stemme
Ved ondt i halsen vil størstedelen opleve synkebesvær eller irritation i halsen grundet mildere smerter. Har man feber, stiv nakke og svært synkebesvær, bør man kontakte sin læge!
Hvad forårsager halssmerter?
Der findes et hav af årsager til ondt i halsen. De hyppigste er helt ufarlige, går over af sig selv og er blot forårsaget af virusinfektioner og bakterieangreb, hvortil de fleste går over uden brug af antibiotika. Tilstanden kan blive behandlingskrævende, dog vil man i de fleste tilfælde blot have glæde af smertestillende håndkøbslægemidler og midler mod ondt i halsen.
Er du ramt af halsmerter i forbindelse med en forkølelse kan du blive klog på forkølelse her, og hvorledes du kan forebygge en forkølelse! Når man er forkølet, har man typisk en smule smerte i halsen i få dage. Tager smerten til og varer over længere tid, kan du være ramt af halsbetændelse eller halskatar.
Vi har listet en del infektioner, sygdomme m.m. nedenfor, der kan være årsagen til dine halssmerter:
Hyppige årsager, der normalvis IKKE kræver behandling!
- Luftvejsinfektion grundet virus (som forkølelse eller influenza)
- Infektion i svælget/slimhinderne
- Faryngitis (kan blive kronisk)
- Kyssesyge også kendt som monukleose
- Fåresyge
- Herpangina (ses oftest hos børn)
Hyppige årsager, der kræver behandling:
- Streptokokhalsinfektion
- Skarlagensfeber
- Halsbyld
Sjældne årsager, der eventuelt kræver behandling:
- Betændelse i strubelåget
- Halscyster
- Brændende mund syndrom
- Sialolithiasis
- Betændelse i spytkirtel
- Kræft
- Fremmedlegeme
- Difteri
Kontakt din læge
Er du i tvivl om dine smerter er alvorlige eller kræver behandling, bør du kontakte din læge.
Det er dog meget normalt at have ondt i halsen og øret i forbindelse med en forkølelse. Det er desuden, ved et virusangreb, ikke usædvanligt at opleve ondt i halsen og feber. Har man længerevarende ondt i halsen, svært synkebesvær, smerter og gener, der ikke aftager, men blot forværres i løbet af nogle dage, bør man som nævnt kontakte sin læge. Hoster du, kan du anvende mundbind i offentlighed for at mindske risikoen for udbrede smitten.
Hvad hjælper mod ondt i halsen?
Der findes flere gode råd mod ondt i halsen, men som tidligere påpeget, vil de fleste infektioner i mundhulen samt halsen gå i sig selv uden behandling. Antibiotika kan afkorte sygdomsforløbet, men ikke generne – her benyttes i stedet sugetabletter som strepsils samt zyx (der også kan være effektive ved hoste) eller andre håndkøbslægemidler og medicin.
Skal du udenfor i kold luft, er det vigtigt at pakke halsen ind i et lunt tørklæde, da kold luft volder yderligere smerte i en betændt hals. Du bør desuden undgå røg og alle former for cigaretter.
Er man ramt af feber, utilpashed, kvalme og smerte bør du sørge for rigeligt med hvile og ro. Du kan hertil afhjælpe feberen og smerterne ved hjælp af smertestillende midler. Såfremt du har tilstoppet næse i forbindelse med en forkølelse eller lignende, kan en næsespray også være en god lindring.
Undgå at blive smittet
Overordnet bør man undgå kontakt med sygdomsramte, men det er ikke altid ligetil. Det er stort set umuligt at undgå alle former for smitte, idet bakterier kan findes på alle overflader, hos alle mennesker, i luften og meget mere! Det er derimod muligt at beskytte sig selv mod megen smitte ved hjælp af god hygiejne.
Husk derfor altid at vaske dine hænder, når du har været offentlige steder, samt været i kontakt med genstande m.m. som andre mennesker har haft berøring med. Det er desuden vigtigt at undgå at dine hænder kommer i kontakt med ansigtet omkring mund, næse og øjne.
Deler du glas, bestik og mad med andre er du også særligt udsat for bakterie- samt virusangreb. Husk derudover at desinficere noget som din telefon eller tastatur, da disse er flittige bakteriesamlere.
Undgå at smitte andre
Det er ikke blot for din egen skyld, men også for andres, at du bør holde en god hygiejne. Er du selv smittet af en forkølelse eller lignende, kan du ved hjælp af god hygiejne, og ved blandt andet at hoste i ærmet, gøre en god gerning og sætte andre udenfor smittefare.