Stofmundbind eller engangsmundbind - hvad er bedst?
Er du tvivl om, hvorvidt du skal købe et vaskbart mundbind eller engangsmundbind? Det kan være forvirrende at finde rundt i alle de forskellige anbefalinger om brug af mundbind. Du kan blive meget klogere på, hvilket mundbind, der er bedst, her.
Hvad er et stofmundbind?
Stofmundbind er ikke-kirurgiske/medicinske mundbind, der kan genbruges mange gange. Mundbindet er, som navnet antyder, lavet af stof i flere lag. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at stofmundbind er i tre lag og at de er vævet tæt. De bør derudover være forsynet med elastikker og sidde tæt på ansigtet, så det dækker både næse og mund.
Materialet skal både være tætvævet nok til at skabe filtrering samtidig med, at brugeren kan trække vejret. Det indre lag bør derudover være fugtabsorberende, mens det yderste lag skal være vandafvisende. Det er altså ikke ligegyldigt, hvilken type stof, du binder om dit ansigt.
Hvordan håndterer jeg et stofmundbind?
I modsætning til engangsmundbind kan stofmundbind genbruges. Det er dog stadig afgørende, at du håndterer et stofmundbind korrekt, så du ikke spreder bakterier og vira. Hvor du med et engangsmundbind skal bortskaffe det umiddelbart efter brug i en lukket pose eller skraldespand, skal du opbevare stofmundbind indtil, det kan vaskes. Du skal altså ikke tage dit genbrugelige mundbind af og på i løbet af dagen. Hvis du tager det af, skal det pakkes sikkert væk, inden du tager dit næste, rene mundbind i brug.
Før du begynder at bruge stofmundbind er det altså vigtigt, at du har flere par med dig, så du kan skifte mundbind i løbet af dagen. Hav desuden en plan for, hvordan du vil opbevare brugte mundbind, indtil de skal vaskes på minimum 60 grader.
Stofmundbind er altså ikke nødvendigvis mindre bøvlede end engangsmundbind. De kræver i højere grad rutine og tid i forhold til opbevaring og vask, hvor engangsmundbindene blot skal smides ud. Fordelen ved stofmundbind er dog også, at de kan genbruges, så du kan rotere mellem 4-5 mundbind, og dermed skabe mindre affald. Du kan læse meget mere om brug af mundbind i vores store guide her.
Hvilke krav er der til et stof mundbind?
Stofmundbind er ikke underlagt samme høje standarder fra sundhedsmyndighederne som engangsmundbind er. Selvom Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger til, hvordan et stofmundbind skal være, er der ingen regler på området. Ved de CE-mærkede engangsmundbind er beskyttelsesgraden dokumenteret, og her er du sikret beskyttelsesgraden. Du kan se hele vores CE-mærkede og godkendte engangsmundbind her.
Hvilket mundbind virker bedst?
Som sagt er der ingen dokumenteret filtreringsgrad for stofmundbind, og derfor kan Sundhedsstyrelsen ikke anbefale stofmundbind fremfor engangsmundbind. For de CE-mærkede og godkendte engangsmundbind er filtreringsgraden 95-98% alt efter, om der er tale om type I, type II eller type IIR. Det er dog bedre at bære et godt stofmundbind end ikke at bære mundbind overhovedet, så længe du håndterer det korrekt.
Kronisk syge og andre i risikogruppen
Tilhører du en gruppe af kronisk syge eller folk med alvorlig sygdom? Hvis svaret er ja, bør du ikke bruge et stofmundbind, men derimod et CE-mærket mundbind. Her er du nemlig sikker på, at du bliver beskyttet bedst muligt. Du kan læse mange flere gode råd til beskyttelse af dig selv og brug af værnemidler i denne artikel.
Når du er syg
Er du smittet med virus, skal du også benytte et CE-mærket engangsmundbind. Her handler det om at beskytte andre mod dig selv, hvis du eksempelvis skal med offentlig transport til sygehuset. Husk desuden afstand og en god håndhygiejne, så du passer godt på folk omkring dig.
Børn og mundbind
Børn bør i udgangspunktet ikke bruge mundbind før, at de er gamle nok til at tage det af og på korrekt. Snak med dit barn om mundbind og øv jer sammen i at tage det af på korrekt og sikkert.
Alternativ til mundbind
Har du fysiske eller psykiske udfordringer, kan det være dybt ubehageligt at bruge mundbind. Du kan derfor blive fritaget fra at bruge mundbind, ligesom du også kan vælge en alternativ løsning som ansigtsvisir eller mundvisir. Med et visir kan du forsat skærme dig selv og andre fra stænk og partikler. Visiret giver luft omkring ansigtet, hvilket gør det velegnet til personer, der har problemer med tætsiddende produkter.
Nu kan du også få en corona hjemmetest, så du nemt og hurtigt kan teste dig selv. 15-20 minutter efter du har taget testen, kan du se dit svar.