Pakkeliste til ferien – 14 ting du skal huske, når du rejser
Har du booket ferien, men er i tvivl om, hvad du skal huske at pakke med til rejsen? Vi har samlet en fuld pakkeliste til ferien med alt du skal huske, når du rejser. Listen dækker alt fra dokumentation til ørepropper.
Vigtigste ting til rejseapoteket
- Personlig medicin
- Plastre, forbinding og kompres
- Hånddesinfektion som gel eller servietter
- Håndkøbsmedicin mod diarré
- Mælkesyrebakterier/probiotika
- Solcreme, solstift og aftersun – gerne med forskellig SPF
- Smertestillende/lokalbedøvende creme til forbrændinger og stik
- Afskrækningsmiddel mod insekter
- Kløestillende creme til mygge- og insektstik
- Antihistaminer til eventuel allergi for fx pollen, insektbid eller brandmand
- Midler mod transportsyge – armbånd og tabletter
- Prævention
- Ørepropper
- Nikotinsubstitution – f.eks. nikotintyggegummi eller nikotinplaster
- Sprøjter og kanyler (OBS. Skal medbringes i den indtjekkede baggage - tjek altid reglerne hos flyselskabet)
Du finder produkterne på listen, ved at klikke her, hvor du finder vores rejseapotek. På Med24.dk kan du også finde et udvalg af rejsestørrelser som f.eks. tandpasta, bodylotion, barberskum, hårspray og shampoo.
Forsikring
Når du rejser uden for Danmarks grænser, skal du være opmærksom på, at ”det gule sygesikringskort” ikke altid dækker de omkostninger, som vil opstå ved akut sygdom eller en ulykke. Det vil derfor anbefales, at undersøge dækning af både sygebehandling og i værste fald hjemtransport fra feriestedet. Du kan med fordel bestille ”det blå EU-sygesikringskort”. Med dette får du dækket udgifterne til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. Dette gælder både ved akut sygdom/tilskadekomst og 'behovsbestemt sygehjælp'. Kortet dækker under ophold i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.
Vacciner
Det anbefales at undersøge dit behov for vaccinationer i god tid inden afrejse. Der er meget stor forskel på, hvor længe et vaccinationsprogram tager, da nogle vacciner ikke må gives sammen med andre. Vacciner kan være relevante, hvis du skal besøge mere eksotiske lande eller nabolandene i det tidligere Østeuropa og Sydeuropa.
Du kan hurtigt og nemt finde ud af, om det er nødvendigt med vaccinationer for dig her www.sikkervaccination.dk. På denne hjemmeside kan du også booke en tid til vaccination på dit lokale apotek.
Mundbind eller maske
Skal du ud at rejse, er mundbind rigtig godt at pakke til turen. Uanset om det er fordi, at du vil passe på dig selv og dine familie, eller at det er et krav under transport og måske hos rejsedestinationen, er et mundbind praktisk lige at have med i tasken. Der ofte også penge at spare, hvis du har mundbind med hjemmefra. Du er desuden også sikret, at dine mundbind lever op til de anbefalinger, som er blevet udstukket af WHO og Sundhedsstyrelsen, når du køber mundbind eller masker hos Med24.dk.
Du kan se hele vores udvalg af kirurgiske mundbind af type 1, type 2 og FFP 2 masker her.
Pillepas eller Schengenattest
Hvis du er i behandling med receptpligtig medicin, som indeholder euforiserende stoffer f.eks. stærkt smertestillende, de fleste sove- og nervemediciner, er det vigtigt, at du medbringer et pillepas. Dette er din dokumentation for, at præparatet/præparaterne anvendes privat, hvis du rejser til et land, som er med i Schengen-samarbejdet.
Følgende lande er med i Schengen-samarbejdet:
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrig, Estland, Grækenland, Island, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien (inkl. De Kanariske Øer), Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Du kan hurtigt og nem bestille dit pillepas ved at søge på www.sundhed.dk, hvor attesten kan bestilles til afhentning på dit lokale apotek. Medbringes attesten ikke ved grænsen til et af de ovenstående lande, er tolderne i sin gode ret til at beslaglægge præparaterne. Vi anbefaler samtidig, at du opbevarer din medicin i original emballage og medbringer recept, receptkopi eller receptkvittering som ekstra dokumentation.
Medicin
Livsnødvendig medicin anbefales altid at medbringe i håndbagagen, da det kan ske, at din kuffert ikke dukker op eller kommer med et forkert fly. Medbring derfor altid pillepas og medicin i håndbagagen.
For en sikkerheds skyld, vil det anbefales at medbringe medicin til et par ekstra dage, hvis flyet bliver forsinket eller at du af anden grund skal blive på feriestedet i længere tid.
Hvis du anvender flydende medicin, bør du læse reglerne eller kontakte flyselskabet, for at kende de korrekte regler for hvor meget flydende, du må medbringe i håndbagagen. Husk altid at alle væsker skal medbringes i specielle check-in poser, når de medbringes i håndbagagen.
Flere præparater tåler ikke frostgrader, som der nemt kan blive i flyets lastrum. Udsættes præparatet for frostgrader, kan der være risiko for, at det ikke har den korrekte effekt.
