Sådan styrer du udenom slikskuffen, når sukkertrangen er størst
Klokken er 15 og du MÅ bare have et stykke chokolade, en pose slik eller den cola du har lovet dig selv at kvitte. For gud ved hvilken gang!
Energien er helt i bund, humøret ligeså og du kan umulig komme videre til næste opgave uden et sukkerfix. Din krop råber på hurtig energi og din hjerne ved, at det kommer fra sukker, salt eller fedt.
Du kæmper en kamp mod dit blodsukker! En kamp du ikke kan vinde! FØR NU!
Vi kender vist alle det berømte ”kl. 15” fænomen som nogle dage melder sig flere gange dagligt. Det er ofte de dage der er mest fart på. Det er ubehageligt, at føle sig helt uden nogen form for styring og når du overgiver dig til slikskuffen føles det mest som at tisse i buksene for at holde varmen. En kortsigtet og uhensigtsmæssig løsning.
Mange tror fejlagtigt, at det er naturligt at energien svinger op og ned i løbet af en dag og at det er tilstand man bare må indrette sig efter. Det er det ikke og den gode nyhed er, at netop dette fænomen kan du spise dig ud af. Og få kontrol over din "craving" efter sukker, fedt og salt. Og din vægt!
Den kost vi spiser i dag, giver en blodsukkeroverbelastning af en kaliber, vi aldrig tidligere har set. Det er en kost rig på raffinerede kulhydrater, kager, sukker, sodavand, alkohol, morgenmadsprodukter, færdigretter, pasta, brød og vi danskere spiser oven i købet meget store mængder.
Når blodsukkeret er velreguleret, føler du sig mæt, tilpas og energifyldt. Når det bliver for lavt, bliver du sulten, træt og uoplagt. Nogle bliver ligefrem irritable og dårlige. Når blodsukkeret er for højt, føler du dig kortvarigt "høj" på energi, ukoncentreret og øger din risiko for diabetes.
- Stort forbrug/lyst til sukker, søde sager og søde drikke
- Får det bedre af at spise lidt
- Bliver dårlig ”går sukkerkold” hvis du ikke får mad til tiden
- Kvalme/madlede – især om morgenen
- Stærk tørst
- Sulten kort tid efter et måltid
- Trang til salt, fedt, alkohol
- Mathed eller træthed
- Rysten/indre uro
- Energiniveauet og humøret svinger fra højt til lav gennem dagen
Rent teknisk er blodsukkeret et udtryk for koncentrationen af glukose i blodet. Glukose er et sukkerstof, men det skal ikke forveksles med det sukker du spiser i ren form. Blodsukkeret er kroppens konstante forsyning af let omsættelig energi til hjernen og til musklerne.
Man kan sagtens have blodsukkerproblemer uden at have sukkersyge.
Kroppen tilstræber et gennemsnitligt blodsukkerniveau på 5,5 mmol. Vores fasteblodsukker f.eks. om morgenen er normalt 3,5-4,5 og det stiger så, når vi spiser morgenmad. Spiser du en god, solid og sund morgenmad med f.eks. æg, A38 eller tykmælk med mysli af kerner og nødder, havregryn og lidt frisk bær og et glas vand, stiger dit blodsukker støt og langsomt ca. 50% og holder en jævn kurve med en langsom og stabil insulinfrigivelse. Det giver en god, stabil energi og mæthed i længere tid. Se vores udvald af blodsukkermålere her.
Spiser du derimod 2 skiver ”hvidt” franskbrød med marmelade, et par kopper kaffe og måske en morgenbasse, vil der ske en hurtig og høj stigning i blodsukkeret og det vil stresse kroppen og bugspytkirtlen som vil frigive en stor mængde insulin. Du vil opleve en hurtig ”optur” men nedturen med træthed, koncentrationsproblemer og hang til flere søde sager, vil indfinde sig efter ganske kort tid.
Spis dig til et stabilt blodsukker
- Spis min. 3 komplette måltider hver dag
- Nogle har gavn af at spise hyppige, mindre måltider, gerne 5-7 dagligt
- Motioner mindst ½ time dagligt
- Spis groft og fiberrigt
- Undgå alle former for sukker og kunstige sødemidler – brug evt. lidt honning, bær og frugt til sødme
- Undgå alle former for raffinerede kornprodukter og gryn
- Spis bær, æbler, appelsiner, grapefrugter, kiwi og melon frem for tørret frugt (abrikoser, dadler, figner o.lign.)
- Spis protein af god kvalitet – kylling, fisk, kalkun, okse- og svinekød, lam, vildt, bønner, kikærter, quinoa, linser, nødder og mandler
- Få de gode, sunde fedtstoffer ind i din hverdagskost, især omega 3 fedtstofferne fra bl.a. fisk, avocado, nødder, mandler og hørfrø