Plastre, forbinding og kompres
Det anbefales at medbringe et almindeligt sortiment af plastre i forskellige størrelser og varianter. Det kan f.eks. være Nexcare Active, som er en praktisk rejsestørrelse med forskellige varianter. Compeed laver en mix-æske, som indeholder 5 plastre i 3 forskellige størrelser. Hvis der skulle opstå større sår, kan der medbringes elastikforbinding, fikseringstape, plaster med kompres og sårskyl.
Forebyg og behandle diarré
For at forebygge rejsediarré, bør du altid påbegynde en probiotisk behandling inden afrejse. Lactocare Daily indeholder mælkesyrebakterier, som opretholder den normale tarmflora og derved forebygges mavegener som diarre. Start behandling ca. 2-5 dage inden afrejse og fortsat til du er hjemme igen. Du bør dog altid medbringe et håndkøbslægemiddel til akut behandling af diarre f.eks. Imodium tabletter.
Den bedste forebyggelse mod diarré vil dog altid være ekstra god hygiejne. Sørg altid for at drikke vand fra flaske, spis fornuftigt, tænk hygiejne, også når der bestilles mad og drikke på restauranter. Isterninger kan i øvrigt også være bakteriebomber. Særligt håndhygiejne kan du selv være ekstra påpasselig. Det er ikke altid muligt at vaske hænder på rejsen, så tag hånddesinfektion med i tasken.
Pas på den skarpe sol sydpå
Solcreme er vigtig både på udlandsrejse men også i Danmark. De bedste solråd er at anvende rigelig med solcreme med den korrekte SPF, søg skygge når UV indekset er højest mellem kl. 12-15 og beskyt huden med hat og tøj.
Skulle uheldet alligevel være ude og du får dig en solskade, er en aftersun uundværlig til at fugte og lindre huden. Med lidt lokalbedøvende middel kan du lindre smerterne ved den medfølgende rødme og forbrænding.
Allergimedicin og øjendråber
Du bør altid have antihistaminer med på din rejse - også selvom du normalt ikke lider af allergi. På en rejse er der større risiko for at komme i kontakt med fødevarer, planter eller dyr, som kan skabe allergiske reaktioner. Opleves der soleksem, kan du med fordel også anvende antihistaminer for at dæmpe reaktionen.
Du kan hurtigt have en tendens til at få tørre øjne pga. luften i flyet og fra aircondition. Derfor kan det være en god ide med øjendråber, som kan give fugt og lindre irritationer i øjnene.
Undgå transportsyge
Midler imod transportsyge, herunder søsyge, luftsyge og køresyge, kan købes hos os. Seaband er et armbind, der kan anvendes til gravide eller til børn under 6 år, som endnu ikke kan anvende en transportsygetablet eller ikke kan sluge en tablet. Tabletterne har en forebyggende effekt, men skal dog anvendes i god tid inden afrejse. Det kan anbefales at medbringe specielle opkastposer, der er særdeles velegnede til at have med i bilen eller i tasken.
Hold gang i benene med støttestrømper
Hvis du skal på en længere flyrejse, mere end 3 timer, kan benene og fødder hæve. Anvender du receptpligtige lægemidler for hjertet eller mod forhøjet blodtryk, anbefales det at anvendes støttestrømper i flyet efter aftale med din læge. Det anbefales at gå rundt i flyet, når dette er muligt samt lave venepumpeøvelser.
Husk altid, at støttestrømper anvendes til raske ben for at forebygge skader, hvorimod kompressionsstrømper anvendes til syge ben, som kræver behandling.
Undgå trælse myggestik
For at undgå insektbid, kan et forebyggende middel anvendes. Autan kan anvendes som et afskrækningsmiddel, der forebygger, at myggene stikker. Hvis uheldet alligevel er ud, kan generne fra et myggestik eller insektbid lindres med et lokalbedøvende middel eller et kløestillende middel. Hvis der opstår allergiske symptomer, kan en antihistamintablet anvendes for at modvirke hævelse, kløe og rødme.
Prævention - Beskyt dig selv
Kondomer anvendes ikke kun for at undgå graviditet. Flere og flere danskere bliver smittet med hiv-virus/aids i udlandet, heraf de fleste ved seksuel kontakt. Det anbefales derfor altid at anvendes kondom, hvis du har sex med en partner, hvis hiv-status du ikke kender. Samtidig nedsætter kondomet risikoen for at blive smittet med andre kønssygdomme samt leverbetændelse (type B). Medbring altid dine kondomer hjemmefra, så du kender kvaliteten.
Propper i ørerne
Specielt børn lider under trykændringerne, der påvirker trommehinden under en flyrejse. Sanohra ørepropper er specielt udviklet til at sørge for en kontrolleret og langsom trykudligning. Normalt vil trykket over trommehinden udlignes, når man synker, men er man tilstoppet i næsen, forhindres trykudligningen. Disse gener kan lindres ved brug af en almindelig næsespray til forkølelse f.eks. Zymelin, som fås til både børn og voksne.
Det kan også anbefales, at medbringe almindelige ørepropper, for at undgå irriterende støj i flyet eller på hotellet.